Acordul UE-Turcia pentru stăvilirea fluxului migrator, în pericol după ce timp de un an a fost implementat cu succes

 •  Externe
574 afişări

La un an de la intrarea în vigoare a acordului dintre UE și Turcia pentru stăvilirea fluxului migrator, această înțelegere este pentru Turcia un motiv constant de plângeri că UE nu și-ar respecta obligațiile asumate, mai mulți responsabili de la Ankara amenințând cu ruperea acordului care a condus totuși la o reducere semnificativă a numărului migranților ce debarcă în Grecia, notează luni agenția EFE într-un grupaj pe această temă.

e8eebb43-4f4d-4737-9d7e-5d8b9d298002

Conform înțelegerii încheiate în martie 2016, autoritățile de la Ankara s-au angajat să primească înapoi migranții ce debarcă în Grecia, care trec prin Turcia venind mai ales din Orientul Mijlociu, statele blocului comunitar acceptând în schimb să preia un număr echivalent de refugiați sirieni direct de pe teritoriul turc, în limita unui plafon de 72.000.

Blocul comunitar a acceptat de asemenea să elimine, la sfârșitul lui iunie 2016, vizele de scurt sejur pentru cetățenii turci, dacă guvenul turc va îndeplini o listă ce cuprinde 72 de condiții, care însă conform oficialilor europeni nu sunt îndeplinite și în consecință vizele nu pot fi eliminate.

Celelalte concesii făcute Turciei în respectivul acord au fost relansarea negocierilor de aderare la UE și suplimentarea cu încă 3 miliarde de euro a ajutorului financiar european acordat Turciei, în plus față de cele 3 miliarde de euro deja promise, sume destinate refugiaților sirieni aflați pe teritoriul turc.

După ce acordul a intrat în vigoare, numărul mediu lunar al migranților ce debarcă în insulele grecești a oscilat între 1.000 și 3.000, o schimbare substanțială față de cifrele înregistrate anterior, 57.000 în februarie 2016 sau 211.000 în octombrie 2015. Conform unei surse din Ministerul de Externe turc, 'pe lângă acordul în sine, creșterea numărului patrulelor turce maritime și terestre a jucat un rol important în diminuarea numărului pasagerilor clandestini', o altă măsură care a condus la diminuarea acestui aflux fiind înăsprirea regimului acordării vizelor pentru sirienii care vin în Turcia dinspre statele terțe. Această a doua măsură a oprit practic complet fluxul sirienilor care ajungeau în Turcia cu feriboturile care pleacă din Liban, anterior mii de migranți ajungând astfel în Turcia în fiecare săptămână.

Totuși, dintre cei aproximativ 25.000 de migranți care în ultimul an au debarcat în Grecia venind dinspre teritoriul turc, numai 916 au fost retrimiși în Turcia. De asemenea, numai 166 dintre aceștia din urmă sunt sirieni, grupul cel mai numeros fiind reprezentat de pakistanezi, respectiv 390. Însă alți aproximativ 2.000 de migranți au fost expulzați în Turcia în baza unui acord separat încheiat între guvernele de la Atena și Ankara. Cât despre numărul refugiaților preluați direct din Turcia de către statele UE, acesta este în prezent de 3.294.

Dar responsabilii turci se plâng de modul în care este implementat acordul, motivele lor de nemulțumire fiind lipsa progreselor la capitolul liberalizării vizelor și ajutorul financiar despre care ei spun că nu se ridică la nivelul promis de UE.

De fapt, negocierile privind vizele s-au oprit încă din luna mai 2016, când Parlamentul European a avertizat că nu va aproba eliminarea acestor vize până când Turcia nu va revizui legea antiteroristă, solicitare ce a fost respinsă de Ankara.

În ceea ce privește partea economică, din suma de trei miliarde de euro promisă inițial, fondurile efectiv transferate Turciei de către UE se ridică în prezent la 777 de milioane, însă valoarea însumată a celor 39 de proiecte inițiate pentru refugiații din Turcia este de aproximativ 1,5 miliarde de euro.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a criticat faptul că acest ajutor european este oferit pentru proiecte concrete și nu pentru compensarea cheltuielilor directe ale statului turc cu refugiații. Prin urmare, el a amenințat că 'va deschide frontierele' către Europa pentru refugiații aflați în prezent în Turcia și inclusiv că-i va 'aduce cu autobuzele' până la granița cu Grecia și Bulgaria.

Astfel de amenințări vin tot mai frecvent dinspre Ankara în contextul actual marcat de înrăutățirea relațiilor dintre Turcia și statele UE după interzicerea mai multor manifestații prin care comunitățile turce doreau să-și exprime sprijinul pentru reforma constituțională promovată de Erdogan. De altfel, autoritățile elene au constatat în ultimele zile o creștere a numărului migranților ce debarcă în insule venind dinspre Turcia.

Iar dacă Turcia va anula acest acord, atunci s-ar relua afluxul masiv de migranți pe ruta balcanică, aflux care s-a diminuat după în ultimul an, dar nu a încetat complet întrucât zeci de mii de migranți blocați în Grecia doresc să ajungă în vestul Europei. În acest timp, organizațiile umanitare au criticat permanent condițiile din taberele de refugiați din Grecia, multe dintre aceste organizații considerând că acordul dintre UE și Turcia trebuie anulat, întrucât determină migranții să aleagă rute mai periculoase pentru a ajunge în Europa sau să apeleze la traficanți.

Deocamdată guvernele europene depun eforturi să salveze acordul cu Turcia, care dacă ar fi anulat ar da apă la moară partidelor de extremă dreaptă a căror popularitate a crescut în Europa. Acest acord este considerat de asemenea un model de avut în vedere și cu alte state, cum ar fi Libia, țară unde, în perioada scursă de la înlăturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi, sute de mii de migranți africani au pornit către Europa pe ruta Mediteranei Centrale.

AGERPRES/(AS — autor: Sorin Popescu, editor: Ionuț Mareș, editor online: Gabriela Badea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Externe

Cele mai citite din Externe

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres