COD GALBEN: 16-01-2018 ora 12 Intre 16 ianuarie, ora 17 - 17 ianuarie, ora 20 se va semnala 16 ianuarie, ora 12 – 17 ianuarie, ora 20Fenomene vizate COD GALBEN: 16-01-2018 ora 22 Intre 22:00 si 23:30 se va semnala Local precipitații mixte care favorizează depunerea de polei in Județul Ialomiţa, Județul Prahova, Județul Argeş, Județul Dâmboviţa; COD GALBEN: 16-01-2018 ora 21 Intre 21:45 si 23:30 se va semnala Precipitații mixte care favorizează depunerea de polei in Mun. Bucureşti;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

La 22 februarie 2014, preşedintele parlamentului ucrainean, Volodimir Rîbak, şi-a dat demisia. În locul său a fost ales, cu 288 de voturi, dintr-un total de 450, Olexandr Turcinov. Parlamentul ucrainean l-a declarat pe preşedintele Viktor Ianukovici incapabil din punct de vedere constituţional de a-şi exercita funcţia şi a stabilit desfăşurarea de alegeri prezidenţiale anticipate pe data de 25 mai a.c.

Redăm în continuare, cronologia principalelor evenimente din Ucraina.

Manifestaţii de protest au avut loc la Kiev după ce guvernul ucrainean a suspendat pregătirea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, a cărui semnare se afla pe ordinea de zi a summitului Parteneriatului Estic la Vilnius (28-29 noiembrie 2013). Potrivit unui decret al guvernului de la Kiev publicat în 21 noiembrie 2013, pe site-ul său oficial, a fost hotărâtă "suspendarea procesului de pregătire a acordului de asociere între Ucraina şi UE " pentru "a asigura securitatea naţională, relansarea relaţiilor economice cu Rusia şi pregătirea pieţei interne pentru relaţii de la egal la egal cu Uniunea Europeană ".

22 nov 2013: Opoziţia ucraineană a început strângerea de semnături necesare pentru destituirea guvernului condus de premierul Mykola Azarov, după ce executivul de la Kiev a decis să suspende pregătirile pentru semnarea Acordului de Asociere la UE.
24 nov 2013: Mii de ucraineni s-au reunit în centrul Kievului, pentru o manifestaţie de opoziţie faţă de guvern. Au fost înregistrate incidente între participanţi şi forţele de ordine, care a recurs la gaze lacrimogene. Manifestaţii proeuropene au avut loc şi în alte regiuni ale ţării.
25 nov 2013: Noi confruntări au avut loc, la Kiev, între protestatari proeuropeni care au încercat să blocheze sediul guvernului şi poliţie, aceasta făcând uz de bastoane şi gaze lacrimogene.
26 nov 2013: Preşedintele Parlamentului lituanian, Loreta Grauziniene, s-a alăturat celor circa 7 000 de manifestanţi ucraineni adunaţi în centrul Kievului pentru a protesta faţă de suspendarea de către Ucraina a acordului de asociere cu Uniunea Europeană,.
1 dec 2013: Peste 100 000 de ucraineni au răspuns apelului lansat de opoziţie şi au participat la o manifestaţie de protest contra deciziei preşedintelui Viktor Ianukovici de a nu semna, la summitul de la Vilnius, Acordul de Asociere la UE.
3 dec 2013: Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) a respins moţiunea de cenzură împotriva guvernului condus de premierul Mykola Azarov, considerat responsabil de către opoziţie pentru eşecul integrării Ucrainei în Uniunea Europeană şi represiunea manifestaţiilor proeuropene.
8 dec 2013: Două sute de mii de susţinători ai integrării europene s-au adunat în Piaţa Independenţei din Kiev pentru a cere demisia preşedintelui Viktor Ianukovici şi a guvernului condus de premierul Mykola Azarov.
11 dec 2013: Subsecretarul de stat american pentru Europa şi Asia, Victoria Nuland, s-a deplasat împreună cu ambasadorul SUA în Ucraina, Geoffrey Pyatt, în Piaţa Independenţei din Kiev.
13 dec 2013: Aproximativ 4 000 de manifestanţi proeuropeni se aflau în Piaţa Independenţei, în cea de-a 23-a zi de proteste.
14 dec 2013: Zeci de mii de ucraineni s-au adunat în Piaţa Europei din Kiev la o manifestaţie de susţinere a preşedintelui Viktor Ianukovici.
15 dec 2013: Circa 200 000 de manifestanţi proeuropeni s-au adunat în Piaţa Independenţei din Kiev.
30 dec 2013: Conducătorii opoziţiei ucrainene şi mii de susţinători ai integrării Ucrainei în Uniunea Europeană au manifestat în faţa reşedinţei din afara Kievului a preşedintelui Viktor Ianukovici.
12 ian 2014: Zeci de mii de ucraineni s-au strâns în Piaţa Independenţei, pentru a cere demisia guvernului condus de premierul Mikola Azarov şi convocarea de alegeri parlamentare şi prezidenţiale anticipate.
19 ian 2014: Ciocniri violente soldate cu zeci de răniţi s-au produs la sfârşitul unei manifestaţii la Kiev a 200 000 de opozanţi proeuropeni.
22 ian 2014: Poliţia ucraineană a lansat o ofensivă împotriva manifestanţilor din centrul Kievului, în a patra zi de confruntări violente între forţele de ordine şi protestatari.
- Uniunea Europeană s-a declarat şocată de ultimele violenţe din Ucraina, avertizând Kievul în legătură cu posibile acţiuni şi consecinţe pentru relaţiile cu această ţară, a declarat preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.
- Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a condamnat ferm folosirea violenţei în capitala Ucrainei,
24 ian 2014: Manifestanţi ai opoziţiei ucrainene ocupau clădiri ale administraţiei în patru regiuni din vestul ţării, extinzând mişcarea de contestare care s-a radicalizat odată cu confruntările violente de la Kiev.
25 ian 2014: Mişcarea de protest s-a extins în Ucraina, protestatarii încercând să ocupe clădiri publice în mai multe regiuni din nordul şi estul ţării.
- Manifestaţii de solidaritate cu mişcarea de protest din Ucraina au fost organizate în mai multe capitale europene.
27 ian 2014: Poliţia a împrăştiat mai multe mii de manifestanţi care încercau să ocupe clădirea administraţiei regiunii Zaporojie, din sudul Ucrainei.
28 ian 2014: Guvernul ucrainean a demisionat, miniştrii menţinându-şi portofoliile cu titlu interimar în aşteptarea anunţului privind nominalizarea unui nou premier, ce nu a mai avut loc.
- Mii de persoane au manifestat în centrul oraşului Simferopol, din Crimeea, în cursul unui miting organizat în sprijinul autorităţilor ucrainene, a relatat RIA Novosti.
29 ian 2014: Înaltul reprezentant UE pentru politica externă şi de securitate, Catherine Ashton, a făcut apel, la Kiev, la oprirea violenţei în Ucraina.
31 ian 2014: Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a promulgat legea privind amnistierea manifestanţilor reţinuţi, precum şi legea prin care au fost abrogate amendamentele ce prevedeau pedepse severe pentru participanţii la proteste (adoptate în ianuarie).
2 feb 2014: Peste 50 000 de persoane au răspuns apelului lansat de opoziţia din Ucraina şi s-au reunit în centrul capitalei.
5 feb 2014: Şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton s-a întâlnit, la Kiev, cu preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, şi cu liderii opoziţiei ucrainene.
6 feb 2014: Secretarul de stat adjunct american Victoria Nuland face o vizită în capitala ucraineană pentru convorbiri cu liderii opoziţiei şi cu puterea ucraineană.
9 feb 2014: Aproximativ 70 000 de persoane au răspuns apelului opoziţiei şi s-au adunat în Piaţa Independenţei din Kiev.
18 feb 2014: Confruntările între manifestanţi şi poliţişti au reizbucnit la Kiev, unde un grup de manifestanţi a ocupat sediul Partidului Regiunilor, eliberat ulterior de trupele speciale Berkut, din subordinea Ministerului de Interne.
- Manifestanţii au ocupat din nou primăria din Kiev, pe care o evacuaseră cu două zile în urmă.
- Poliţia a lansat un asalt asupra pieţei Maidan din centrul Kievului.
- Manifestanţii au luat cu asalt clădirea administraţiei regionale şi sediul poliţiei din Liov, fief naţionalist situat în vestul Ucrainei
19 feb 2014: Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay, a condamnat violenţele sângeroase din Ucraina, cerând o anchetă urgentă şi independentă.
- Serviciul de securitate ucrainean (SBU) a anunţat lansarea unei operaţiuni "antiteroriste" de-a lungul ţării, în urma unei recrudescenţe a violenţelor, violenţe pe care acesta le impută unor grupări "extremiste".
20 feb 2014: NATO avertizează că îşi va reconsidera cooperarea cu Ucraina, în cazul în care armata va interveni împotriva protestatarilor
- Pe fondul degradării accentuate a situaţiei la Kiev, autorităţile au luat decizia evacuării administraţiei prezidenţiale, a sediilor guvernului şi parlamentuluişi şi sediul agenţiei oficiale de presă Ukrinform.
- Confruntările violente dintre protestatarii antiguvernamentali şi forţele de ordine au continuat la Kiev.
- Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici s-a întâlnit la Kiev cu miniştrii de externe din Franţa, Germania şi Polonia, respectiv Laurent Fabius, Frank-Walter Steinmeier şi Radoslav Sikorski.
21 feb 2014: Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în ciocnirile violente dintre susţinătorii opoziţiei şi poliţia antirevoltă de la Kiev a ajunst la 77 de morţi, a declarat ministerul ucrainean al Sănătăţii. Potrivit Ministerului Sănătăţii, 577 persoane au fost rănite.
- Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici şi responsabili ai opoziţiei au semnat, în prezenţa unor mediatori europeni, un acord de ieşire din criză în Ucraina. Acordul prevede concesii majore opoziţiei, între care alegeri anticipate, formarea unui guvern de coaliţie şi o reformă constituţională.
22 feb 2014: Preşedintele parlamentului ucrainean, Volodimir Rîbak, un apropiat al şefului statului, Viktor Ianukovici, şi-a dat demisia. Rîbak a demisionat după ce mai mulţi deputaţi ai Partidului regiunilor, aflat la putere, au anunţat că părăsesc această formaţiune politică.
- Olexandr Turcinov, un apropiat al fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko, a fost ales preşedinte al parlamentului cu 288 de voturi, dintr-un total de 450.
- Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a anunţat la un post regional de televiziune din Harkov că nu intenţionează să demisioneze şi că ţara asistă la o lovitură de stat. El afirmă că deciziile parlamentului sunt ilegitime.
- Parlamentul ucrainean l-a declarat pe preşedintele Viktor Ianukovici incapabil din punct de vedere constituţional de a-şi exercita funcţia şi a stabilit desfăşurarea de alegeri prezidenţiale anticipate pe data de 25 mai a.c.
- Opozanta ucraineană Iulia Timoşenko a fost eliberată din spitalul din Harkov, unde ea s-a aflat sub pază majoritatea timpului de când a fost condamnată la închisoare, în 2011, şi s-a îndreptat către Piaţa Independenţei din Kiev, unde a fost primită triumfal, în aplauzele zecilor de mii de persoane aflate pe Maidan.
- Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barroso, şi cel al Parlamentului European, Martin Schulz, au salutat eliberarea opozantei şi fost premier ucrainean Iulia Timoşenko. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor -Anca Pandea)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.