COD GALBEN: 02-05-2025 Intre 05:10 si 10:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 50...70 km/h. in Județul Tulcea , Zona de litoral a județului Tulcea , respectiv zona localităților;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Washington, 6 sep /Agerpres/ - Testul nuclear efectuat duminică de Coreea de Nord a provocat alunecări de teren în zona exploziei şi dincolo de aceasta, stau mărturie imagini luate prin satelit publicate miercuri care nu arată, totuşi, niciun crater apărut în urma unei prăbuşiri, relatează AFP.

Cel de-al şaselea test nuclear nord-coreean a provocat un cutremur cu magnitudinea 6,3, potrivit seismologilor americani. Acesta a fost urmat la scurt timp de un seism cu magnitudinea 4,1, ceea ce a ridicat problema unei posibile prăbuşiri a sitului şi a răspândirii de materiale radioactive în atmosferă.

Phenianul a afirmat că a testat o bombă cu hidrogen suficient de mică pentru a putea fi montată pe o rachetă, suscitând un val de condamnări şi agravând tensiuni aflate deja aproape de punctul maxim.

Site-ul 38 North al Universităţii Johns Hopkins din Washington a publicat o serie de imagini luate prin satelit datând de luni care arată schimbări la suprafaţa principalului sit nord-coreean de teste nucleare, Punggye-ri. Solul a fost răscolit, iar mici alunecări de teren au cărat materiale în albia râului.

"Aceste modificări sunt mai numeroase şi mai întinse decât cu prilejul primelor teste desfăşurate anterior de Coreea de Nord", au scris specialiştii de la 38 North. "Nu pare să fie semnul unui crater de prăbuşire aşa cum a sugerat replica ce a urmat testului", au subliniat ei.

Seulul a estimat energia degajată la 50 de kilotone. Potrivit cercetătorilor americani, puterea testului a fost de 100 de kilotone sau mai mult. Japonia a apreciat-o la 120 de kilotone, de opt ori mai mare decât bomba care a distrus Hiroshima în 1945.

Agenţia sud-coreeană pentru securitate nucleară a explicat miercuri că nu a decelat nicio urmă de materiale radioactive în eşantioanele de aer, sol şi apă prelevate după test.AGERPRES/(AS - editor: Alic Mîrza)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.