COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 21 – 20 mai, ora 06 se va semnala intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Strasbourg, 3 iun /Agerpres/ - Experţi ai Consiliului Europei au îndemnat vineri Ungaria să modifice controversatul său proiect de lege ce întăreşte controlul asupra organizaţiilor neguvernamentale ce beneficiază de finanţare externă, inclusiv în aşa fel încât autorităţile să nu le poată dizolva, informează sâmbătă AFP.

Experţii în drept constituţional din cadrul "Comisiei de la Veneţia" a organizaţiei paneuropene au estimat că sancţiunile împotriva organizaţiilor neguvernamentale, astfel cum erau ele stipulate în acest proiect de lege, pot fi "disproporţionate". Ele ar trebui să se aplice "doar în cazul în care nu sunt respectate cele mai importante obligaţii şi/sau în cazul unor abateri grave de la aceste obligaţii".

"Referinţa la o disoluţie (a ONG-urilor) pentru nerespectarea obligaţiilor trebuie să fie suprimată" din proiectul de lege, pledează Comisia de la Veneţia, care estimează că o astfel de măsură ar trebui să intervină doar "ca ultim recurs".

Experţii cer de asemenea ca ONG-urile sancţionate de autorităţi să poată ieşi din acest dispozitiv de sancţiuni la sfârşitul unui an în care să nu primească finanţare externă, în loc de trei ani.

ONG-urile nu ar trebui obligate să facă publice sursele lor de finanţare cele mai importante şi nici să menţioneze pe site-urile şi în documentele lor că sunt susţinute din străinătate, mai pledează Comisia de la Veneţia.

Guvernul premierului conservator Viktor Orban ar trebui să precede adoptarea oficială a legii printr-o "consultare publică ce ar include toate organizaţiile societăţii civile", potrivit experţilor "Comisiei de la Veneţia".

Proiectul de lege, care urmează să fie examinat de parlamentul ungar în următoarele săptămâni, obligă organizaţiile neguvernamentale ce primesc peste 23.000 de euro (24.000 de dolari) pe an din surse de finanţare externe să se înregistreze ca "organizaţie susţinută din străinătate".

Acest proiect de lege, precum şi o lege cu privire la universităţile străine adoptată în aprilie de parlamentul ungar şi percepută ca vizând Universitatea Central-Europeană fondată la Budapesta de miliardarul american de origine maghiară George Soros, au fost condamnate de Uniunea Europeană şi au suscitat ample manifestaţii de protest în capitala Ungariei.

Parlamentul european s-a pronunţat la mijlocul lui mai pentru declanşarea unei proceduri de sancţiuni împotriva Ungariei, o premieră în UE, estimând că situaţia actuală din Ungaria prezintă "un risc clar de încălcare gravă" a valorilor fundamentale ale Uniunii.AGERPRES/(AS - editor: Adriana Matcovschi)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.