La 1 august intră în vigoare convenția privind protecția femeilor față de orice fel de violență

 •  Externe
2615 afişări

Odată cu intrarea în vigoare, la 1 august, a Convenției privind prevenirea și lupta împotriva violenței față de femei și a violenței domestice, Europa joacă un rol de motor în protecția drepturilor femeilor în lume, apreciază Consiliul Europei într-un comunicat difuzat joi.

36a97040-7346-48ac-804b-8db0241efa6d

Foto: (c) Grigore POPESCU / AGERPRES ARHIVĂ

Documentul, intitulat ''Convenția de la Istanbul'', deoarece el a fost deschis spre semnare în urmă cu trei ani în orașul din Turcia, obligă statele care l-au ratificat să ia măsuri specifice pentru lupta împotriva tuturor formelor de violență față de femei, indiferent că e vorba de hărțuire (îndeosebi sexuală), de violență domestică, de mariaj forțat sau de mutilări genitale feminine.

''Toate statele trebuie să acționeze acum pentru a ameliora viața a numeroase femei și fete'', a declarat Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei într-un mesaj video, ce vizează încurajarea statelor membre care n-au semnat încă documentul să-l semneze și să-l ratifice.

''Unul dintre punctele forte ale Convenției — deschisă tuturor țărilor — constă în crearea unui grup independent de experți care va întocmi rapoarte despre respectarea normelor sale de către state'', subliniază secretarul general al CoE.

Potrivit unor recente analize, legi și practici în lupta împotriva violenței față de femei în statele membre ale Consiliului Europei, guvernele au adoptat inițiative promițătoare și măsuri care reflectă directivele enunțate în Convenție. Dar această analiză, publicată de Comisia pentru egalitate între femei și bărbați a Consiliului Europei, indică totodată existența unor lacune și insuficiențe.

Oferind un cadru complet și constrângător din punct de vedere juridic, Convenția va încuraja măsurile de prevenire și de protecție și va trebui să ducă la o creștere a anchetelor, a proceselor și a condamnărilor autorilor violenței.

Organizațiile neguvernamentale, statele și societatea civilă vor marca intrarea în vigoare a Convenției pe 19 septembrie la Roma, în cadrul unei conferințe internaționale organizate de Consiliul Europei, Ministerul italian de Externe și Camera Deputaților a Parlamentului Italiei.

AGERPRES/(AS — autor: Angela Sârbu, editor: Gabriela Ionescu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Externe

Cele mai citite din Externe

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe