EXPO Astana 2017 / Meleșcanu: România a fost un susținător constant al dezvoltării relațiilor dintre Uniunea Europeană și Republica Kazahstan (FOTO)

 •  Expo Astana
465 afişări

Trimisul special al AGERPRES Oana Tilică transmite: România a fost un susținător constant al dezvoltării relațiilor dintre Uniunea Europeană și Republica Kazahstan, mărturie stând ratificarea de către Parlamentul român a Acordului Consolidat de Parteneriat și Cooperare UE-Kazahstan, iar elementul central al pavilionului românesc de la EXPO Astana 2017 - laserul de la Măgurele - și prezența unor companii foarte importante, precum Rompetrol și OMV Petrom, semnalează interesul statului român de a se alătura eforturilor Kazahstanului pentru dezvoltarea de proiecte strâns legate de "Energia Viitorului", tema expoziției internaționale, a declarat, vineri, ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu.

0c7a3c55-626d-424b-b54d-a07ca2a9ceb0

"Proiectul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure — Nuclear Physics) de la Măgurele va fi cea mai avansată facilitate de cercetare din lume concentrată pe studiul fizicii fotonucleare și al aplicațiilor sale. Această combinație experimentală unică a ELI-NP va permite abordarea unei game largi de teme de cercetare în fizica fundamentală, fizica nucleară și astrofizică și cercetarea aplicată în știința materialelor, gestionarea materialelor nucleare și științele vieții. Sunt încrezător că EXPO 2017 Astana 'Energia viitorului' va fi punctul de plecare pentru un nou nivel al calității în cadrul cooperării noastre economice globale în ceea ce privește diversificarea și reunirea unei mai mari varietăți de actori economici, incluzând întreprinderile mici și mijlocii. EXPO 2017 Astana 'Energia viitorului' este o oportunitate de a aduce cele mai recente realizări ale cercetării și activității noastre științifice și tehnologice, fiind, de asemenea, o ocazie de a valorifica experiențele din trecut și de a ne aștepta la îmbunătățirea viitorului nostru", a arătat Meleșcanu, la deschiderea ceremoniei oficiale a Zilei Naționale a României la EXPO 2017 Astana.

În altă ordine de idei, el a apreciat că istoria relațiilor bilaterale dintre România și Republica Kazahstan nu este relevantă doar din punct de vedere politic, diplomatic sau economic, ci și din perspectiva interacțiunii dintre oameni, a legăturilor dintre cetățenii celor două țări și a interesului de a cunoaște fiecare mai bine cultura și tradițiile celuilalt, a spus ministrul Afacerilor Externe.
"Îmi face o mare plăcere să fiu aici astăzi aici și să deschid, în numele României, ceremonia oficială a Zilei Naționale a României la EXPO 2017 Astana 'Energia viitorului' într-un moment foarte special pentru relațiile bilaterale dintre România și Republica Kazahstan, un moment foarte special pentru Republica Kazahstan ca stat independent. În această lună sărbătorim 25 de ani de relații diplomatice (15 iulie) într-un context foarte special, cum este această expoziție internațională. Folosesc această ocazie pentru a felicita Republica Kazahstan pentru găzduirea unui astfel de eveniment de prestigiu, precum și pentru obținerea statutului de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite", a spus Meleșcanu.

Potrivit acestuia, în momente complexe și într-o lume în continuă mișcare, educația și contactele interpersonale sunt elemente-cheie care pot asigura înțelegerea reciprocă, odată cu susținerea valorilor împărtășite de cele două țări, construindu-se punți în zone care uneori sunt afectate de distanță, de geografie.

"Reafirm interesul României de a dezvolta relațiile bilaterale în toate domeniile cu Republica Kazahstan, iar ambasadorul nostru Cezar Armeanu va juca un rol important în această privință. Remarc cu mândrie creșterea interesului manifestat de instituțiile și experții noștri în privința cooperării în diverse domenii, cum ar fi educația, știința și cultura: stabilirea primului lectorat de limbă, cultură și civilizație românească în Asia Centrală, în regiunea Karaganda, și contacte între universitățile renumite din România (Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea Politehnică din București) și centrele de învățământ foarte importante ale Republicii Kazahstan (Academia 'EABuketov', Universitatea de Stat din Karaganda, Universitatea Națională din Kazahstan, Universitatea Națională Eurasia al-Farabi 'LN Gumiliyov')", a precizat oficialul român.
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, efectuează în perioada 27-28 iulie o vizită în Republica Kazahstan, pentru participarea la Ziua României în cadrul expoziției internaționale "EXPO 2017 Astana Future Energy" și pentru marcarea a 25 de ani de relații diplomatice între cele două țări. Este prima vizită bilaterală a unui ministru român de externe după o perioadă de aproximativ 9 ani.

Din delegația condusă de Teodor Meleșcanu fac parte: vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, secretarul de stat în Ministerul Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat Sterică Fudulea, secretarul de stat în Ministerul Cercetării și Inovării, Ion Ciprian Preda, secretarul de stat în Ministerul Energiei, Andrei Maioreanu, președintele Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu, și fostul consilier al guvernatorului BNR, Dan Costin Nițescu.

AGERPRES/(A — editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Simona Aruștei)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Expo Astana

Cele mai citite din Expo Astana

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe