COD GALBEN: 21-01-2018 ora 11 Intre 22 ianuarie, ora 05 - 22 ianuarie, ora 22 se va semnala intensificări susținute ale vântului, ninsori viscolite COD GALBEN: 21-01-2018 ora 22 Intre 22:30 si 01:00 se va semnala Local se va semnala polei. in Județul Suceava;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Washington, 15 mar /Agerpres/ - România este un stat coeziv din punct de vedere intern şi cu o linie strategică externă clară, iar aceste lucruri trebuie în continuare folosite în realizarea intereselor noastre diplomatice, politice, economice şi militare, a declarat ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, într-un interviu acordat luni AGERPRES.

Diplomatul român a subliniat, cu acelaşi prilej, că includerea României în programul Visa Waiver este un obiectiv prioritar al ţării noastre în relaţia cu Washingtonul şi există numeroşi membri ai Congresului american favorabili acestei idei. El a apreciat că parteneriatul dintre România şi SUA funcţionează extrem de bine în avantajul celor două ţări, în plan politic, economic şi de securitate şi că, indiferent de cine va deţine în viitor puterea în SUA - republicani sau democraţi - există toate premisele ca acest parteneriat să funcţioneze la fel de bine şi să răspundă provocărilor secolului al XXI-lea.

George Cristian Maior a vorbit şi despre scutul antirachetă de la Deveselu, ca proiect strategic foarte important pentru România, dar şi despre creşterea investiţiilor americane în România, în paralel cu un dialog foarte bun la nivel politic între Bucureşti şi Washington.

AGERPRES: Zilele acestea au existat mai multe luări de poziţie, atât la nivel politic, cât şi judiciar, după publicarea motivării Curţii Constituţionale pe tema interceptărilor. În calitate de fost director al SRI, cum comentaţi temerile potrivit cărora decizia are impact asupra securităţii naţionale şi că există riscul de a fi afectate dosarele aflate în diferite faze ale justiţiei?

George Cristian Maior: Mulţumesc pentru întrebare. Acum, în calitate de ambasador al României la Washington, nu aş dori să comentez această chestiune pe care odată am comentat-o mai pe larg, dar ce pot să vă spun este faptul că, până la urmă, şi asta din perspectiva calităţii pe care v-am expus-o, şi cooperarea în zona strategică a informaţiilor constituie un element extrem de important al Parteneriatului Strategic, care are în vedere până la urmă protejarea securităţii naţionale a României şi a Statelor Unite. Ea este excepţională, cu toate instituţiile de informaţii din România şi bineînţeles instituţiile americane şi aduce o plusvaloare strategică semnificativă la calitatea relaţiilor bilaterale româno-americane şi, aşa cum am spus, slujeşte interesele strategice ale ambelor state de a-şi proteja cetăţenii în faţa ameninţărilor complexe din lumea de astăzi.

AGERPRES: România doreşte să fie inclusă în programul Visa Waiver, acesta fiind un obiectiv major al ţării noastre în relaţia bilaterală cu SUA. Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, a declarat recent că nu este foarte optimist cu privire la şansele României de a deveni parte a programului Visa Waiver în 2016, având în vedere ca participanţii români la acest program au o rată de refuz mai mare decât procentul minim legal de 3%. Ce măsuri ar trebui să ia autorităţile de la Bucureşti pentru a obţine pe viitor accesul pentru cetăţenii români în programul Visa Waiver?

George Cristian Maior: Acesta este un obiectiv prioritar al nostru în relaţia cu Statele Unite, pe care cel puţin eu îl expun permanent la nivelul discuţiilor pe care le am în cadrul Congresului şi am văzut extrem de mulţi membri ai Congresului favorabili acestei idei, deşi acest an este mai special şi în SUA prin prisma faptului că au loc alegeri, după cum bine ştiţi, şi în general problema imigraţiei este o chestiune sensibilă pe agenda publică de aici. Din punct de vedere tehnic, am făcut toate demersurile necesare pentru a finaliza cadrul de cooperare bilaterală pe acest aspect, s-a semnat ultimul acord necesar în acest sens cu procurorul general al SUA datorită demersurilor noastre şi ce pot să vă spun este că voi continua în a susţine acest demers extrem de intens în lunile care urmează.

