Croația: Controverse pe tema unei fotografii cu ministrul culturii purtând însemne naziste

 •  Externe
663 afişări

Ministrul croat al culturii, Zlatko Hasanbegovic, afirmă că publicarea unei fotografii de către săptămânalul Novosti în care apare purtând o șapcă Ustașa - mișcare naționalistă și separatistă croată înființată în 1929 - este o altă tentativă de a-l discredita și a calificat comentariile pe această temă ca fiind insinuări și acte de provocare, relatează Hina.

1ae805b6-76e5-4a7c-9574-a13c958cffb9

Sursa foto: Zlatko Hasanbegovic / Facebook

'Aceasta este o altă insinuare și provocare menită să mă discrediteze ca om și să mă excludă din viața politică', a scris Hasanbegovic în răspunsul către agenția Hina, care l-a solicitat să comenteze în legătură cu fotografia controversată în care apare însemnul mișcării Ustașa, în stil nazist, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit explicației date de Hasanbegovic, fotografia difuzată de săptămânalul Novosti, un ziar al Consiliului poporului sârb (SNV), nu a fost făcută în 1996, ci în 1993 în zona râului Riva din orașul Split, atunci când cel de-al nouălea batalion HOS, care, potrivit declarațiilor sale, făcea parte din Forțele armate croate, a participat la o confruntare.

Ministrul a menționat că recent că primarul orașului Split, Ivo Baldasar, și autoritățile locale au ridicat un monument în semn de omagiu pentru moartea unor membri ai acelei unități militare. Orice alte interpretări sunt 'insinuări pe care nu le voi discuta', a declarat Hasanbegovic.

Într-o conferință de presă susținută joi, ministrul culturii a subliniat că dorește ca mandatul său ministerial să fie apreciat după munca sa și nu în contextul unor manipulări ale faptelor petrecute în trecutul recent.

"Nu am făcut niciodată apologia niciunui regim criminal. În declarațiile mele publice mereu am arătat clar că atrocitățile comise de Ustașa nu numai că poartă povara înfrângerii, dar de asemenea reprezintă cea mai mare eroare morală din istoria poporului croat, al cărei spirit malefic încă umbrește poporul croat. Sunt împotriva oricărei forme de totalitarism", a declarat ministrul Hasanbegovic.

Întrebate în legătură cu controversata fotografie și cu textul care însoțește imaginea, surse din guvern au informat Hina că nu vor comenta 'informații neverificate'.

În afară de publicarea fotografiei despre care susține că a fost făcută în 1996, publicația Novosti a relatat că Hasanbegovic obișnuia să scrie articole pentru revista "Independent State of Croatia", glorificând Ustașa ca fiind o mișcare a eroilor și martirilor.

Redactorul-șef al Novosti, Ivica Djikic, a declarat pentru Hina că se poate verifica ușor dacă s-a intervenit în fotografie, deoarece exemplare vechi ale revistei "Independent State of Croatia" se află în arhivele Bibliotecii naționale.

Djikic a spus că nu știe când a fost făcută fotografia, dar știe că a fost publicată în revista "Independent State of Croatia" în 1996. 'Avem toate motivele să credem că șapca (pe care Hasanbegovic o purta în fotografie) era șapcă Ustașa', a declarat Djikic.

Vicepreședintele parlamentului croat Robert Podolnjak a afirmat miercuri că partidul său Bridge așteaptă ca ministrul culturii să declare în mod clar că este un antifascist convins și să se distanțeze clar de regimul Ustașa și de toate erorile din perioada 1941-1945.

În cadrul unui talk-show difuzat de televiziunea croată, Robert Podolnjak a amintit că premierul Tihomir Oreskovic a afirmat că a vorbit cu Hasanbegovic, că acesta a fost un antifascist ferm și că este un bun ministru. 'În această situație, Bridge așteaptă ca ministrul să spună clar că este un antifascist convins și să se distanțeze ferm de regimul Ustașa și de toți răii din perioada NDH. Este imperativ, o primă condiție și indispensabilă ca ministrul să se adreseze clar publicului în acest mod', a declarat oficialul croat.

Milijan Brkic, secretar general al Uniunii Democrate Croate (HDZ), care l-a nominalizat pe Hasanbegovic pentru portofoliul Culturii, a declarat pe pagina sa de Facebook că acum 'căutarea urmelor mișcării Ustașa a devenit o isterie. Fără 'fasciști', nu este nicio nevoie de 'antifasciști''.

Brkic a reafirmat poziția HDZ care este împotriva tuturor formelor de totalitarism, nazism, fascism și comunism, precum și a tuturor ideologiilor.

Ministrul construcțiilor, Lovro Kuscevic, a declarat că, în opinia sa, Hasabengovic este antifascist și antinazist. 'Noi toți luptăm pentru aceeași idee, suntem antifasciști, anticomuniști, indiferent de situație", a spus Kuscevic.

La rândul său, ministrul economiei, Tomislav Panenic, a afirmat că are informații privind acest caz, despre care a aflat din media, și că partidul său Bridge va discuta problema.

Întrebat dacă o persoană care a scris articole ce au glorificat membrii Ustașa ca eroi și martiri ar putea fi asistentul său, Panenic a declarat că își va selecta asistenții în funcție de competența lor. "Nu aș comenta aceasta pentru moment. Eu nu consider acceptabilă nicio formă de totalitarism", a spus Panenic.

AGERPRES/( AS — autor: Violeta Gheorghe, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Externe

Cele mai citite din Externe

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres