CORESPONDENȚĂ Scandal în parlamentul de la Chișinău din cauza judecătorilor Curții Constituționale care dețin și cetățenia română

 •  Externe
53 afişări

Deputații de la Chișinău s-au certat vineri din cauza judecătorilor Curții Constituționale care dețin și cetățenia României, după ce opoziția comunistă i-a acuzat pe aceștia că, prin jurământ, sunt obligați să fie devotați statului român.

268ac274-2982-4647-86f1-a866e577185a

Cearta a început în momentul examinării candidaturii lui Aurel Băieșu în funcția de judecător la Curtea Constituțională. La solicitarea comuniștilor, acesta a confirmat că deține și cetățenia română.

El însă a declarat că nu există nicio incompatibilitate între jurământul depus la redobândirea cetățeniei române și cel de judecător la Curtea Constituțională și că în activitatea sa se va conduce de prevederile legislației Republicii Moldova.

Partidul Comuniștilor a părăsit ședința în momentul votării candidaturii acestuia. 'Nu am putut fi prezenți la această batjocură față de Constituția țării și față de Republica Moldova. Ce înseamnă asta, din cei șase membri ai Curții Constituționale, cinci dețin și cetățenia României? Nu înțelegem ale cui interese vor fi asigurate de această Curte Constituțională', a declarat liderul comuniștilor, Vladimir Voronin.

Parlamentul de la Chișinău a finalizat vineri procedura de numire a judecătorilor la Curtea Constituțională, după ce această instituție a fost timp de o lună nefuncțională, pentru că legislativul nu desemnase doi judecători. Alți doi judecători au fost numiți în luna februarie, iar mandatele celorlalți doi expiră peste câțiva ani.

Partidul Comuniștilor susține că cinci judecători dețin și cetățenia României, dar doar patru dintre aceștia au declarat în public acest fapt. Unul dintre ei este fostul deputat român Tudor Panțâru. Altul este președintele Curții, Alexandru Tănase, care în 2009 a câștigat și un proces la CEDO împotriva Republicii Moldova în baza unei legi existente atunci care interzicea deținerea dublei cetățenii pentru unele categorii de funcționari.

Legislația Republici Moldova permite deținerea dublei cetățenii, dar în 2008, fosta guvernare comunistă a interzis acest drept unor categorii de funcționari. Restricțiile respective au fost anulate după anul 2009.AGERPRES

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Externe

Cele mai citite din Externe

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe