COD GALBEN: 21-05-2025 Intre 07:55 si 09:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Covasna, Zona depresionară a județului Harghita, respectiv zona localităților, Județul Harghita; COD GALBEN: 21-05-2025 Intre 05:45 si 09:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Maramureş, Județul Cluj, Județul Satu Mare;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Kabul, 27 ian /Agerpres/ - Ministerul Apărării din Afganistan doreşte să atragă mai multe femei în rândurile armatei şi în acest scop va anunţa o serie de măsuri, după ce în luna decembrie prima femeie pilot din forţele aeriene afgane a dezertat şi a solicitat azil în Statele Unite, la terminarea unui curs de perfecţionare de 18 luni, transmite AFP.

''Ministerul Apărării intenţionează să obţină o proporţie de 10% femei în armată'', a indicat vineri purtătorul de cuvânt al ministerului citat, Mohammad Radmanish. Acesta a anunţat adoptarea unei grile de salarizare special concepută pentru femeile recrutate în armata afgană.

''În acest stadiu, noi contăm pe 1.575 de femei în rândurile noastre, adică o proporţie de 3%, acest lucru nu reprezintă nimic'', a subliniat Radmanish.

La 15 ani după sfârşitul regimului taliban, egalitatea de gen rămâne o himeră în Afganistan, în pofida asigurărilor date de autorităţi.

Potrivit purtătorului de cuvânt citat, 400 de tinere femei sunt în prezent antrenate în diferite instituţii militare din Afganistan.

Luna trecută, Niloofar Rahmani (25 de ani), singura femeie pilot din armata afgană, a cerut azil în SUA după ce cotidianul Wall Street Journal a citat-o spunând că îi este teamă să se întoarcă acasă pentru că viaţa i-ar fi în pericol.

Câştigătoare a premiului "Women of Courage" în 2015, căpitanul Rahmani a devenit un simbol al eforturilor guvernului afgan de a îmbunătăţi situaţia femeilor în ţară, la peste un deceniu de la căderea regimului taliban. Niloofar Rahmani a absolvit academia militară în 2012 şi este calificată să piloteze avioane cargo C-208.

Zeci de militari afgani care au fost trimişi la specializări în SUA au dezertat în ultimii doi ani. Un ofiţer a fost arestat în timp ce încerca să treacă graniţa în Canada.

După retragerea majorităţii trupelor occidentale la finalul lui 2014, forţele afgane, încă susţinute şi antrenate de un contingent de 8.400 de militari americani, se află în prima linie în faţa insurgenţilor.

În anul 2015 s-au înregistrat circa 5.000 de morţi şi 15.000 de răniţi în rândurile armatei afgane, în timp ce numai în perioada ianuarie - august a anului trecut au fost ucişi 5.200 de militari afgani, iar 9.665 au fost răniţi, potrivit unui raport prezentat de raportorul special american pentru Afganistan în faţa Congresului SUA (SIGAR). AGERPRES/(AS - autor: Tudor Martalogu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.