Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR) a menţionat vineri că susţine Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene şi gestionarea proiectelor cu finanţare europeană într-un mod eficient şi care să genereze impact la nivelul sistemului de educaţie, formare profesională şi cercetare din România, dar atrage atenţia că este necesară implicarea Organismelor Intermediare - Educaţie şi Cercetare în utilizarea fondurilor europene.

"Consiliul Naţional al Rectorilor, în calitate de partener de dialog social în domeniul învăţământului superior şi al cercetării, susţine Ministerul Educaţiei şi Cercetării în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene şi gestionarea proiectelor cu finanţare europeană într-un mod eficient şi care să genereze impact la nivelul sistemului de educaţie, formare profesională şi cercetare din România. Pe deplin conştienţi de importanţa fondurilor europene structurale şi de investiţii asupra economiei naţionale şi de necesitatea utilizării acestora pentru a putea suplimenta alocările bugetare restrictive în această perioadă de limitări ale resurselor, dar şi pentru implementarea eficientă şi coerentă a politicilor din domeniile educaţiei şi cercetării, susţinem îmbunătăţirea în mod real atât a sistemului de management şi control, cât şi a sistemului de gestiune şi de implementare a proiectelor, dar mai ales de elaborare a priorităţilor şi obiectivelor ce urmează a fi finanţate, cu ţinta finală creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, dar în acelaşi timp cu asigurarea unui real impact la nivelul sistemului de învăţământ superior şi cercetare", se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES de Consiliul Naţional al Rectorilor.

CNR subliniază necesitatea dialogului cu toţi actorii importanţi din domeniu, în contextul mai larg al tuturor modificărilor care se au în vedere pentru cadrul normativ care reglementează sistemul de gestiune, management şi control al fondurilor structurale şi solicită să fie implicat în elaborarea, finalizarea şi avizarea acestui cadru normativ.

"Solicităm MFE şi MEC să facă publică fundamentarea care stă la baza deciziei de distribuire a proiectelor în domeniul educaţiei şi cercetării către Organismele Intermediare Regionale, care se regăseşte în propunerea de act normativ de stabilire a noului cadru instituţional de implementare a Programelor Operaţionale aferente perioadei de programare bugetară 2021-2027. La nivelul Ministerului Educaţiei şi Cercetării funcţionează OI POCU şi OI pentru Cercetare, organisme cu experienţă de peste 13 ani în gestionarea fondurilor structurale alocate domeniilor educaţiei, formării profesionale şi cercetării, şi considerăm că desfiinţarea lor nu poate conduce la eficientizarea procesului, şi mai ales la creşterea impactului pe care aceste fonduri le au la nivelul domeniilor aflate în coordonarea MEC. Dorim să subliniem că decizia de a nu utiliza resursa şi expertiza Organismelor Intermediare MEC (Educaţie şi Cercetare) trebuie să se bazeze pe o analiză a punctelor tari, a punctelor slabe, a oportunităţilor şi ameninţărilor pentru scenariul propus", mai spun rectorii.

CNR susţine că numai printr-o strânsă legătură între MEC, OI POCU şi respectiv OI pentru Cercetare, gestionarea intervenţiilor ce vizează educaţia din Programul operaţional educaţie şi ocupare şi cercetarea din Programul operaţional creştere inteligentă, digitalizare şi instrumente financiare se pot atinge indicatorii asumaţi de absorbţie şi, mai ales, de calitate a proiectelor.

"În concluzie, din informaţiile publice disponibile, Consiliul Naţional al Rectorilor nu identifică argumente solide pentru neimplicarea celor 2 organisme intermediare, OI POCU şi OI POC, în implementarea următoarelor programe operaţionale pentru educaţie şi cercetare pentru perioada 2021-2027 şi solicită menţinerea structurilor de management şi control în forma analizată şi acceptată în prezent de Comisia Europeană", se mai spune în comunicat. AGERPRES/(AS - autor: Dana Piciu, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.