COD GALBEN: 17-03-2025 ora 10 Intre 17 martie, ora 23 - 18 martie, ora 12    Fenomene vizate se va semnala 17 martie, ora 23 - 18 martie, ora 12    Fenomene vizate COD GALBEN: 17-03-2025 ora 10 Intre 17 martie, ora 23 - 18 martie, ora 12    Fenomene vizate se va semnala 17 martie, ora 23 - 18 martie, ora 12    Fenomene vizate COD GALBEN: 17-03-2025 ora 10 Intre 18 martie, ora 12 - 18 martie, ora 20    Fenomene vizate se va semnala 18 martie, ora 12 - 18 martie, ora 20    Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 14 nov /Agerpres/ - Cifra de afaceri din materialul biologic importat ajunge la un miliard de euro, iar dacă adăugăm şi inputurile putem vorbi despre un procentaj de 60% din valoarea totală a producţiei agricole româneşti, a declarat, marţi, vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), Valeriu Tabără.

"Partea de competitivitate a României depinde ce ceea ce înseamnă cercetare, capacitate de inovare şi implementare. Economia naţională, fără un sector de cercetare bine pus la punct - al ei şi nu luat de undeva - nu are cum să dea rezultate. La fel şi când vorbim despre importuri. Aici vă dau un exemplu din agricultură: numai cifra de afaceri din material biologic importat este undeva între 250 de milioane şi un miliard de euro. Dacă luam şi inputurile pe care le aducem de afară, vorbim despre 60% din valoarea totală a producţiei agricole româneşti. Sunt elemente extrem de importante. Pe de altă parte, toate domeniile economice sunt importante", a spus Tabără, într-o dezbatere de specialitate.

Reprezentantul ASAS a menţionat, totodată, că România trebuie să fie conştientă de competitivitatea pe care o are pe câteva domenii.

"România este o ţară competitivă pe câteva domenii, dar trebuie să fim conştienţi de ele. Trebuie să fim conştienţi de ele şi să nu le punem la colţ, aşa cum se întâmplă de obicei cu agricultura, exceptând situaţiile când este nevoie de o creştere a PIB-ului. Asta este menirea celor care ne reprezintă la nivel european, în sensul să existe o autonomie naţională, să-ţi poţi dezvolta programe care să te ajute în competitivitate. Pentru România este un foarte mare pericol să devină dependentă de importuri atunci când vorbim despre cercetare, şi vorbesc aici despre materialul biologic. Mare parte din profitul care ar trebui să rămână în România se exportă de fapt odată cu aceste inputuri, ceea ce reprezintă un semnal de alarmă. Există lucruri care ne depăşesc şi care intră în sfera politică", a subliniat Valeriu Tabără.

INACO - Iniţiativa pentru Competitivitate a organizat, marţi, la Academia de Studii Economice (ASE), o dezbatere publică pe tema susţinerii iniţiativelor inventatorilor români şi a domeniilor în care inventica ar putea susţine, la rândul ei, economia românească.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Forumul Inventatorilor Români (FIR), CEC Bank, Fundaţia Dignitas, ASPES - Asociaţia pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale, Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale şi Academia de Studii Economice.

În cadrul dezbaterii "România inventivă. România competitivă. Topul invenţiilor româneşti cu potenţial în economia reală" au luat cuvântul reprezentanţi din Administraţia Prezidenţială, Parlament, ministere, OSIM, din universităţi, institute de cercetare, asociaţii patronale, mediul bancar, sindicate şi societatea civilă. AGERPRES/(A - autor: Daniel Badea, editor: Oana Tilică)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.