Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Unt îmbogăţit cu pudră de cătină, care are proprietăţi antioxidante, îngheţată cu cocos şi cherimoya - un fruct exotic provenit din Spania, chipsuri de sfeclă de zahăr sau praline imprimate 3D umplute cu cremă îmbunătăţită cu pudră de ceai verde şi ceai negru sunt doar câteva dintre zecile de idei pe care studenţii USAMV le prezintă miercuri şi joi la Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii "Pro Invent 2019" din Cluj, care reprezintă unul dintre primii paşi pe care produsele lor pe pot face către rafturile magazinelor.

Studenţii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca sunt încurajaţi de profesorii lor să găsească idei de produse noi, care să fie inedite şi inovative, sau care să reprezinte o reevaluare a unei reţete vechi, cunoscute de la părinţi sau bunici. În fiecare an tinerii au câtva ocazii de a-şi etala ideile transformate în produse, iar Salonul ProInvent este unul dintre ele. Nu în ultimul rând, această prezentare a produselor care ajung să fie cântărite de public şi de alţi specialişti din diferite domenii reprezintă un 'examen' prin care produsele trebuie să le treacă pentru a fi corect evaluate.

"Studenţii defileză astăzi cu 77 de idei, diferite faţă de cele de anul trecut. Este un număr extrem de important de idei, pentru că anul trecut am avut jumătate din acest număr de produse. Este o paletă extrem de largă de produse alimentare, pornind de la zona de lactate, la cea vegetală şi la zona inovativă. Aici mă refer la utilizarea subproduselor din industria alimentară în diverse produse noi, care toate dau un avantaj real populaţiei", a explicat miercuri presei prorectorul USAMV Dan Vodnar.

Acesta a explicat că totuşi drumul de la idee la aşezarea produsului pe raft este destul de dificil, însă USAMV, prin centrele sale de transfer tehnologic poate ajuta în acest proces.

"În mod normal în acest moment studenţii au ajuns la un prototip, iar paşii următori presupun transferul de cunoştinţe către mediul industrial. Următorul pas este să depună o cerere de brevet, iar mai apoi centrele de transfer tehnologic ale universităţii iau legătura şi răspândesc aceste idei către industrie. Şi industria spune dacă este interesată de idee şi apoi ar urma adaptarea tehnologiei", a explicat Vodnar, care a amintit că din produsele anilor trecuţi au ajuns pe piaţă, până în prezent, produse precum iaurtul, pâinea făcută cu reziduuri din industria alimentară sau pateuri vegetale.

La rândul său, Andrei Borş, care este asistent de practică în cadrul USAMV a precizat că este aceste prezentări de idei sunt importante deoarece îi stimulează pe studenţi să fie creative, deoarece piaţa are nevoie constant de idei noi, dar a subliniat necesitatea brevetării acestora.

"Trăim într-o economie de piaţă şi avem nevoie de idei noi, pe care nu le poate reproduce oricine, sau măcar să avem dreptul de a le permitea altora să le utilizeze. Orice produs inovativ care iese în evidenţă poate fi un potenţial vârf de lance pentru campanii. Ideile în sine mai au în jur de patru-cinci luni până la materializarea ciclului de licenţă. Până atunci lucrăm la ambalaj, analize microbiologice şi durată şi valabilitate în timp", a spus Andrei Borş.

Potrivit acestuia, cea mai mare cerere din partea industriei este pentru produsele de panificaţie şi pentru cele pe bază de carne, dar primele sunt mai uşor de gestionat din punct de vedere al creativităţii şi al vandabilităţii.

În ceea ce priveşte ideile studenţilor prezentate la ProInvent, ei încearcă să atingă fie criteriul inovaţiei, fie al originalităţii, urmârind în acelaşi timp obţinerea unui produs care să aibă reale calităţi, pentru a fi cerut pe piaţă. Nu de puţine ori tinerii pornesc în crearea reţetei lor de la propriile gusturi, sau de la reţete mai vechi, ale unor produse de bază sau tradiţionale, pe care încearcă să le îmbunătăţească.

O studentă a venit cu ideea îmbogăţirii untului cu o pudră de cătină, pentru a spori calităţile acestui aliment.

"M-am gândit să înlocuiesc margarina, să aducem untul cât mai des în alimentaţie, mai ales a copiilor, pentru că untul, chiar dacă este grăsime animală, are în compoziţia lui chimică acizi graşi cu catenă scurtă care sunt asimilaţi de corp şi digeraţi. Untul e obţinut din smântână dulce şi am adăugat pudră de cătină, pentru că are cea mai mare valoare antioxidantă - 93,6 - dintre toate plantele medicinale. La fel şi conţinutul în vitamina C ajunge până la 2500 de mg/100 g", a spus Larisa Gârda, care este studentă în anul IV la Ingineria Produselor Alimentare.

O altă tânără a avut ideea unui produs care să fie plăcut, în crearea căruia a pornit de la propriile gusturi.

"Am făcut o îngheţată cu fructul cherimoya, ardei capia şi unt de cocos . Mi-a plăcut acest fruct, este exotic şi puţin cunoscut şi are un gust de banană amestecat cu pară. Ca să aibă o aromă mai fresh şi o culoare mai interesantă am amestecat cu ardei capia. Îmi place îngheţata, îmi place acest fruct şi, pentru că nu am întâlnit îngheţată din acest fruct am zis să încerc eu. Cherimoya este un fruct foarte cremos, provine din Spania", a spus Brigitta Birchner, care este studentă la Ingineria Produselor Alimentare.

Alţi studenţi au venit cu produse precum iaurt de capră îmbogăţit cu microcapsule de cătină sau aronia, supliment alimentar încapsulat din miere cu coacăze şi zer, cremă tartinabilă raw-vegană din seminţe de cânepă, cu adaos de coloranţi naturali, humus cu sfeclă roşie sau turtă dulce din făină de secară cu adaos de prune uscate. Pe lângă aceste alimente, studenţii USAMV au mers la ProInvent şi cu produse cosmetice.

Salonul ProInvent are loc la BT Arena între 20-22 martie 2019 şi aduce în prim-plan peste 350 de invenţii din variate domenii ale ştiinţei şi tehnicii, inclusiv din cadrul ingineriei alimentare, iar între participanţi se numără universităţi, institute, centre şi staţiuni de cercetare, firme, asociaţii ale inventatorilor sau persoane fizice din ţară şi din străinătate. AGERPRES/(A, AS - autor: Elena Stanciu, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)

 

Sursa foto: Pro Invent / Facebook

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.