EXPO Astana 2017: Energia regenerabilă, componentă majoră a strategiei dezvoltate a EAU pentru construirea unei economii sustenabile

 •  Expo Astana
432 afişări

EXPO Astana 2017 este organizată pe o suprafață de circa 25 de hectare, iar printre statele care au o prezență importantă la expoziție și prezintă programe dedicate dezvoltării sustenabile a tehnologiilor verzi se află Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Iordania și Egipt, transmite ameinfo.com.

52b7e716-5132-4c7a-b0cc-8a4abdd33743

Sursa foto: ameinfo.com

"Energia viitorului", tema expoziției din acest an, se potrivește cu investițiile în energie regenerabilă anunțate de Emiratele Arabe Unite. Energia regenerabilă reprezintă o componentă majoră a strategiei dezvoltate de acest stat pentru diversificarea resurselor și construirea unei economii sustenabile.

Pavilionul Emiratelor Unite Arabe
Sursa foto: gulfnews.com

În pavilionul acestei țări pot interacționa 7.000 de oameni, care pot accesa platforme digitale interactive. În 10 septembrie se va desfășura ceremonia de închidere și prezentarea unui banner dedicat viitoarei ediții a expoziției, care va avea loc în Dubai în 2020.

"Participarea Arabiei Saudite la EXPO Astana 2017 reflectă măsurile adoptate de regat pentru a dezvolta și utiliza o energie sustenabilă. Politica viitoare a Arabiei Saudite vizează folosirea surselor de energie regenerabilă conform programului "Vision 2030" și a Programului Național de Transformare 2020 (NTP)", a explicat ministrul Energiei și Industriei, Khalid Al-Falih.

Potrivit acestuia, scopul participării Arabiei Saudite la EXPO Astana 2017 îl reprezintă schimbul de expertiză pe plan extern și întărirea relațiilor din sectorul energiei.

Arabia Saudită intenționează ca, până în 2020, să producă 3,5 gigavați de electricitate din surse de energie regenerabilă, urmând să ajungă la 9,5 gigavați până în 2023.

Pe de altă parte, Haytham Kamel Ibrahim, ambasadorul Egiptului în Kazahstan, a anunțat că țara sa este pregătită să adopte experiența țării gazdă referitoare la transferul Capitalei. Oficialii de la Cairo au vizitat Kazahstanul pentru a adopta experiența acestei țări în construirea frumosului oraș Astana. Recent, Egiptul a început construcția unei noi capitale, iar lucrările vor continua și în următorii doi ani, a explicat Ibrahim.

Turcia a prezentat la EXPO Astana 2017 o "super sticlă" care poate conține atât aer fierbinte cât și rece, precum și câteva mori de vânt folosite în agricultură. Sticla poate fi folosită în construcții și reduce semnificativ nivelul zgomotului.

Turcia își dezvoltă în mod activ strategia energetică regională și vrea să întărească coridoarele energetice dintre Nord și Sud.

Rapil Zhoshybayev, comisarul responsabil cu EXPO Astana 2017, a declarat că fiecare țară participantă încearcă să dezvolte surse de energie regenerabilă și își prezintă realizările în domeniu.

Pavilionul Chinei
Sursa foto: Expo 2017 Astana / Facebook

China va prezenta istoria dezvoltării energetice a țării cu ajutorul unor tehnici interactive 3D și un "soare artificial" — un model de reactor de fuziune nucleară, în timp ce Coreea de Sud va arăta rețele inteligente, vehicule care se alimentează cu celule și soluții avansate de economisire a energiei.

România va amenaja un pavilion de 370 de metri pătrați în cadrul expoziției, unde va promova, prin companii autohtone, soluții inovative pentru încălzire sau eficiență energetică.

Proiectul laserului ELI-NP de la Măgurele va fi elementul central al pavilionului țării noastre la Expo Astana 2017. Aceasta deoarece proiectul ELI-NP de la Măgurele este cea mai importantă investiție în cercetarea românească din ultima jumătate de secol, care evidențiază tradiția română în știința și tehnologia laser.

Alte țări, cum ar fi Olanda, vor oferi proiecții 3 D, tehnologii 3D și efecte sonore care vor spune povestea tehnologiile sale și ale inovațiilor de ultimă generație.

Marea Britanie va introduce "grafene", un material al viitorului care ar putea schimba semnificativ metodele de generare și consum a energiei.

Sursa foto: Expo 2017 Astana / Facebook

Logo-ul EXPO 2017, "Wind Energy", este format din trei palete de turbină eoliană, în culorile albastru, portocaliu și verde. Logo-ul a fost ales de locuitorii din Kazahstan în iulie 2013.

Mascotele sunt trei păpuși în aceleași culori ca și logo-ul: portocaliu, verde și albastru, simbolizând soarele, vântul și apa. Păpușile, reprezentând trei copii, vor fi atât simbolul expoziției, cât și al țării-gazdă, Kazahstan.

Peste 115 state și 22 de organizații internaționale participă la evenimentul EXPO Astana 2017, cu tema "Energia viitorului", care se derulează până pe 10 septembrie 2017, iar organizatorii estimează că evenimentul va atrage peste cinci milioane de vizitatori din întreaga lume, transmite ameinfo.com.

AGERPRES/(AS — autor: Mihaela Dicu, editor: Andreea Marinescu, editor online: Gabriela Badea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Expo Astana

Cele mai citite din Expo Astana

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe