Peste 11.000 de migranți romi au fost evacuați cu forța în Franța în 2015 (raport)

 •  Externe
412 afişări

Un număr total de 11.128 de romi au fost evacuați forțat în Franța în 2015, dintre care peste jumătate locuiau în tabere improvizate, se menționează într-un raport al European Roma Rights Centre și al Ligii drepturilor omului trimis AGERPRES, în care cele două ONG-uri denunță situația nedemnă, inumană și degradantă a romilor în Franța.

12d71a52-55b8-410b-ae93-2336ba10ced3

Practic, notează raportul, 216 migranți romi au fost evacuați săptămânal cu forța în Franța în 2015 dintr-un număr de 111 zone de locuit, dintre care peste jumătate locuiau în tabere improvizate. În cinci dintre aceste cazuri, romii și-au părăsit locuințele în urma declanșării unor incendii.

Evacuările sistemice arată că scopul politicii de stat de evacuări forțate nu este apărarea proprietății private, pretextul folosit frecvent ca justificare, întrucât proprietarii sunt organisme publice în majoritatea cazurilor, apreciază autorii.

Raportul arată că aproape jumătate dintre cei care au fost evacuați forțat au devenit victime ale acestui tip de măsură în al treilea trimestru al anului, ceea ce înseamnă că vara a fost anotimpul în care s-au produs cele mai multe evacuări forțate.

După un număr de 111 evacuări întreprinse de autorități, au fost găsite soluții temporare de cazare de 29 de ori. În cele cinci cazuri de evacuare din cauza unor incendii, au fost găsite soluții pentru găzduirea familiilor în cauză de două ori.

În cazul a 82 de evacuări, familiile au fost scoase pur și simplu în stradă de polițiști, deși un ghid al guvernului din 2012 recomandă ca aceste măsuri să fie însoțite de mutarea familiilor și de sprijin social.

În 2015, în paralel cu evacuările forțate, a existat o creștere a numărului actelor de violență, discursurilor de incitare la ură și actelor de respingere a cetățenilor romi identificați ca atare. Acest lucru arată o creștere alarmantă a atitudinii antirome, care se afla deja la un nivel ridicat în Franța, arată raportul.

Liga drepturilor omului și European Roma Rights Centre își repetă recomandările de a suspenda expulzările sistematice, de a asigura condiții salubre în taberele improvizate și de a implementa soluții pentru integrarea familiilor rome în baza legii și înaintea evacuărilor.

Monitorizarea aplicării acestor politici ar trebui organizată în cadrul unui permanent dialog între autoritățile locale, regionale, naționale și asociațiile active în domeniu, mai recomandă autorii.

AGERPRES/(AS — autor: Florin Ștefan, editor: Gabriela Ionescu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Externe

Cele mai citite din Externe

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe