Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

New York, 9 feb /Agerpres/ - Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a participat luni la lucrările Comisiei pentru Dezvoltare Socială (CsocD) şi a apreciat că lucrările acestei comisii au avut o contribuţie esenţială în promovarea progresului social, referindu-se totodată la succesele obţinute în reducerea sărăciei extreme, îmbunătăţirea calităţii alimentelor, promovarea drepturilor femeilor, reducerea mortalităţii infantile şi materne, precum şi creşterea incluziunii persoanelor cu dizabilităţi, la nivel global.

Potrivit unui comunicat de presă al Misiunii Permanente a României la ONU transmis marţi AGERPRES, sesiunea, prezidată de ţara noastră, a fost deschisă de ambasadorul Ion Jinga, care a prezentat temele abordate în reuniunile de săptămâna trecută ale sesiunii Comisiei şi a subliniat progresele făcute până în acest moment în cadrul celor trei subiecte majore abordate: Regândirea şi consolidarea dezvoltării sociale în lumea contemporană, Implementarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă: trecerea de la angajamente la rezultate în realizarea dezvoltării sociale, şi Implementarea agendei de dezvoltare post-2015 în lumina Convenţiei privind Persoanele cu Dizabilităţi.

Recunoscând progresele remarcabile înregistrate în domeniul dezvoltării sociale, Comisia rămâne preocupată de faptul că sărăcia continuă să fie cea mai mare provocare a timpului nostru. Politicile concentrate doar pe creşterea economică nu vor fi suficiente pentru combaterea sărăciei şi inegalităţilor, care depind şi de factori precum accesul la educaţie, egalitatea de gen, hrană, salubritate şi protecţia mediului. CSocD şi-a manifestat, totodată, preocuparea majoră faţă de impactul negativ pe care conflictele în desfăşurare, extremismul violent şi terorismul le au asupra dezvoltării şi coeziunii sociale. Pentru implementarea rapidă a obiectivelor de dezvoltare durabilă, Comisia face un apel la crearea unor coaliţii largi şi a unor parteneriate de substanţă, care să includă tinerii, societatea civilă şi sectorul privat, a declarat ambasadorul Ion Jinga, reprezentantul permanent al României la ONU.

La rândul său, secretarul general al ONU a apreciat că succesele înregistrate de CSocD trebuie să stea la baza implementării Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, dar şi a angajamentelor conţinute în alte documente, precum Agenda de la Addis Abeba şi rezultatele Summitului de la Paris privind Schimbările Climatice, asupra cărora au căzut de acord toţi liderii lumii.

(...) Experienţa a demonstrat că o economie înfloritoare nu este suficientă pentru a eradica sărăcia şi a promova prosperitatea comună, ci este necesară implementarea unor politici sociale eficiente şi integrate. Este, de aceea, esenţial ca actorii relevanţi să colaboreze la toate nivelurile pentru a integra Obiectivele de Dezvoltare Durabilă şi a reflecta principiile conţinute în Agenda 2030. Toţi participanţii la acest proces au o dublă responsabilitate - morală şi politică - de a susţine acest parteneriat. Dacă 2015 a fost anul acţiunii globale, 2016 este anul tracţiunii mondiale. Avem mecanismele relevante pentru a trece la acţiune, avem o viziune asupra obiectivelor pe care ne-am propus să le atingem, trebuie doar să ne punem în mişcare, a declarat Ban Ki-moon, potrivit sursei citate.

Lucrările celei de-a 54-a sesiune a Comisiei pentru Dezvoltare Socială se vor încheia vineri, cu adoptarea unor rezoluţii pe principalele teme aflate în dezbatere. AGERPRES/(AS - editor: Gabriela Ionescu)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.