COD GALBEN: 23-05-2025 ora 10 Intre 23 mai, ora 10 – 24 mai, ora 06 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD PORTOCALIU: 23-05-2025 ora 17 Intre 17:00 si 18:30 se va semnala vijelie, grindină de dimensiuni medii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale care vor acumula 35...50 l/mp, intensificări ale vântului in Județul Caraş-Severin, Județul Timiş;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Budapesta, 16 iun /Agerpres/ - Preşedintele ungar Janos Ader a promulgat vineri noua lege referitoare la organizaţiile neguvernamentale care beneficiază de finanţare externă, act normativ adoptat marţi de parlamentul de la Budapesta, transmite MTI.

''Nu văd nicio motiv de îngrijorare, de ordin juridic sau constituţional, care să împiedice publicarea legii'', a spus şeful statului ungar.

Într-un comunicat de presă, Janos Ader afirmă că ONG-urile sunt actori 'respectabili şi indispensabili' ai democraţiei şi remarcă faptul că activitatea lor acoperă un spectru larg - de la promovarea drepturilor omului la protecţia mediului şi servicii sociale.

În Ungaria funcţionează peste 56.000 de ONG-uri, iar 99% dintre ele nu vor fi afectate de noua legislaţie, a precizat preşedintele ungar.

Legea respectivă, care a provocat numeroase controverse, sporeşte controlul guvernamental asupra organizaţiilor neguvernamentale care beneficiază de finanţare externă, proiect criticat de Uniunea Europeană şi de ONU şi care vizează în mod special organizaţiile susţinute de miliardarul american de origine ungară George Soros.

Legea propusă de premierul Viktor Orban prevede că ONG-urile care beneficiază anual de finanţări externe de peste 7,2 milioane de forinţi (23.400 de euro) trebuie să se declare explicit drept 'organizaţii susţinute din străinătate'. În schimb, guvernul de la Budapesta susţine că vrea să se asigure că există o mai mare transparenţă în ceea ce priveşte activitatea acestor ONG-uri, potrivit Reuters. ONG-urile şi grupurile pentru apărarea drepturilor omului susţin că legea le stigmatizează şi încearcă să le reducă la tăcere.

Examinarea proiectului legislativ adoptat marţi de Budapesta, pregătit timp de mai multe luni, a fost amânată de mai multe ori pe fondul criticilor contra acestei măsuri considerate discriminatorii de către detractorii săi. Experţii Consiliului Europei îi ceruseră Ungariei să modifice proiectul de lege, estimând că sancţiunile suportate de ONG-uri, în special posibila lor dizolvare, în caz de încălcare a legii sunt 'disproporţionate'. AGERPRES/(AS - autor: Tudor Martalogu, editor: Gabriela Ionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.