Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Societatea Ornitologică Română (SOR) a montat, luni, în Parcul lacului Ciuperca din municipiul Tulcea, două hrănitori şi 15 cuiburi pentru păsările sălbatice de talie mică, precum şi două panouri informative despre acestea.

Acţiunea face parte din proiectul "România prinde aripi" care a început în urmă cu patru ani în Cluj-Napoca şi s-a extins ulterior în 13 oraşe şi în Bucureşti.

"Noi nu dăm ajutoare sociale, doar sprijinim păsările cântătoare să treacă iarna. Cele mai multe dintre ele sunt insectivore, iar din martie, atunci când apar insectele, nu le vom mai hrăni", a declarat luni, pentru AGERPRES, reprezentantul SOR, Ovidiu Bufnilă, în timp ce colegii lui din filiala teritorială pun seminţe în hrănitoarea montată.

Ornitologul explică lângă panoul informativ instalat deja pe malul lacului Ciuperca de ce nu este de acord cu ajutoarele sociale pentru păsări.

"Masculul de cinteză rămâne să păzească teritoriul, în timp ce femelele migrează. Piţigoiul albastru este un mare amator de aromaterapie. E drept, ia mentă, levănţică în cuib să-şi alunge paraziţii. Mierla merge tot timpul la SPA. Dacă prinde soare, stă şi face băi de soare", a afirmat Ovidiu Bufnilă.

Lecţia reprezentantului SOR despre păsări poate continua ore bune. Vorbeşte cu la fel de mare plăcere şi despre proiect.

 

Foto:(c) Luisiana Bîgea/AGERPRES


"Satisfacţia mea cea mai mare este că lumea vine să se implice pentru natură şi vreau ca anul viitor să ajungem în şi mai multe oraşe. Iarna aceasta reuşim să ajungem în 10 oraşe", a menţionat reprezentantul SOR.

În timpul dialogului, colegii din filiala teritorială montează cuiburile pentru păsările mici, iar şeful filialei, Eugen Petrescu, alege copacii pentru acestea.

"Întotdeauna cuiburile se vor monta pe direcţia sud-est, pentru că de acolo vine soarele", a explicat Petrescu.

Ovidiu Bufnilă a amintit că cele mai multe păsări sălbatice mici profită de cuiburile făcute de ciocănitori care preferă să-şi construiască "locuinţe" în fiecare an.

"Sunt copaci tineri cu lemnul tare. Dacă lemnul nu e bătrân, (păsările, n. red.) nu au scorbură şi dacă nu au scorbură, nu au unde să cuibărească. Iar noi le dăm aceste cuiburi în care se pot înghesui", a afirmat Bufnilă.

În echipa care montează cuiburile sunt şi doi copii. Unul dintre ei, un băiat, ţine un cuib în mână.

 

Foto:(c) Luisiana Bîgea/AGERPRES


"Scopul proiectului nostru este să-i ajutăm pe oameni să se reîmprietenească cu natura, să-i conştientizăm că au şi altfel de vecini. Decât să stea în case, cu bormaşinile unor vecini, mai bine să iasă în parc şi să facă cunoştinţă cu alţi vecini", a menţionat Ovidiu Bufnilă.

Proiectul "România prinde aripi!" se desfăşoară în iarna 2017-2018 în 10 oraşe, cu sprijinul unui grant oferit în urma concursului "Ţara lui Andrei", organizat de OMV Petrom. Valoarea totală a proiectului este de peste 88.000 de lei, grantul primit de SOR fiind de 47.250 de lei. Proiectul va continua marţi în Parcul Tăbăcăriei din municipiul Constanţa.

SOR, care se recomandă drept cea mai importantă organizaţie independentă de conservare a păsărilor din România, s-a înfiinţat în urmă cu peste 25 de ani şi are drept obiectiv principal protejarea păsărilor şi a naturii. AGERPRES/(AS, A - autor: Luisiana Bîgea, editor: Elena Stanciu, editor online: Irina Giurgiu)

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.