Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Paris, 24 oct /Agerpres/ - Franţa se confruntă cu un deficit de unt, unele supermarketuri având rafturile goale în zona rezervată acestui produs, iar preţul croissantului a crescut, ceea ce creează o problemă pentru Guvernul francez, care încearcă să pună la punct un lanţ de aprovizionare cu alimente mai corect pentru fermieri, transmite Reuters.

Acest deficit de aprovizionare cu unt este rezultatul scăderii producţiei de lapte şi al creşterii cererii de unt la nivel mondial, în condiţiile în care atitudinea consumatorilor faţă de acest aliment, considerat odată ca fiind nesănătos, a devenit una mai favorabilă. În consecinţă, Franţa se confruntă cu un deficit de aprovizionare. Creşterea preţurilor şi reducerea ofertei au pus presiuni asupra producătorilor şi companiilor din industria alimentară, unele oprind livrările şi luând în considerare să transfere costurile către distribuitori şi consumatori.

Producătorii de produse de patiserie precum croissanturile, în care untul reprezintă aproape un sfert din conţinut, s-au confruntat cu o dublare a preţului la acest produs în ultimul an până la un nivel record de 6 euro per kilogram.

"Având în vedere că se apropie Sărbătorile de sfârşit de an, cu pregătirile de Crăciun, în special prăjiturile Galette des Rois, la care este nevoie de foarte mult unt, dacă nu va avea loc o scădere semnificativă a preţului, vom fi nevoiţi să transferăm majorările de preţ către consumatori", a spus Samir Kichou, un patiser din Paris.

Procesatorii de lapte şi reprezentanţii din industria alimentară din Europa au avertizat că ar putea apărea deficienţe în aprovizionare, în luna august a acestui an producătorul danez Arla Foods afirmând că Europa s-ar putea confrunta cu o criză de unt până la finele anului.

Unele supermarketuri din Paris şi din alte părţi ale Franţei au rafturile goale în zona rezervată untului, unele magazine punând afişe în care explică lipsa anumitor mărci. Cu toate acestea, fermierii se plâng că nu ei sunt cei care beneficiază de pe urma crizei untului, deoarece preţul pe care îl primesc pentru produsele lor lactate este legat de preţul laptelui brut, mai ieftin.

"Problema este că pe piaţa franceză semnalul corect nu a fost transmis fermierilor din sectorul lactatelor, având în vedere că preţurile nu au fost ajustate în conformitate cu scăderea ofertei de lactate", a declarat Dominique Charge, preşedintele federaţiei cooperativelor de lactate din Franţa.

Aceste tensiuni dintre ofertă şi cerere pe piaţa untului scot în evidenţă provocările cu care se confruntă preşedintele Emmanuel Macron, care a promis în campania electorală că va schimba practicile din lanţul de aprovizionare cu alimente pentru ca fermierii să obţină preţuri mai mari.

Ministrul francez al Agriculturii, Stephane Travert, a dezminţit existenţa unei crize, dar i-a informat marţi pe parlamentari că distribuitorii şi furnizorii ar trebui să cadă de acord asupra unor ajustări de preţ pentru ca livrările să fie restabilite. Piaţa lactatelor dă semne de auto-corecţie, având în vedere că producţia de lapte este aşteptată să crească în perioada următoare, însă efectele crizei untului ar putea să fi resimţite în perioada de sfârşit de an, când cererea atinge un nivel de vârf. AGERPRES/(AS - autor: Constantin Balaban, editor: Oana Tilică)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.