Reprezentantul Permanent al României la ONU, ales președinte al celei de-a 51-a sesiuni a Comisiei Populație și Dezvoltare

 •  Externe
1114 afişări

Reprezentantul Permanent al României la Organizația Națiunilor Unite (ONU), ambasadorul Ion Jinga, a fost ales președintele celei de-a 51-a sesiuni a Comisiei Populație și Dezvoltare pe 7 aprilie 2017, alegerile având loc la încheierea celei de-a 50-a sesiuni a Comisiei, la New York, în perioada 3-7 aprilie, informează un comunicat transmis sâmbătă Agenției Naționale de Presă AGERPRES.

67c2be9f-0f83-4901-b5b4-97ea2df9b7ab

În intervenția sa, ambasadorul Ion Jinga a subliniat că, în ultimii 50 de ani de activitate continuă, Comisia Populație și Dezvoltare (CPD) a contribuit la implementarea a numeroase politici și programe curajoase destinate oamenilor, femei și bărbați, fete și băieți, în special celor mai marginalizate și vulnerabile categorii de persoane.

El a subliniat caracterul vizionar al Programului de Acțiune al Conferinței Internaționale privind Populația și Dezvoltarea (ICPD) de la Cairo, și a apreciat activitatea CPD de susținere a realizării agendei ICPD în sectoare prioritare — diminuarea sărăciei, educația fetelor, mortalitatea maternă și infantilă, accesul la servicii de sănătate sexuală și reproductivă, inclusiv planificare familială, protecția drepturilor de reproducere și multe alte domenii ale Programului de Acțiune.

Ambasadorul român a subliniat prioritatea care trebuie acordată implementării Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și a Agendei de Acțiune Addis Abeba, împreună cu Programul de Acțiune al ICPD vizând eradicarea sărăciei în toate formele sale, pentru promovarea, respectarea și realizarea egalității de gen și autonomizării femeilor și fetelor, drepturile omului, șanse egale pentru toți, combaterea tuturor formelor de discriminare, realizarea integrării sociale pentru grupuri marginalizate pe baze egale și consolidarea legislației, politicilor și acțiunilor pe baza drepturilor omului pentru toți, vizând realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

Ion Jinga a salutat activitatea Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) și a subliniat necesitatea de a acorda atenție sectoarelor cu realizări minime din cadrul Planului de Acțiune al ICPD. A evidențiat prioritatea care trebuie acordată creșterii resurselor la toate nivelurile, în special în educație și sănătate, pentru a asigura o educație de calitate și inclusivă la toate nivelurile, și pentru ca oamenii să aibă acces la oportunități de educație continuă.

Ambasadorul român a arătat că femeile sunt cele mai mari victime ale sărăciei, conflictului, încălcării drepturilor umane în diferite părți ale lumii, în special cele din zonele de conflict, și a subliniat importanța protejării femeilor aflate în aceste circumstanțe.

Referindu-se la tema specială a sesiunii de anul viitor a CPD 'Orașe durabile, mobilitate umană și migrație internațională', ambasadorul român a amintit importanța implementării Noii Agende Urbane, adoptată pe 21 octombrie 2016, la Quito, care vizează urbanizarea și administrarea mai bună a orașelor, în care se preconizează că va locui 70 % din populația la nivel global până în 2050.

Comisia Populație și Dezvoltare este o comisie funcțională a Consiliului Economic și Social al ONU (ECOSOC). Membrii Biroului sunt aleși pentru un ciclu de 1 an.

România îndeplinește al doilea mandat consecutiv de membru al Comisiei Populație și Dezvoltare în perioada 2018-2021.

AGERPRES/(AS — editor: Angela Sârbu, editor online: Simona Aruștei)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Externe

Cele mai citite din Externe

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe