COD GALBEN: 14-05-2025 ora 10 Intre 15 mai, ora 10 – 15 mai, ora 22 se va semnala instabilitate atmosferică, intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ciocolata ar putea deveni un "vehicul" în aportul de bacterii probiotice necesar în alimentaţia copiilor, această combinaţie fiind studiată de o echipă de tineri cercetători de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, a informat, miercuri, conducerea instituţiei de învăţământ superior.

Studenţii Amalia Nemeş şi Alexandru Szabo derulează în laboratoarele universităţii o cercetare coordonată de prorectorul Dan Vodnar, în cadrul căreia folosesc o imprimantă 3D cu care creează diferite figurine de ciocolată sau marţipan, care sunt umplute cu o cremă ce conţine bacterii probiotice. Ciocolata este astfel îmbunătăţită, consumul ei aducând beneficii sănătăţii.

Pentru a fi şi mai plăcute copiilor, ciocolata şi marţipanul iau, în laboratoarele USAMV, forme de animale, maşini sau căsuţe, care sunt nu doar hazlii, dar pot contribui la echilibrarea microflorei intestinale.

"Încercăm să printăm produse din ciocolată, marţipan sau fondant pe care le putem utiliza, ulterior, în alimentaţie, în special în cea a copiilor. Putem realiza un design atractiv pentru aceştia, sub formă de căsuţe, maşinuţe, inimioare, diverse animăluţe şi păsări cum ar fi bufniţe sau veveriţe. Am dezvoltat aceste produse şi am adus plus valoare ciocolatei, prin integrarea într-o cremă a bacteriilor probiotice specifice tractului intestinal, prietenoase cu organismul, care au efecte benefice asupra sănătăţii şi imunităţii copiilor, echilibrând microflora intestinală", a explicat, miercuri, presei, Dan Vodnar.

Tehnologia 3D printing pentru alimente este deţinută de universitate de câteva luni, iar studenţii şi profesorii care o utilizează încearcă să găsească noi metode a o folosi pentru crearea de produse sănătoase şi atractive pentru consumatori.

"Această imprimantă 3D se conectează la computer şi apoi introducem materia primă pe care vrem să o printăm, care poate fi ciocolată, marţipan, fondant, sau chiar paste sau piure de cartofi. Selectăm modelul pe care vrem să îl obţinem, iar procesul de printare durează câteva minute", a spus Amalia Nemeş.

Cei doi tineri care se ocupă de proiectul menţionat sunt studenţi în anul I, respectiv III, şi pregătesc acest produs pentru salonul Proinvent, la care în fiecare an se înscriu zeci de cercetători şi inventatori, eveniment ce va avea loc săptămâna viitoare. AGERPRES/(AS - autor: Elena Stanciu, editor: Nona Jalbă, editor online: Ada Vîlceanu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.