Candidații la președinția Parlamentului European doresc un rol mai vizibil al PE în raport cu Comisia și Consiliul

 •  Externe
1076 afişări

Cei șapte candidați la funcția de președinte al Parlamentului European pentru următorii doi ani și jumătate s-au pronunțat, miercuri seară, într-o dezbatere organizată la Bruxelles de site-ul de știri Politico.eu, pentru un rol mai vizibil al PE în raport cu Comisia Europeană și Consiliul, în contextul în care se simte o nevoie acută ca vocea cetățenilor UE să se facă mai bine auzită în dezbaterea europeană.

0d42b843-f4f4-4f31-81b0-408a1138496a

La dezbatere, moderată de Ryan Heath și Maia de la Baume, jurnaliști specializați în afaceri europene, au participat Antonio Tajani din partea PPE, socialistul Gianni Pittella, Helga Stevens din partea grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), Guy Verhofstadt din partea Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Eleonora Florenza din partea grupului Stânga Unită Europeană-Stânga Verde Nordică (GUE-NGL), Jean Lambert din partea Verzilor/Alianța Liberă Europeană și Laurențiu Rebega, reprezentant al grupului Europa Națiunilor și Libertății (ENF).

În intervenția sa, fostul comisar european Antonio Tajani, în prezent vicepreședinte al Parlamentului European, a subliniat că PE — 'casa democrației', așa cum l-a numit el — are nevoie de un președinte puternic și că această instituție a Uniunii Europene trebuie să se schimbe în sensul afirmării sale ca reprezentant direct și real al cetățenilor statelor membre.

În opinia sa, președintele PE trebuie să fie o personalitate autoritară, care să poată negocia cel mai bine în interesul cetățenilor europeni. ''Dacă voi fi ales, voi face tot ce pot pentru a mă asigura că Parlamentul European este casa democrației'', a promis el.

Socialistul Gianni Pittella s-a angajat, la rândul său, ca în cazul alegerii sale ca președinte al PE să încerce să pună co-legislativul UE în centrul dezbaterii europene și să ofere un plus de transparență în activitatea instituției. El a amintit că președintele PE în ultimii cinci ani, Martin Schulz, a consolidat poziția acestei instituții la nivelul Uniunii.

Pittella a declarat că nu susține ideea funcționării unei 'mari coaliții' între grupurile europarlamentare PPE, socialist și liberal, așa cum a fost cazul în urmă cu cinci ani, și s-a arătat deschis cooperării cu toate grupurile europarlamentare.

Candidata ECR, britanica Helga Stevens, a estimat că ''este timpul pentru schimbări, pentru noi fețe și idei''. ''Cred că pot fi președintele Parlamentului European și sunt sigur că eurodeputații vor alege bine pe 17 ianuarie'', a menționat ea.

Liderul grupului ALDE, Guy Verhofstadt, fost premier al Belgiei și un federalist convins, și-a început intervenția pe un ton glumeț: ''Sunt sigur 100% că cel care va câștiga marți cursa pentru președinția Parlamentului European va avea legătură cu Italia — sunt aici trei candidați italieni, iar soția mea este italiancă''. El a accentuat că ''PE are nevoie de un președinte care să promoveze o Europă mai integrată, un proeuropean care să construiască exact ceea ce este necesar Europei''.

Referitor la Brexit, Verhofstadt a spus că britanicii ar trebui să înțeleagă că este mai bine în interiorul decât în afara UE.

Eleonora Florenza, reprezentanta grupului GUE-NGL, a pledat la rândul său pentru un Parlament European mai solid față de cel actual, recunoscând că un motiv în plus pentru care candidează la această funcție este acela că e ''femeie și feministă''. ''Vreau ca Parlamentul European să devină într-adevăr un loc în care toți cetățenii europeni să fie reprezentați'', a spus ea.

Candidata ecologistă belgiană Jean Lambert a susținut ideea că președintele PE trebuie să fie devotat unor valori puternice ale UE — democrație, drepturile omului, solidaritate și protecția mediului.

Reprezentantul grupului ENF, Laurențiu Rebega, a estimat că Europa are nevoie de o reformă profundă și a subliniat că ''Uniunea Europeană este mai puternică dacă avem state-națiune mai puternice, care să coopereze''. În opinia sa, președintele PE ar trebui ''să fie un arbitru, nu un jucător'', așa cum a fost cazul lui Martin Schulz.

Răspunzând unei întrebări referitoare la aderarea României la spațiul Schengen, eurodeputatul român a amintit că țara noastră a îndeplinit toate criteriile tehnice necesare, însă decizia le revine statelor membre, dintre care unele încă au rezerve. ''Trebuie să vedem de ce România nu este în Schengen'', a spus Rebega.

Europarlamentarii îl vor desemna prin vot marți 17 ianuarie, la Strasbourg, pe președintele Parlamentului European pentru următorii doi ani și jumătate.

Toți cei șapte candidați s-au declarat în general favorabili existenței unui singur sediu al Parlamentului European (spre deosebire de situația actuală, cu două sedii ale PE, la Strasbourg și Bruxelles) și niciunul dintre ei nu a făcut vreo înțelegere cu vreun alt candidat în vederea susținerii reciproce a celui cu mai multe șanse la votul din 17 ianuarie pentru președinția PE.

În cazul în care președinte al Parlamentului European va deveni Antonio Tajani, atunci Partidul Popular European va deține conducerea principalelor instituții ale UE — Comisia Europeană (Jean-Claude Juncker), Consiliul European (Donald Tusk) și Parlamentul European (Antonio Tajani).

AGERPRES/(AS — autor: Tudor Martalogu, editor: Ana Maria Luca)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Externe

Cele mai citite din Externe

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres