Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Limbajul şi legea stelelor, legătura dintre pământ şi univers şi modul în care omul se raportează la spaţiile celeste sunt mai accesibile de acum cititorilor din România, începători sau specializaţi în domeniu, care pot găsi informaţii preţioase în cartea "Astrologie şi Cosmologie în Religiile Lumii", a autorului englez Nicholas Campion, tradusă pentru prima dată în limba română, la Editura Pro Cultura Bucureşti.

Lansarea volumului a avut loc sâmbătă, la Universitatea de Vest din Timişoara, în cadrul celei de-a III-a ediţii a Conferinţei internaţionale a Societăţii Române pentru Astronomie Culturală (SRPAC).

Reprezentanta Editurii Pro Cultura, Alina Pelteacu, care a absolvit un masterat cultural în astronomie şi astrologie la Universitatea Wales din Marea Britanie, sub conducerea lui Nicholas Campion, a explicat, pentru AGERPRES, că ediţia din limba română "este ca o adiţie la textul original în limba engleză, care aduce ca plus valoare tocmai valoarea culturală pe care limba română o aduce şi o face mai bogată prin însăşi limba noastră, prin modul în care putem gândi şi relaţiona cu cosmosul - cosmologia românească, din perspectiva culturală. Profesorul vorbeşte în cartea lui în limbajul cosmologiei în cultură, un limbaj intrinsec fiecărei limbi, dar care trebuie învăţat în primul rând ca tradiţie, apoi înţeles şi apoi împărtăşit".

Potrivit Alinei Pelteacu, cerul ne învaţă totul, pentru că trăim odată cu el, iar cosmologia românească arată aceasta, fiecare naţie relaţionându-se la cer într-un mod aparte, "din locul în care se află în cer, fiecare naţie vorbeşte cu cerul".

"Putem face apel la tradiţia românească, dacă mergem spre Mircea Eliade şi vorbim despre cosmos, cosmologie, cosmofobie, cosmofilie, cosmogonie avem toate argumentele să înţelegem că suntem permanent parte din Univers şi într-o permanentă comunicare nu doar între noi pe pământ, ci şi dinspre pământ spre cer. Nu suntem limitaţi, rupţi de cer, ci el ne conţine şi aparţinem celestului", a detaliat Alina Pelteacu.

Autorul cărţii îşi începe povestea dintr-un timp imemorial, în care, în religiile lumii, astronomia, astrologia şi religia nu erau cuvinte separate, ci erau un univers unic, o triadă care forma unitatea. Iar cartea este un început, vorbeşte despre toate religiile lumii, este o abordare a unui istoric din perspectiva documentelor arheologice şi antropologice care aduc argumente a ceea ce ştim în momentul de faţă.

Conferenţiarul Marc Frâncu, de la Facultatea de Matematică Informatică a UVT, preşedintele SRPAC, a precizat, pentru AGERPRES, că, prin această carte, cititorul român are ocazia să descopere o serie de lucruri foarte importante despre astrologie, importanţa astrologiei, diferenţele ei faţă de astronomie şi despre cosmologie.

"Cartea vine ca o clarificare a multor întrebări puse de-a lungul timpului. Cerul ne-a ajutat pe noi, ca civilizaţie, să supravieţuim încă din preistorie, ne-a arătat mişcările planetelor, ale astrelor, să practicăm agricultura, să ne creăm primele religii, ne-a creat o conexiune cu exteriorul şi cu lumea necunoscută. Viaţa pe pământ a evoluat în strânsă legătură cu astrele şi cu mişcarea lor", a spus Marc Frîncu.

El a lansat, în urmă cu patru ani, un curs la UVT, în premieră în România, "Astronomia în cultură", pe care îl susţine şi care este deschis tuturor studenţilor, de la toate facultăţile, în care vorbeşte exact despre aceste lucruri.

"Având această carte în limba română, tinerii vor putea să descopere şi să-şi consolideze o serie de informaţii", a afirmat Frîncu.

Reputat istoric al astrologiei şi astronomiei culturale, expert în antropologie, autor a numeroase cărţi şi publicaţii despre cultură şi cosmos, istoria astrologiei şi a astronomiei culturale, Nicholas Campion este, între altele, profesor asociat în Cosmologie şi Cultură şi directorul Centrului Sophia pentru Studiul Cosmologiei în Cultură al Universităţii Wales "Trinity Saint David", Marea Britanie, singurul Centru academic din lume care se ocupă de relaţiile culturale privind cerul şi cosmosul. AGERPRES / (A - autor: Otilia Halunga, editor: Irina Poenaru, editor online: Ady Ivaşcu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.