Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

O neconcordanţă de natură financiară, apărută între legislaţia din România şi cea din Germania, poate pune în pericol participarea României la cel mai mare proiect internaţional de cercetare FAIR (Facility for Antiproton and Ion Research in Europe), un accelerator de particule pentru studii medicale şi ştiinţifice, la care ţara noastră participă alături de alte 9 state.

Problema este recunoscută de Ministerul Cercetării şi Inovării (MCI), într-un răspuns comunicat la solicitarea AGERPRES, care a precizat că, "până în prezent, niciuna dintre soluţiile avansate nu respectă în acelaşi timp atât prevederile din legislaţia naţională, cât şi pe cele din legislaţia germană, care guvernează Convenţia FAIR şi contractul tripartit FAIR GmbH-MCI-ICPE CA".

Conform acestui contract tripartit încheiat între FAIR, MCI şi Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrică - Cercetări Avansate (ICPE CA), termenul final până la care România trebuie să livreze componentele la care s-a angajat în acest proiect este trimestrul IV 2019.

Directorul general al SC AAGES SA, Molnar Gabor Jozsef, a declarat, pentru AGERPRES, că firma sa a fost selectată de către Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrică-Cercetări Avansate (ICPE CA), aflat în subordinea Ministerului Cercetării şi Inovării, să realizeze 82 de surse de curent electric pentru proiectul FAIR, însă partea respectivă de proiect a suferit modificări pe parcurs, fapt ce a generat costuri suplimentare.

El a spus că, dacă nu se rezolvă problema financiară, această parte din contract nu va putea fi onorată la timp.

"Acest lucru este atipic şi fiind atipic ar trebui să găsim o soluţie specială. Vorbesc despre o lucrare începută în urmă cu 10-12 ani, când am fost solicitaţi de ICPE CA să lucrăm la realizarea unor produse pentru o mare investiţie din Germania, FAIR, la care participă 10 ţări. Fiecare ţară poate să participe la livrarea unor subansamble, la fel ca la CERN, ceea ce e un mare avantaj, fiind vorba despre cercetare şi inginerie. Această lucrare, pentru care am fost foarte bucuroşi, a trecut prin diverse faze de studii, analiză, prototip şi până la urmă am ajuns, în 2013, să încheiem un contract cu ICPE CA pentru livrarea a 82 de surse de curent, ceea ce înseamnă, pentru neavizaţi, nişte dulapuri electrice (...) În 2015, la doi ani de la semnarea contractului, când am realizat primele bucăţi recepţionate la AAGES de reprezentanţii clientului şi reprezentanţii din Germania, am livrat cele două prototipuri şi, în ianuarie, când să începem fabricarea în serie, am primit o observaţie că trebuie să le schimbăm, fiindcă proiectul a suferit nişte modificări. Din clipa aceea, până în 2018, tot se discută, fiindcă modificările care s-au cerut implică nişte costuri destul de mari (circa 40% din valoarea iniţială) şi, deşi toată lumea este de acord că modificările sunt necesare, nu s-au putut evita şi că modificarea proiectului la nivelul acestui consorţiu nu s-a putut preveni, toată lumea caută soluţii şi nu se găsesc pentru finanţarea modificărilor care au intervenit pe parcurs", a afirmat Molnar Gabor Jozsef.

Directorul companiei susţine că AAGES a rezolvat partea tehnică potrivit cerinţelor germanilor, însă contractul semnat cu ICPE CA este "incert", fiindcă acest institut nu poate să acţioneze fără aprobarea Ministerului Cercetării şi Inovării, care, la rândul său, nu poate să acţioneze fără aprobarea părţii germane în privinţa suplimentării sumelor.

