COD GALBEN: 17-03-2025 ora 10 Intre 17 martie, ora 23 - 18 martie, ora 12    Fenomene vizate se va semnala 17 martie, ora 23 - 18 martie, ora 12    Fenomene vizate COD GALBEN: 17-03-2025 ora 10 Intre 17 martie, ora 23 - 18 martie, ora 12    Fenomene vizate se va semnala 17 martie, ora 23 - 18 martie, ora 12    Fenomene vizate COD GALBEN: 17-03-2025 ora 10 Intre 18 martie, ora 12 - 18 martie, ora 20    Fenomene vizate se va semnala 18 martie, ora 12 - 18 martie, ora 20    Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 14 nov /Agerpres/ - România nu poate obţine o creştere sustenabilă fără a avea competitivitate, iar prin stimulente fiscale şi salariale nu poţi înregistra creştere de durată, a declarat, marţi, economistul - şef la Banca Naţională a României (BNR), Valentin Lazea, într-o conferinţă organizată de INACO.

"Nu putem avea o creştere sustenabilă, pe care toţi o dorim, fără a avea competitivitate. Numai prin stimulente fiscale şi salariale nu poţi avea creştere de durată şi sustenabilă. Este un mesaj pe care BNR l-a tot dat şi continuă să-l dea", a spus Lazea.

Potrivit acestuia, în România nu există un ecosistem de care are nevoie o invenţie de la momentul apariţiei şi până la intrarea în producţie

"Ecosistemul, care este foarte vast, de care are nevoie o invenţie de la momentul apariţiei şi până la aplicarea sa în producţie, nu există în România. Acest ecosistem are nevoie de o grămadă de componente. Nu ştiu dacă aţi văzut filmul cu o fată care a inventat mopul cu capătul detaşabil (Joy, cu Jennifer Lawrence, Robert de Niro şi Bradley Cooper - n. r.). Ambiţia era să-l producă pe plan industrial. Primul lucru era să facă rost de bani. Ok, a făcut rost de bani. În al doilea rând a trebuit să facă rost de capacitate de producţie, unde să-l facă. A făcut rost. A trebuit să găsească reţea de desfacere, marketing, magazine şi a găsit. S-a împiedicat la pasul patru, produsul ei nefiind protejat de patent şi toată munca ei s-a dus pe apa sâmbetei", a spus economistul şef al BNR.

În context, acesta a atras atenţia că inventatorii trebuie să gândească sistemic.

"Inventatorii trebuie învăţaţi să gândească sistemic, să se gândească şi la pasul 2, 3, 4 şi 5, dacă îşi vor produsul intrat în producţie. Să nu vă aşteptaţi că bugetul va aloca mai mulţi bani, deci finanţare de la stat, nici de la băncile comerciale, pentru că sunt foarte conservatoare şi vor să pună banii acolo unde 100% îi vor recupera", a subliniat oficialul BNR.

În altă ordine de idei, Valentin Lazea a vorbit despre necesitatea unei agenţii private care să aibă rol de arbitru, care să-i ducă la masă pe inventatori şi investitori şi să medieze cât să primească fiecare în cazul în care intră produsul în producţie. AGERPRES/(A - autor: Florin Bărbuţă, editor: Oana Tilică)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.