INTERVIU Paula Seling și Ovi: La Eurovision țintim sus, țintim miracole

 •  Eurovision 2014
1438 afişări

Paula Seling și Ovi, care vor reprezenta România la Eurovision cu "Miracle", au declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că, la competiția ce se va desfășura la Copenhaga în mai, țintesc sus și că, după acest moment, proiectul lor muzical va continua cu multe alte piese.

8ffc5a90-3fd7-4b3e-86fe-b54392d878a0

Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO

În interviul acordat AGERPRES, cei doi vorbesc despre momentul în care a fost creată piesa care, pe 1 martie, a câștigat Selecția Națională, despre amintirile ce îi leagă de ediția 2010 a Eurovision, când au câștigat premiul al treilea, dar și despre cântecele care i-au făcut să se îndrăgostească de muzică.De asemenea, artiștii dezvăluie planurile de promovare a piesei "Miracle" atât în țară, cât și în străinătate. Ei vorbesc despre munca din spatele spectacolelor pe care le susțin, dar și despre talentul ascuns al lui Ovi, care îl leagă pe acesta de "greii" muzicii.

România concurează la Eurovision în a doua semifinală, pe 8 mai. Marea finală va avea loc pe 10 mai.


AGERPRES: Paula, cu "Miracle" voi vă întoarceți la Eurovision unde tu ai fost convinsă să revii de către Ovi. Care este povestea ta cu "Miracle" și care este povestea lui Ovi cu "Miracle"?Paula Seling: Cred că mai bine ar trebui să înceapă Ovi pentru că povestea de la creație pornește... de la cum s-a făcut piesa "Miracle".

Ovi: Noi am rămas cu această amintire frumoasă în 2010 și de atunci ne-am dorit foarte mult să revenim. Dar nu cu orice preț. Și primul criteriu foarte important a fost piesa. I-am tot trimis Paulei din 2010 piese, nimic nu ne-a convins nici pe mine, nici pe ea și în iunie 2013 eram la un campus de compoziție în Suedia și acolo am lucrat cu Phillip Halloun cu care mai colaborasem înainte. A fost foarte interesat. Pot să vă spun pe scurt că piesa a venit cum vin de obicei piesele foarte bune, cel puțin așa mi s-a întâmplat mie. A fost gata într-o zi, am început să o cânt, am încercat tot felul de variante. Spre sfârșitul zilei i-am spus lui Phillip: "Asta o să ajungă foarte departe". Eram foarte încântat, am trimis-o în aceeași zi și Paulei și au ascultat-o și ea și Radu (Bucura — soțul și managerul Paulei Seling — n.r.) și mi-au confirmat că e cea mai bună piesă de până acum și că este chiar mai bună decât "Playing with Fire".

Paula Seling: Mi-a zis Radu "A trimis Ovi o piesă... cred că e faină". Bine... eu eram așa, sceptică, pentru că vă spun sincer că oricât de mult mi-a plăcut, oricât de tare mi-ar fi plăcut să revăd scena Eurovision, m-am gândit că totuși e greu, e riscant, e un context în care nu te întorci dacă nu ai ceva cu adevărat important de spus din nou. Eram hotărâtă să nu mă mai implic pentru că știu că e o experiență prin care merită să treacă oricare alt artist și trimițându-mi piesa Ovi am zis "Hai că o să ascult, o să ascult". Pot să spun că de la început... de la prima strofă... La început era o parte ... singurul lucru care nu m-a încântat și i-am spus lui Ovi. Dar restul, cum se desfășura, ca refren, ca tot, ca amplitudine, ca mesaj... am zis: "Asta e. Ăsta e miracolul de care avem nevoie să ne întoarcem la Eurovision." Mi s-a făcut pielea de găină instant când am văzut cum urcă, cum coboară piesa, cum se împletesc vocile înspre refren, cum se termină. Mi-a explicat că va fi o modulație fină unde să mă apuc să fac ce vreau eu acolo și ușor-ușor a început să capete și alte stări piesa pentru că au început să o lucreze amănunțit, au lucrat la orchestrație, au mai pus niște piane frumoase. În momentul în care am început să o înregistrăm am simțit cum se formează ceva cu adevărat special. Noi sperăm ca toți cei care ascultă cântecul să aibă aceeași senzație pe care am avut-o noi. Eu vreau să spun că a fost cea mai plăcută experiență de studio. Efectiv mi-a făcut plăcere să cânt pentru că, de fiecare dată când cântam, simțeam așa o energie, o stare frumoasă. Sperăm ca acest lucru să se transmită și celor care ascultă piesa. Sper să nu fim doar noi doi nebuni care cântăm.