AGERPRES: Cum este percepută România în prezent la Washington, din perspectiva relaţiilor de cooperare politică, economică şi militară dintre ţara noastră şi Statele Unite ale Americii şi cum este văzută relaţia dintre SUA şi România pentru viitor?

George Cristian Maior: Este o întrebare bună. Sunt deja peste şase luni de când exercit această misiune în numele statului român şi am fost primit excepţional de bine în întregul ansamblu de arhitectură al instituţiilor americane - mă refer la Departamentul de Stat, Pentagon, Departamentul Comerţului şi Congresul SUA. Mesajul nostru este bine înţeles aici şi apreciat. Consider deci că parteneriatul funcţionează extrem de bine în beneficiul ambelor state, în plan politic, economic şi de securitate. Au loc permanent schimburi de analize pe situaţii de interes naţional, mă refer la vecinătatea estică şi sudică, care vedeţi câte provocări generează pentru interesele strategice ale României şi securitatea naţională. Pe de altă parte, nivelul de comunicare între oficialităţile române şi cele americane este foarte bun. Aş aprecia că ceea ce trebuie să facem în continuare este adâncirea acestui parteneriat, care are multe componente - economice, culturale, dincolo de cele de securitate, educaţionale - şi să reuşim să aducem cele două societăţi mai aproape în comunicare şi relaţionare şi astfel să avem pivoţi serioşi pentru viitor într-o lume incertă şi extrem de complexă în care trebuie să ne exprimăm ca stat.

AGERPRES: Dezvoltarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic cu SUA este o prioritate pentru România. Consideraţi că este posibilă o creştere sau o extindere a investiţiilor americane în România în perioada imediat
următoare?

George Cristian Maior: Da, absolut. Am mai menţionat o dată că vor urma anunţuri de extindere a unor investiţii sau de noi investiţii americane în România în diverse sectoare. Veţi vedea în cursul lunilor următoare acest lucru, foarte multe companii abordează ambasada în legătură cu posibilităţi de investiţii, se interesează de cadrul legislativ, de facilităţile fiscale, în general de regimul fiscal care este foarte important, aş spune că este zona cu cel mai mare potenţial de creştere în lunile şi în anii următori. Am reuşit să structurăm un dialog foarte bun cu Departamentul Comerţului (Ministerul american al comerţului - n.r.), astfel încât să avem şi comunicarea interguvernamentală care să stimuleze până la urmă zona privată în dialog şi în accesarea de oportunităţi pentru investiţii. S-au desfăşurat şi mai multe misiuni economice americane în România, care au avut succes atât prin dialogul cu autorităţile, cât şi cu zona privată, vor mai urma asemenea acţiuni şi aici, în tot teritoriul american, deci sunt extrem de încrezător că această dimensiune va dobândi un profil mult mai accentuat pe termen scurt şi mediu.

AGERPRES: Statele Unite au pledat în mod constant pentru independenţa şi securitatea energetică a ţărilor din Europa Centrală şi de Est, şi implicit a României. În contextul în care numeroşi analişti atrag atenţia asupra consecinţelor în plan regional şi european ale dependenţei energetice de Rusia, cum vedeţi situaţia României în această privinţă?

George Cristian Maior: Este adevărat, chestiunea legată de energie are o componentă strategică pe lângă cea tradiţională economică. Şi aici sunt mulţumit de felul în care evoluează dialogul cu autorităţile americane, astfel încât de exemplu s-a creat grupul de lucru româno-american pe energie în cadrul Parteneriatului strategic, deja a avut loc o discuţie substanţială la Bucureşti la sfârşitul lunii februarie, permanent comunicăm pe aceste chestiuni.

Într-adevăr, securitatea energetică este legată de interesul naţional prioritar al României şi aceasta înseamnă, pe de o parte un program naţional de asigurare a independenţei energetice, care se conturează şi care văd că merge bine din perspectiva politicilor interne - România este al treilea stat din UE care îşi asigură aproape din resurse proprii energia -, pe de altă parte diversificarea coridoarelor de transport de gaze şi de petrol este importantă pentru România. În acest sens au avut loc progrese importante, aş spune, în realizarea interconectării din zona noastră cu Austria, Ungaria, Bulgaria, ceea ce va genera în viitor o posibilitate de extindere către zona complexă a Mării Negre.

De asemenea, susţinem împreună cu partenerii americani realizarea coridorului sudic de gaze care va accentua această dimensiune de diversificare. Avem poziţii clare în consonanţă cu interesele noastre faţă de acest proiect destul de controversat, Nord Stream 2, care ridică anumite semne de întrebare din punctul de vedere al intereselor noastre şi ale altor state din Europa Centrală, dar şi în legătură cu interesele Statelor Unite legate de diversificarea rutelor de transport. Nu în ultimul rând, mă bucură faptul că Exxon îşi continuă activităţile la Marea Neagră ca investitor strategic al României. Aici este un potenţial bun pentru noi, aceste rezerve din Marea Neagră, şi sper ca în viitorul apropiat, pe termen scurt, Exxon să înceapă activităţile de explorare. Toate aceste chestiuni, la care aş adăuga şi preocuparea noastră strategică care este bine înţeleasă de americani în legătură cu realizarea unei conectivităţi sporite cu Moldova, toate aceste chestiuni cred că ne plasează pe un curs strategic eficient în legătură cu interesele noastre.

AGERPRES: Analistul american Robert D. Kaplan afirma, într-un interviu acordat recent AGERPRES, că România are un avantaj competitiv din punctul de vedere al amplasării geografice prin deschiderea la Marea Neagră, ceea ce
reprezintă un punct de lansare pentru comerţ, sau pentru a trimite trupe spre zonele de conflict din Orientul Mijlociu. Astfel, cum vedeţi poziţionarea României în actualul context politic şi de securitate regional?

George Cristian Maior: A fost un interviu interesant, preluat de multe agenţii străine şi inclusiv aici. Robert Kaplan este un intelectual de mare reputaţie şi credibilitate aici, care a scris o carte despre România care va tradusă şi la noi, cu un mesaj foarte puternic legat de valoarea strategică şi politică a României în regiune şi în ansamblul relaţiilor internaţionale până la urmă. România este un stat-pivot, la frontiera unor lumi, de partea cea bună a frontierei, un stat coeziv din punct de vedere intern şi cu o linie strategică externă clară. Aceste lucruri trebuie în continuare folosite în realizarea intereselor noastre diplomatice, politice, economice şi militare. Geografia, de data aceasta, în istorie este un avantaj după părerea mea şi sunt de aceeaşi părere cu Kaplan după ce, ştiţi bine, istoria noastră a marcat şi momente în care geografia nu ne-a fost favorabilă. Depinde de noi în schimb, de evoluţiile interne, să valorificăm acest potenţial.

AGERPRES: Preşedintele Barack Obama are în plan o creştere substanţială a prezenţei militare americane în statele membre ale NATO din centrul şi estul Europei, iar oficiali ai Administraţiei americane afirmă că este o măsură ce are
ca scop să descurajeze Rusia de la eventuale alte agresiuni în regiune. Este vorba de o creştere de patru ori a bugetului Pentagonului destinat Iniţiativei pentru Reasigurarea Europeană (European Reassurance Initiative/ERI) pentru anul fiscal 2017. Care vor fi beneficiile României ca urmare a întăririi capabilităţilor Statelor Unite din zona central şi est-europeană?

George Cristian Maior: Dacă acest buget va fi aprobat de Congres, şi cred că va fi, aşa cum reiese din discuţiile pe care le-am avut cu mulţi membri ai Congresului, în mod cert va marca trecerea de la o etapă de reasigurare la o etapă de descurajare inteligentă în raport de evoluţiile din zona estică. Acest lucru înseamnă modernizarea infrastructurii strategice legată de dimensiunea de apărare, înseamnă o operaţionalizare mai accentuată a forţelor care pot asigura această descurajare în teritoriul central-european. Deci este o chestiune de planificare bună în cooperare cu SUA a folosirii acestor bani pentru întărirea capacităţii armatei şi a zonei în general pentru a trece la această fază de descurajare inteligentă cum îi spun eu.

AGERPRES: De asemenea, Alianţa Nord-Atlantică a decis în urmă cu o lună să-şi consolideze prezenţa pe flancul estic, iar această măsură este, după cum a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, o încercare de a
descuraja o posibilă agresiune din partea Rusiei. În condiţiile în care, după cum afirmă analiştii, relaţiile dintre NATO şi Moscova sunt la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece, în urma acţiunilor Rusiei din Ucraina (sprijinirea separatiştilor proruşi în estul ţării, anexarea peninsulei Crimeea), cum vedeţi dvs. rolul şi poziţionarea României pe flancul estic al NATO?

George Cristian Maior: Aceste lucruri sunt consonante şi complementare până la urmă cu deciziile strategice ale SUA. Urmează summitul important de la Varşovia care va ratifica practic aceste concepte printr-o evoluţie a centrilor de gravitaţie militară, strategică către zona central-europeană din punct de vedere al sistemelor de comandă şi control, din punct de vedere al prezenţei NATO în general în zona central şi est-europeană. Şi secretarul general foloseşte acelaşi concept de descurajare, la care achiesez pentru că, într-adevăr, există încă mari semne de întrebare în legătură cu acţiunile unor forţe din zona estică a NATO în ceea ce priveşte stabilitatea în Ucraina, Moldova, Georgia, arealul mai mare al Mării Negre. Şi, normal, trebuie să fim pregătiţi strategic pentru a asigura descurajare, în primul rând, şi apoi pentru a proiecta la rându-ne stabilitate în aceste zone.

AGERPRES: În acest an au loc în SUA alegeri prezidenţiale. Cum aţi descrie cooperarea şi relaţiile dintre România şi SUA pe durata Administraţiei conduse de preşedintele Barack Obama? Şi, totodată, cum apreciaţi că se vor desfăşura în continuare relaţiile bilaterale româno-americane de după alegerile din noiembrie, dat fiind că, la ora actuală, potrivit sondajelor, candidaţii favoriţi sunt, din partea democraţilor, fostul secretar de stat Hillary Clinton, iar din partea republicanilor, miliardarul Donald Trump?

George Cristian Maior: Aş aprecia, la prima parte a întrebării dvs., că a fost şi este o relaţie foarte bună, strategică, politică şi economică cu administraţia Obama. S-au realizat lucruri semnificative pe toate palierele. Să ne amintim de acest proiect foarte important pentru România din punct de vedere strategic, scutul antirachetă de la Deveselu, operaţionalizarea sa va fi marcată în curând la sfârşitul acestei primăveri printr-o ceremonie chiar la Deveselu cu prezenţă aliată şi americană. Au crescut investiţiile americane în România, iar dialogul politic a fost foarte bun.

Acum, în perspectivă, aş vrea să subliniez că sunt convins că va exista continuitate calitativă în legătură cu dimensiunea politică, militară şi economică a parteneriatului cu SUA. Sunt încurajat şi de faptul că anul trecut am marcat 135 de ani de relaţii diplomatice şi cele două camere ale Congresului au adoptat rezoluţii extrem de apreciative la adresa acestui parteneriat, cu participarea democraţilor şi a republicanilor în formularea acestor rezoluţii, elaborarea lor şi votarea lor în Congres. Deci sunt toate datele că, indiferent de cine va deţine în viitor puterea în America, republicani sau democraţi - este prematur să ne pronunţăm sau să spunem ceva, bineînţeles, campania aici este extrem de dinamică - parteneriatul va funcţiona la fel de bine calitativ şi se va îmbunătăţi în concordanţă cu evoluţiile secolului XXI. AGERPRES/(A-autor: Tudor Martalogu, editor: Gabriela Ionescu)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.