Bucureşti, 6 nov /Agerpres/ - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) efectuează, începând cu 30 octombrie şi până pe 17 noiembrie 2017, controale tematice pentru verificarea modului de respectare a condiţiilor sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la producerea, colectarea, procesarea, depozitarea şi comercializarea peştelui şi a produselor din pescuit, conform unui comunicat al Autorităţii remis luni AGERPRES.
Potrivit ANSVSA, controale oficiale în unităţile din sectorul peştelui vizează: ambarcaţiunile comerciale de pescuit şi punctele de debarcare a peştelui; centrele de colectare a peştelui, fermele de acvacultură cu centre de colectare a peştelui integrate şi unităţile de produse proaspete din pescuit (cherhanale); unităţile de procesare a peştelui şi ale produselor din pescuit; unităţile de depozitare a peştelui şi produselor din pescuit; precum şi unităţile de vânzare cu amănuntul care comercializează peşte şi produse din pescuit.
Astfel, în cazul ambarcaţiunilor comerciale de pescuit şi punctele de debarcare a peştelui se va verifica respectarea cerinţelor privind înregistrarea sanitară veterinară a ambarcaţiunilor comerciale de pescuit şi a punctelor de debarcare a peştelui; respectarea condiţiilor generale de igienă a alimentelor, respectarea cerinţelor privind trasabilitatea peştelui şi implementarea bunelor practici de igienă şi a procedurilor bazate pe principiile HACCP; precum şi respectarea cerinţelor privind igiena şi temperatura peştelui pe timpul depozitării (până la livrarea către unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar, sau până la vânzarea cu amănuntul).
În cazul centrelor de colectare a peştelui, fermelor de acvacultură cu centre de colectare a peştelui integrate şi unităţilor de produse proaspete din pescuit (cherhanale), inspectorii ANSVSA vor verifica, printre altele, respectarea cerinţelor privind autorizarea sanitară veterinară pentru schimburi intracomunitare şi respectarea cerinţelor generale de igienă, în conformitate cu prevederi cu privire la cerinţele specifice de igienă şi temperatură în care sunt efectuate operaţiunile de recepţie, răcire, depozitare, preparare, ambalare şi livrare a produselor din pescuit proaspete, provenite direct din pescuit sau din centrele de colectare a peştelui, la nivelul unităţilor de produse proaspete din pescuit (cherhanale).
La unităţile de procesare a peştelui şi produselor din pescuit se va verifica respectarea cerinţelor privind autorizarea sanitară veterinară pentru schimburi intracomunitare şi încadrarea în categorii de risc a unităţilor care procesează produse din pescuit, a cerinţelor generale de igienă şi a celor cu privire la tratamentele ce trebuie aplicate pentru distrugerea larvelor unor paraziţi. De asemenea, se va controla respectarea condiţiilor specifice de igienă şi temperatură în care sunt efectuate operaţiunile de recepţie, depozitare, preparare, transformare a peştelui şi a produselor din pescuit, ambalare şi livrare a produselor finite şi respectarea condiţiilor de congelare a peştelui şi a produselor din pescuit şi de separare mecanică a peştelui. AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Andreea Marinescu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.