Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Moscova, 6 iul /Agerpres/ - Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov le-a cerut joi preşedinţilor Rusiei şi SUA, Vladimir Putin şi Donald Trump, să dea un impuls relaţiilor bilaterale ruso-americane la întrevederea pe care o vor avea vineri la Hamburg, aşa cum a făcut-o el cu preşedintele american Ronald Reagan la summit-ul de la Reykjavik, relatează agenţiile de presă EFE şi RIA Novosti.

"Este necesar acum ca liderii (Rusiei şi SUA) să dea un impuls (relaţiilor), aşa cum s-a întâmplat la Reykjavik în 1986", a afirmat fostul preşedinte al URSS, citat de RIA Novosti.

El a subliniat că acest efort trebuie să vizeze "întreaga gamă de probleme şi nu doar puncte specifice, chiar dacă acestea sunt importante".

"Trebuie să punem totul pe masă pentru a restabili climatul de încredere" între cele două puteri, a insistat părintele Perestroikăi, citat de AFP.

În acelaşi timp, Gorbaciov a deplâns faptul că întrevederea dintre Putin şi Trump, preconizată pentru vineri la Hamburg, în marja G20, are loc atât de târziu. "Înainte de toate este bine că această întâlnire are loc în cele din urmă. Dar e păcat că nu a avut loc mai devreme", a declarat Gorbaciov.

"S-a pierdut mult timp şi acesta trebuie recuperat pentru a restabili încrederea" între părţi, a spus el, amintind că anturajul lui Reagan nu a fost favorabil primei sale întâlniri, care a avut loc la Geneva în 1985.

"La acea vreme, oamenii din propria sa administraţie nu-l lăsau pe Reagan să meargă la întâlnirea de la Geneva. Dar el nu a cedat presiunii. Şi noi, pe de alta parte, am venit la întâlnire cu serioase propuneri constructive", şi-a amintit fostul lider sovietic, citat de RIA Novosti.

Kremlinul a declarat că speră ca întâlnirea dintre preşedinţii Putin şi Trump să servească la stabilirea unui "dialog de lucru, vital pentru lumea" întreagă.

Dar cel mai important este că această întâlnire va oferi posibilitatea de a vedea şi înţelege care este abordarea reală a Moscovei şi Washingtonului în ceea ce priveşte construirea relaţiilor bilaterale şi nu ceea ce difuzează mass-media, a declarat anterior purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov.

Relaţiile între Rusia şi SUA traversează o criză fără precedent de la încheierea Războiului Rece, când Mihail Gorbaciov iniţiase o apropiere de Occident, permiţând în acelaşi timp o politică deschisă în Uniunea Sovietică.

În 1985 şi în 1986, Gorbaciov şi Ronald Reagan s-au întâlnit la Geneva şi Reykjavik într-o încercare de a pune capăt Războiului Rece.

În ajunul întâlnirii sale de vineri cu Putin, preşedintele SUA, Donald Trump, a criticat în timpul vizitei la Varşovia comportamentul "destabilizator" al Rusiei.

Întâlnirea dintre cei doi preşedinţi va fi urmărită îndeosebi în SUA, unde este în desfăşurare o anchetă cu privire la influenţa Rusiei asupra unor persoane din anturajul lui Donald Trump şi asupra scrutinului prezidenţial din noiembrie 2016. AGERPRES/(AS - autor: Lilia Traci, editor: Sorin Popescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.