Ovi: Nu cred.

Paula Seling: Dar nu cred. Oricum ni s-au transmis multe mesaje și le mulțumim tuturor care ne-au fost alături și care au considerat că piesa aceasta merită să-i reprezinte, merită să reprezinte România la un concurs atât de important. Cam asta ar fi povestea până în acest moment, după care s-a transformat totul într-un vis frumos când am aflat că vom reprezenta a doua oară România, după care am trecut printr-o perioadă extrem de stresantă generată de oameni care au vrut să ne destabilizeze, după care suntem din nou back on track, suntem cred cu inima cât țara de mare. Avem și emoții, dar sperăm să fie constructive pentru că repetăm în fiecare zi, în fiecare zi ne punem la punct și psihologic și în ceea ce privește pregătirea fizică și medicală și avem niște dorințe. Sper să se împlinească și să facem un miracol pentru România.


AGERPRES: Ce ați învățat din Eurovisionul trecut?

Ovi: Multe lucruri, pentru că experiența anterioară ne-a marcat această a doua prezență a noastră. În primul rând suntem mai pragmatici un pic, suntem mai relaxați. Chiar povesteam împreună despre acest lucru. Emoțiile sunt, categoric, dar știm clar ce avem de făcut. Odată ce a venit piesa, am început să le luăm pe toate la rând. De-abia aștept momentul în care o să aterizăm în Copenhaga, pentru că sunt niște emoții deosebite. Se întâmplă niște lucruri foarte frumoase acolo, iar rutina prin care trebuie să trecem, noi am asimilat-o acum patru ani. Și cred că va conta foarte mult acest lucru.

Paula Seling: Da. (râde)

alternative text

Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO

AGERPRES: Ce puteți spune despre promovarea de acum înainte a piesei "Miracle"? Mergeți în țară, susțineți concerte, am înțeles că va fi o promovare locală, apoi o promovare internațională până la momentul Copenhaga.

Paula Seling: Sunt deja câteva spectacole pe care noi le-am contractat. Unul este în București, pe 23 martie, la Hard Rock Cafe, mai sunt în Timișoara, Craiova...pentru mai multe detalii intrați pe pagina Phoenix, pe paulaseling.ro și pe pagina noastră. După aceea am vrea să ne concentrăm mai mult pe ce avem de făcut pe scenă, pentru că, sigur, e foarte, foarte important să găsim modalități de a promova, dar ca și un sportiv care în timpul cantonamentului își canalizează toată energia pentru pregătirea pentru concurs... noi vom încerca să facem o selecție. Sigur, vom merge la toate aceste evenimente legate de Eurovision care sunt extrem de importante. Trebuie să fim acolo și să ne cântăm piesa și să îi convingem pe fanii Eurovision să ne voteze pe noi. De fapt să le demonstrăm că noi suntem un proiect care a ales să vină la Eurovision pentru că este un context special, dar că dincolo de piesa pe care o reprezentăm ... noi reprezentăm un proiect în cadrul căruia avem destul de multe piese făcute. Avem un mesaj de transmis ca și cuplu muzical și sperăm să ne urmeze asta ca artiști. Vrem să punem la punct tot ceea ce se întâmplă pe scenă. Vrem să cântăm piesa de mii de ori astfel încât, indiferent de ce situație neprevăzută apare, să nu ne influențeze cu nimic interpretarea piesei și cred că în momentul acesta este extrem de important în ce direcție ne canalizăm energia. Nu poți să le faci pe toate. Eu, de exemplu, am renunțat în perioada aceasta la școală. Nu pot să și fac temele pentru acolo, să și învăț atâta timp cât știu că trebuie să fiu fresh pentru a-mi face repetițiile. Întâi și întâi primează faptul că reprezentăm țara noastră și atunci proiectul personal care înseamnă școala este lăsat pe locul doi, din păcate, pentru acest moment.

