Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Zagreb, 11 feb /Agerpres/ - Ministrul croat al culturii, Zlatko Hasanbegovic, afirmă că publicarea unei fotografii de către săptămânalul Novosti în care apare purtând o şapcă Ustaşa - mişcare naţionalistă şi separatistă croată înfiinţată în 1929 - este o altă tentativă de a-l discredita şi a calificat comentariile pe această temă ca fiind insinuări şi acte de provocare, relatează Hina.

Aceasta este o altă insinuare şi provocare menită să mă discrediteze ca om şi să mă excludă din viaţa politică, a scris Hasanbegovic în răspunsul către agenţia Hina, care l-a solicitat să comenteze în legătură cu fotografia controversată în care apare însemnul mişcării Ustaşa, în stil nazist, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit explicaţiei date de Hasanbegovic, fotografia difuzată de săptămânalul Novosti, un ziar al Consiliului poporului sârb (SNV), nu a fost făcută în 1996, ci în 1993 în zona râului Riva din oraşul Split, atunci când cel de-al nouălea batalion HOS, care, potrivit declaraţiilor sale, făcea parte din Forţele armate croate, a participat la o confruntare.

Ministrul a menţionat că recent că primarul oraşului Split, Ivo Baldasar, şi autorităţile locale au ridicat un monument în semn de omagiu pentru moartea unor membri ai acelei unităţi militare. Orice alte interpretări sunt insinuări pe care nu le voi discuta, a declarat Hasanbegovic.

Într-o conferinţă de presă susţinută joi, ministrul culturii a subliniat că doreşte ca mandatul său ministerial să fie apreciat după munca sa şi nu în contextul unor manipulări ale faptelor petrecute în trecutul recent.

"Nu am făcut niciodată apologia niciunui regim criminal. În declaraţiile mele publice mereu am arătat clar că atrocităţile comise de Ustaşa nu numai că poartă povara înfrângerii, dar de asemenea reprezintă cea mai mare eroare morală din istoria poporului croat, al cărei spirit malefic încă umbreşte poporul croat. Sunt împotriva oricărei forme de totalitarism", a declarat ministrul Hasanbegovic.

Întrebate în legătură cu controversata fotografie şi cu textul care însoţeşte imaginea, surse din guvern au informat Hina că nu vor comenta informaţii neverificate.

În afară de publicarea fotografiei despre care susţine că a fost făcută în 1996, publicaţia Novosti a relatat că Hasanbegovic obişnuia să scrie articole pentru revista "Independent State of Croatia", glorificând Ustaşa ca fiind o mişcare a eroilor şi martirilor.

Redactorul-şef al Novosti, Ivica Djikic, a declarat pentru Hina că se poate verifica uşor dacă s-a intervenit în fotografie, deoarece exemplare vechi ale revistei "Independent State of Croatia" se află în arhivele Bibliotecii naţionale.

Djikic a spus că nu ştie când a fost făcută fotografia, dar ştie că a fost publicată în revista "Independent State of Croatia" în 1996. Avem toate motivele să credem că şapca (pe care Hasanbegovic o purta în fotografie) era şapcă Ustaşa, a declarat Djikic.

Vicepreşedintele parlamentului croat Robert Podolnjak a afirmat miercuri că partidul său Bridge aşteaptă ca ministrul culturii să declare în mod clar că este un antifascist convins şi să se distanţeze clar de regimul Ustaşa şi de toate erorile din perioada 1941-1945.

În cadrul unui talk-show difuzat de televiziunea croată, Robert Podolnjak a amintit că premierul Tihomir Oreskovic a afirmat că a vorbit cu Hasanbegovic, că acesta a fost un antifascist ferm şi că este un bun ministru. În această situaţie, Bridge aşteaptă ca ministrul să spună clar că este un antifascist convins şi să se distanţeze ferm de regimul Ustaşa şi de toţi răii din perioada NDH. Este imperativ, o primă condiţie şi indispensabilă ca ministrul să se adreseze clar publicului în acest mod, a declarat oficialul croat.

Milijan Brkic, secretar general al Uniunii Democrate Croate (HDZ), care l-a nominalizat pe Hasanbegovic pentru portofoliul Culturii, a declarat pe pagina sa de Facebook că acum căutarea urmelor mişcării Ustaşa a devenit o isterie. Fără fascişti, nu este nicio nevoie de antifascişti.

Brkic a reafirmat poziţia HDZ care este împotriva tuturor formelor de totalitarism, nazism, fascism şi comunism, precum şi a tuturor ideologiilor.

Ministrul construcţiilor, Lovro Kuscevic, a declarat că, în opinia sa, Hasabengovic este antifascist şi antinazist. Noi toţi luptăm pentru aceeaşi idee, suntem antifascişti, anticomunişti, indiferent de situaţie", a spus Kuscevic.

La rândul său, ministrul economiei, Tomislav Panenic, a afirmat că are informaţii privind acest caz, despre care a aflat din media, şi că partidul său Bridge va discuta problema.

Întrebat dacă o persoană care a scris articole ce au glorificat membrii Ustaşa ca eroi şi martiri ar putea fi asistentul său, Panenic a declarat că îşi va selecta asistenţii în funcţie de competenţa lor. "Nu aş comenta aceasta pentru moment. Eu nu consider acceptabilă nicio formă de totalitarism", a spus Panenic. AGERPRES/( AS - autor: Violeta Gheorghe, editor: Karina Olteanu)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.