"Prototipurile realizate au fost testate şi am primit confirmarea de la Institutul de Cercetare din Germania. Atunci, pe cheltuiala noastră, am realizat 5 bucăţi din seria zero, din cele 82 de surse de alimentare, dar nu putem să le livrăm, fiindcă nu mai avem contract şi ICPE nu poate să le plătească. Noi am achiziţionat în ultimii ani şi elemente pentru aceste surse de alimentare, care de anul viitor nu se vor mai fabrica, aşa că va trebui să le înlocuim (...) Ministerul Cercetării, împreună cu germanii, ar trebui să găsească soluţia de finanţare a diferenţelor care au rezultat din modificările care au apărut pe parcurs, suma minimă este în jur de 300.000 - 350.000 de euro, fiindcă o mulţime de costuri suplimentare am fost de acord să le preluăm noi. În afară de faptul că lucrarea nu avansează, are şi un aspect financiar, fiindcă în contract s-a spus că nu se poate modifica preţul pe parcursul a doi ani şi jumătate, cât ar fi trebuit să derulăm, dar au trecut deja 5 ani şi între timp au crescut preţurile faţă de valoarea iniţială şi nu poate să le finanţeze nimeni", a susţinut directorul general al SC AAGES SA.

El a menţionat că dacă Ministerul Cercetării nu va acţiona energic, hotărât, în cadru legal, dacă nu se găseşte o soluţie, "spre ruşinea noastră, participarea României la acest program rămâne în coadă de peşte, generând pierderi şi pentru noi, şi pentru ICPE şi pentru imaginea României".

Ministerul Cercetării şi Inovării a precizat, în răspunsul remis AGERPRES, că România este stat fondator al FAIR începând cu 2010, anul în care s-a semnat Convenţia FAIR de către Germania (principalul investitor cu 70% din costuri suportate), Finlanda, Franţa, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, India, Polonia, România, Federaţia Rusă, Slovenia şi Suedia.

MCI a arătat că, parte a obligaţiilor ce revin României, în 2013 s-a semnat un contract tripartit între FAIR GmbH (compania germană responsabilă cu realizarea proiectului FAIR), MCI în calitate de acţionar şi finanţator şi ICPE CA în calitate de furnizor.

Prin acest contract de contribuţie în natură la construcţia FAIR, ICPE CA s-a angajat să livreze 82 de surse de alimentare şi 119 electromagneţi, iar, la rândul său, IPCE CA a subcontractat realizarea acestor două categorii de produse unicat către două companii, una din ele fiind SC AAGES SA Târgu Mureş.

Potrivit MCI, pe parcursul derulării contractului tripartit au fost realizate, în strânsă colaborare cu partenerii germani, mai multe prototipuri ale surselor de alimentare, care au fost supuse unui program intens de testare derulat atât în România, cât şi în Germania, iar ulterior s-a dovedit că acele neconformităţi semnalate nu provin de la echipamentul livrat de partea română.

"Deşi, în anul 2015, unul din produsele realizate a primit avizul pozitiv al FAIR, teste ulterioare au relevat anumite neconformităţi semnalate de partea germană şi au condus la formularea unor cerinţe suplimentare. Au fost elaborate alte specificaţii tehnice, a fost efectuată reproiectarea surselor şi au fost realizate noi echipamente care au fost din nou supuse unei testări detaliate. Abia la începutul anului 2018, partea germană a constatat că neconformităţile semnalate nu provin de la echipamentul livrat de partea română şi a emis un aviz oficial privind conformitatea seriei zero a surselor de alimentare realizate după noile specificaţii tehnice, precum şi avizul privind trecerea de către AAGES la fabricaţia de serie", a arătat MCI.

Ca urmare a modificărilor substanţiale necesare pentru realizarea surselor de alimentare în conformitate cu noile specificaţii, modificări care presupun cheltuieli materiale şi de manoperă semnificative, AAGES a solicitat o creştere a preţului de fabricaţie care conduce la costuri suplimentare pentru toate cele 82 surse de alimentare, potrivit MCI.

"Au avut loc discuţii între reprezentanţii FAIR şi MCI, în urma cărora s-a convenit, prin schimb de scrisori oficiale, ca aceste cheltuieli suplimentare să fie suportate împreună de către FAIR GmbH şi MCI. La nivel de experţi, au avut loc mai multe runde de consultări între FAIR, MCI, ICPE CA, în vederea găsirii soluţiei corecte din punct de vedere juridic, administrativ şi tehnic pentru suportarea acestor cheltuieli suplimentare, soluţie care să fie acceptată de toate părţile implicate. Până în prezent, niciuna dintre soluţiile avansate nu respectă în acelaşi timp atât prevederile din legislaţia naţională cât şi pe cele din legislaţia germană, care guvernează Convenţia FAIR şi contractul tripartit FAIR GmbH-MCI-ICPE CA", au mai menţionat reprezentanţii MCI.

Ministerul susţine că, din punctul său de vedere, acest contract tripartit este în derulare şi are asigurată finanţarea, în conformitate cu prevederile contractuale, însă "ICPE CA nu poate achita un preţ mai mare per sursă, fiind limitat la un preţ fix prin contractul încheiat cu AAGES, iar pe de altă parte AAGES nu mai acceptă fabricarea la preţul vechi stabilit prin contract".

"La acestea se mai adaugă şi faptul că FAIR este în imposibilitate legală să recunoască creşterea preţului/sursă şi implicit creşterea valorii contractului şi a contribuţiei României la acest proiect prin act adiţional la contractul tripartit. Prin Convenţia FAIR semnată în anul 2010, se stabileşte faptul că toate contribuţiile statelor membre se raportează la nivelul preţurilor din anul 2005. În acelaşi timp, modelul contractului tripartit utilizat de toate statele membre stipulează faptul că finanţatorul este obligat să asigure toate resursele necesare, inclusiv finanţare suplimentară, pentru ducerea la bun sfârşit a prevederilor contractului. MCI depune toate eforturile pentru încadrarea corectă a acestei situaţii complexe în cadrul juridic naţional specific domeniului cercetării, cu respectarea în acelaşi timp a legislaţiei aplicabile Convenţiei FAIR. Prin reprezentanţii săi, MCI este angajat în continuare în analize şi discuţii cu toate părţile implicate şi doreşte să se ajungă la o soluţie viabilă cât mai curând posibil, având în vedere interesul comun în realizarea contractului şi implicit în respectarea obligaţiilor României faţă de FAIR", a subliniat MCI.

În ceea ce priveşte electromagneţii, MCI a precizat că, până în prezent, au fost realizaţi 35 electromagneţi, din care 30 au fost complet testaţi şi livraţi către FAIR. Dintre electromagneţii livraţi, pentru 20 a fost primit avizul oficial al FAIR privind conformitatea lor cu toate specificaţiile tehnice.

"Livrarea componentelor convenite cu FAIR presupune o procedură destul de laborioasă şi îndelungată, întrucât fiecare componentă necesită numeroase avize şi testări multiple, în diferite locaţii din România şi Germania, la care se adaugă timpii de transport necesari între locurile de avizare/testare. De aceea, produsele sunt fabricate, testate şi livrate în serii mici până la realizarea numărului total de produse angajat prin contract. În ceea ce priveşte sursele de alimentare, au fost realizate două surse de alimentare electromagneţi (seria zero), ambele fiind testate şi livrate către FAIR, pentru ambele primindu-se avizul oficial al FAIR privind conformitatea cu toate specificaţiile tehnice. Au mai fost realizate încă cinci surse de alimentare, dar acestea sunt încă în custodia AAGES, până la clarificarea aspectelor contractuale legate de plăţile suplimentare solicitate de aceasta companie", a mai arătat MCI, în răspunsul remis la solicitarea AGERPRES.

MCI a precizat că FAIR este o infrastructură de cercetare fundamentală în domeniul antiprotonilor şi al ionilor, care se construieşte la Darmstadt, Germania printr-un efort comun al Germaniei (principalul investitor cu 70% din costuri suportate), Finlandei, Franţei, Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Indiei, Poloniei, României, Federaţiei Ruse, Sloveniei şi Suediei.

Infrastructura va găzdui, începând cu anul 2025, aproape 3.000 de cercetători din 50 de ţări, care vor desfăşura activităţi de cercetare în mai multe domenii ale ştiinţei, printre care se află şi cercetarea medicală. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Oana Popescu; editor online: Magdalena Tănăsescu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.