Ovi: O să prioritizăm și câteva ieșiri din țară pentru că e foarte important să sensibilizăm și un segment de public sau anumite țări care de obicei poate nu ne votează, dar care ne-au reținut din 2010 și e frumos să avem și un preludiu înainte de momentul în care vom fi la Copenhaga. Eu personal ... îi spuneam și Paulei înainte de Selecția Națională... Eu de-abia aștept să depășim, sperăm noi cu brio, momentul din mai și văd foarte mult ce se întâmplă după. De-abia aștept să intrăm în studio împreună cu o echipă de autori foarte talentați din zona scandinavă și ca acest duet, acest proiect să capete în sfârșit o greutate și internațională. Pentru că expunerea în contextul Eurovisionului este foarte mare, ne revede o Europă întreagă și dacă vom fi pregătiți, pe lângă această piesă "Miracle", care sperăm să devină un miracol... dar ce se întâmplă după e important. Și atunci o să încercăm să capitalizăm la maxim acest moment. Și nu e ușor să revii pe scenă, să reprezinți din nou țara... Eu, sincer, de-abia aștept să depășim momentul Copenhaga.

alternative text

Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO

Paula Seling: Cu bine.

Ovi: Cu bine.

Paula Seling: Cu foarte bine.

Ovi: Indiferent. Noi sperăm cu bine. Dar strategia este întinsă pe termen mult mai lung decât momentul Copenhaga.

AGERPRES: Deci practic este "the new beginning of a beautiful friendship"...

Ovi: New beginnig a fost în 2010. Noi ne-am reîntâlnit și pe scenă și în calitate de colegi foarte buni... am reactivat această chimie grozavă dintre noi pe scenă și ne-am dat seama că ceea ce am creat noi împreună și iarăși se dovedește de succes e păcat să nu fructificăm la maxim. În context european, cred că ar putea deveni ceva foarte frumos dacă muncim mult și cu piese și cu un proiect bine gândit.

AGERPRES: În ce țări mergeți în afara României, dacă e deja stabilit, pentru promovare?

Paula Seling: La momentul acesta am vrea să mergem și vrem să găsim modalități financiare să ajungem la Bruxelles, unde am fost și în 2010, și le mulțumim celor care ne-au fost alături atunci, am vrea să mergem și la Amsterdam, unde știm că este o fabuloasă petrecere Eurovision. Și la Londra este o frumoasă petrecere Eurovision. Noi doi ne-am exprimat dorința de a ajunge acolo. Acum rămâne de văzut partea tehnică și partea organizatorică cum ne ajută sau nu. Eu, personal, m-aș duce și în Franța dacă s-ar putea pentru că am petrecut destul de mult timp cu gândul la această frumoasă țară și chiar am stat o perioadă scurtă acolo. Aș fi vrut să încercăm să ajungem și prin Spania, dar astea sunt doar discuții, în curând veți afla exact traseul pe care urmează să îl avem.

alternative text

Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO

AGERPRES: Cum o să arate spectacolul de la Eurovision? O să aibă holograme? O să aibă pian? Cum va arăta videoclipul?

Ovi: Am plecat din start că ceea ce vom pune în scenă la Selecția Națională trebuie obligatoriu să reiasă și în Copenhaga. În 2010, dacă vă amintiți, a fost la fel. A fost faza națională și ce a fost (la faza internațională—n.r.) a întrecut foarte mult. O să avem backing vocals din Copenhaga. Deci și pe partea muzicală o să fim creativi, să aibă și mai mare impact refrenul. Clipul la care se lucrează va fi în aceeași partitură cu ce se va întâmpla pe scenă.

AGERPRES: Paula vorbea de pregătire. De fapt, care este acest ritual? Am văzut că Paula a prezentat pe pagina voastră de Facebook o doamnă care îi este antrenor vocal.

Paula Seling: Da.

AGERPRES: Care e toată disciplina asta din spatele unui artist?

Ovi: Paula e foarte disciplinată, pot să vă asigur eu.

Paula Seling: N-am încotro. Gândiți-vă că un sportiv care face performanță are nevoie de un antrenor. Are nevoie de un om care să îl ajute să depășească de exemplu momentele în care nu are încredere în el. Se întâmplă asta. Mai ales un artist are momente de genul acesta. Și eu am avut norocul, am avut un pic din grația divină în momentul în care am cunoscut-o pe doamna Gabriela Duțescu, care a devenit unul dintre îngerii mei păzitori. Și pentru că lucrez permanent cu ea e un fel de antrenament obligatoriu mai ales în momentele de maximă solicitare vocală. Un pic m-a certat pentru că în perioada sesiunii din ianuarie nu am reușit să trec pe la ea și pentru că, dacă aș fi trecut, nu mi-ar fi trebuit atâta timp să îmi revin după o sesiune extrem de grea. Mai mult, m-am orientat către piesele de muzică clasică pe care le aveam de făcut și care îți schimbă total emisia față de ceea ce obișnuiesc eu să fac în piesele mele și mi-a trebuit ceva ca să schimb macazul din nou. Și ea m-a certat, mi-a zis: "Ar fi trebuit să vii aici mai des, ca să nu te obișnuiești să cânți atât de mult impostația de muzică clasică". Acum am reluat treaba și cu o săptămână jumătate înainte de finala românească am fost în fiecare zi la dumneaei, studiez în fiecare zi și ea știe exact ce trebuie făcut pentru ca vocea mea să fie în parametri maximi.

Ovi: Mai am de subliniat un aspect. Că acest proiect se bazează foarte mult pe câteva lucruri foarte importante. În primul rând libertatea vocii Paulei pe care am încercat să o speculez și în 2010, și acum în 2014, lucru care se va întâmpla și la următoarele piese pe care vrem să le lansăm. Eu vin cu partea muzicală. Ca și vocalist, simt că este o creștere și în cazul meu față de 2010. Dar aceste lucruri și în contextul Eurovision, climaxul pe care îl aduce Paula în piesă... este foarte important. Și fără un antrenament vocal este foarte greu să fii sharp și on top când ai nevoie, în timpul concursului. Iar la capitolul acesta, Paula este o profesionistă desăvârșită.

AGERPRES: Care a fost piesa care v-a făcut să vă îndrăgostiți de muzică?

Ovi: La mine e simplu: "We Are the World". O cântam prin casă. Cam acela a fost momentul în care mi-am simțit prezența în muzică.

AGERPRES: Câți ani aveai?

Ovi: Cred că vreo 6.

Paula Seling: Eu cred că eram tot așa... Nu, cred că eram în clasa I, când intrasem în corul școlii. Și pentru că eram la școala de muzică, părinții mei au insistat să studiez pianul. La început nu am înțeles de ce. Mai ales pentru că la început nu aveam pian. Fratele meu nu avea pian și studia pe un carton pe care erau desenate clapele pianului. Eu am fost un pic mai norocoasă pentru că imediat ce am intrat în clasa I au reușit să strângă bani... de fapt strângeau de mult timp bani să ne cumpere o pianină Doina. O am și acum. Revenind, eram în corul școlii și mi-a spus profesorul meu că ar vrea să cânt o piesă singură și aceea a fost "La oglindă" pe versuri de George Coșbuc. Evident că am fost foarte emoționată, dar atunci mi-am dat seama cântând în fața publicului ce vreau să fac și am început să intru în competiție cu Romeo Văsuț, care are una dintre cele mai mari voci de contratenor din Europa. Am fost mândră să îi fiu colegă și tot timpul încercam să cânt mai tare decât el și nu mi-a ieșit pentru că el are un volum și o forță aparte. Eu am încercat să îmi dezvolt ambitusul și să cobor cât mai jos și să urc cât mai sus. El a rămas în zona lui, eu am ajuns aici și l-am cunoscut pe Ovi. Este un om de muzică foarte mare și o voce foarte mare. Să îl puneți odată să vă imite personaje din muzică...

Ovi: Cred că de la "We are the World" mi s-a tras. Mă bucur că am reușit să îmi găsesc o personalitate muzicală, un stil. Pentru mine (preferați) sunt artiști din aceia gen singer-songwriter ca Elton John, Billy Joel, Stevie Wonder.

Paula Seling: Chiar vreau să îi propun lui Ovi să facă o secțiune de imitat artiști.

Ovi: În niciun caz până nu terminăm cu Eurovisionul în mai. Puteți să uitați de asta. După, cu mare drag.

AGERPRES: De la Eurovisionul din 2010 ce vă amintiți, dincolo de concurs, dincolo de cântat? Ați avut timp să și trăiți, să și vizitați?

Paula Seling: Am trăit intens fiecare moment în perioada Eurovision. Eu, de exemplu, am evitat să ies în excursii, am evitat să mă supun unor contexte în care aș fi putut să răcesc, să obosesc. Mi-am promis că mă voi întoarce când voi avea ocazia pentru că era mai important să fiu sharp la concurs decât să îmi bucur ochiul. Scopul nu era entertainmentul nostru. Scopul era să fim foarte buni. Și așa a făcut și Ovi. Noi am stat în hotel, am mers la sală, ne-am relaxat, am dormit, ca să fim cât mai buni.

Ovi: Eu, fiind mai robust, am mai reușit să mai fug pe la o petrecere-două, dar fără excese, pentru că era Paula care nu-mi dădea voie. Cred că cel mai frumos lucru pe care l-am simțit eu a fost spiritul acela de competiție care există.

alternative text

Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES ARHIVA

Paula Seling: Și de fair-play.

Ovi: Și de fair-play. Iar noi, în momentul în care ne-am întors... revine instinctul concurenței. E o stare anume. E ceva deosebit. Simți că e o competiție.

AGERPRES: Vă e teamă de voturile așa-zis politice?

Ovi: Nu ne e teamă. Oricum, dacă ne e teamă, dacă nu ne e teamă... n-avem încotro.

Paula Seling: ...și dacă ne e teamă și dacă nu ne e teamă.

Ovi: Și mergem foarte setați ca noi să fim cât mai pregătiți. Încercăm să ne detașăm de orice gând mai negativ. Nu plecăm la drum în niciun caz cu gândul acesta pentru că altfel plecăm cu jumătate de inimă și nu știi unde vrei să ajungi. "We aim high" ("țintim sus" — n.r.).

Paula Seling: Țintim miracole.

Ovi: Da. Țintim miracole.

AGERPRES: Locul al III-lea ar fi ... un eșec?

Ovi: În niciun caz nu ar fi niciun eșec. Iar noi vrem să vă convingem încă o dată că suntem doi profesioniști cu o echipă de profesioniști în spate și când ne vom urca pe scenă și când vom deschide gura să cântăm această piesă... tot ce a ținut de noi ...

Paula Seling: ... se va fi făcut.

Ovi: Exact. Restul... ține de șansă, ține de lobby-ul care se va face. Deja noi ne considerăm câștigători pentru că am reușit să convingem țara că putem să repetăm această experiență. E o onoare.

AGERPRES/(A — autor: Oana Ghiță, editor: Georgiana Tănăsescu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Eurovision 2014

Cele mai citite din Eurovision 2014

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe