COD GALBEN: 18-01-2018 ora 17 Intre 19 ianuarie, ora 0 se va semnala intensificări susținute ale vântului, ninsori în general moderate cantitativ și viscolite COD GALBEN: 19-01-2018 Intre 08:30 si 14:00 se va semnala intensificări ale vântului care vor atinge la rafală 80...90 km/h in Județul Buzău;

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 6 oct /Agerpres/ - Transferul de taxe de la angajator la angajat nu face decât să ia de la salariaţi o parte ca să acopere găurile bugetului de stat, dar cu toate acestea Guvernul nu doreşte să vină cu o soluţie şi insistă asupra acestui transfer, a declarat, vineri, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, la ieşirea de la discuţiile avite cu oficialii din Guvern.

"România va deveni o ladă de gunoi din punct de vedere al condiţiilor şi implicit se va crea un dumping. În loc ca angajatorul să plătească pentru condiţii deosebite sau speciale, grupa I sau II de muncă, practic va fi salariatul care va scoate din buzunar ca să îşi plătească prostia aceea de loc de muncă, care nu corespunde condiţiilor şi standardelor normale. Niciunde nu mai există chestiunea asta cu transferul integral. A rămas că Guvernul nu doreşte să vină cu o soluţie şi insistă asupra transferului de taxe. Transferul nu face decât să ia de la salariaţi o parte ca să acopere găurile bugetului de stat. În acelaşi timp a rămas că va fi o nouă discuţie, după ce Guvernul va discuta cu angajatorii, întrucât premierul crede că va putea lua angajamentul ca toţi angajatorii din România, reprezentaţi de confederaţiile patronale, vor face majorarea cu 23% ca să nu existe un efect negativ pe salariile respective", a spus Hossu.

De asemenea, acesta a spus că s-a încercat un şantaj împotriva sindicatelor, în sensul că dacă aceştia nu acceptă transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, Guvernul nu va aproba Legea salarizării.

"S-a încercat un şantaj împotriva părţii sindicale, în sensul în care "Nu vreţi să acceptaţi transferul, atunci anulăm Legea de salarizare", ceea ce este complet anormal, pentru că practic, legat de acest lucru, niciodată nu s-a pus la pachet cu o multitudine de alte mecanisme. Sunt invenţii pe care le-au introdus din luna aprilie, când şi-au dat seama că depăşesc capacitatea lor financiară, insistând pe o imagine populistă legată de acest lucru", a precizat Hossu.

La rândul său, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a subliniat că a venit cu o propunere, conform căreia dacă reţinerile salariale făcute de către angajator nu vor fi virate către bugete, acest lucru să devină o infracţiune.

"Blocul Naţional Sindical este împotriva deciziei de a transfera contribuţiile angajatorului şi de a modifica, a creşte artificial salariul brut al angajatului. De asemenea BNS a propus în aceste condiţii ca salariul minim să crească, de la 1.450 de lei la 1.550 de lei, de la 1 ianuarie. Am propus de asemenea indexarea deducerilor din codul fiscal, prin care se aplică salariile din România, întrucât dacă nu s-ar face această indexare de deducere, vom rămâne în continuare cu cea mai mare fiscalitate pe salariile mici. Am propus, de asemenea, întrucât în opinia noastră legea nr. 153 în formatul în care este publicată în Monitorul Oficial nu se poate aplica, ca Fondul de salarii disponibil pentru anul următor să fie orientat diferenţiat, după cum urmează: anul viitor, corecţiile să fie propuse în sistemul public de sănătate, educaţie, apărare şi ordine publică. Nu în ultimul rând, ultima propunere pe care am făcut-o Guvernului a fost aceea de a reintroduce, ori în legea pentru combaterea evaziunii fiscale, ori în Codul fiscal, o prevedere prin care reţinerile la sursă făcute de angajator, care nu sunt virate către bugete, să redevină infracţiune, considerând că este un gest extrem de grav, care nu trebuie lăsat aşa în voia sorţii", a punctat Costin.

Întrebat ce vor face sindicatele de acum încolo, Costin a spus că joi, 12 octombrie, va fi o întâlnire în cadrul Biroului Executiv al BNS, în cadrul căruia se vor decide acţiunile de protest, precum şi "demersuri de natură juridică".

O delegaţie formată din reprezentanţii principalelor confederaţii sindicale a intrat, vineri dimineaţă, la discuţii cu premierul Mihai Tudose, la sediul Guvernului. Tema discuţiilor este reprezentată, în principal, de revendicarea privind anularea măsurii de transfer al contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

Confederaţia Cartel Alfa a organizat, miercuri, un miting la care au participat câteva mii de sindicalişti. Cartel Alfa a solicitat modificarea Legii 62 a dialogului social şi renunţarea la propunerea de transfer al contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

Premierul Mihai Tudose a declarat, miercuri, că nu a renunţat la transferul plăţii contribuţiilor de la angajator la angajat şi că în această privinţă se caută o soluţie alături de sindicate, astfel încât toată lumea să fie de acord. Acesta a adăugat că măsura transferului de taxe sociale la angajat face parte dintr-un pachet legislativ, alături de Legea salarizării şi scăderea nivelului de impozitare.AGERPRES/(A, AS - autor: Cătălin Trandafir, editor: Daniel Badea)


Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.