Gavrilescu: Trebuie să finanțăm din bugetul de stat și din fonduri europene producția de reciclare din România

 •  Economie
501 afişări

Producția de reciclare din România trebuie finanțată cu bani de la bugetul de stat sau din fonduri europene pe care le putem identifica, iar în 2018 vrem să creăm posibilitatea de finanțare a acestei industrii, prin Fondul de Mediu, a declarat, joi, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, la Conferința "Economia Circulară în România".

919524d4-aed8-4333-929e-2668e6532a0b

"Unul dintre instrumentele economice primordiale, pe care l-am discutat și la Bruxelles, este că trebuie să venim și să facem pe sistemul poluatorul plătește și pe tarif diferențiat, împreună cu Agenția de Resurse Comunitare și nu numai — plătești pentru cât arunci. Este esențial, pentru că în felul acesta, coroborăm lucrurile între modul de educație, cel de informare și cel de punere în aplicare, astfel încât să putem să mergem în paralel și să începem să stimulăm colectarea selectivă în vederea creșterii producției de reciclare. Trebuie să finanțăm din bugetul de stat, din anumite fonduri europene pe care le putem identifica, producția de reciclare din România, pentru că este extrem de important. Prin Administrația Fondului de Mediu vrem să creăm pentru anul 2018 posibilitatea de finanțare a acestei industrii", a spus Gavrilescu.

Ministrul Mediului a punctat, de asemenea, că Sistemele de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) trebuie dotate cu echipamente noi, iar sumele necesare să provină de la Comisia Europeană.

"Sper ca și pe palierul fondurilor europene, măcar pe anumite nișe, să putem merge pe anumite echivalente, și complementare, chiar și pentru SMID-urile (Sisteme de Management Integrat al Deșeurilor, n.r.) care încă nu sunt funcționale. Avem posibilitatea să lucrăm, să extindem funcționarea acestor SMID-uri prin implementarea unor noi echipamente și apoi să putem să ne recuperăm banii de la Comisia Europeană. Lucrul acesta este deja făcut. Specialiștii Ministerului Mediului au făcut inventarierea pe fiecare SMID în parte, astfel încât să putem să avem o oglindă clară a ceea ce ne trebuie pe fiecare punct esențial din această țară, pentru ca, în perioada următoare, în momentul în care se finalizează și procedura de achiziție a operatorului de salubrizare, să avem toate lucrurile puse la punct. O să vă fac și informarea pe care, bănuiesc, săptămâna viitoare o să o aibă pe masă și domnul comisar Vella (Karmenu Vella, comisar pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, n.r.) vizavi de unele SMID-uri care au început să funcționeze. Altele au nevoie de echipamentele la care făceam referire, pentru că înainte să cerem niște bani și să putem să punem în operă acest program, dorim să vă și informăm, tocmai pentru a vă solicita ajutorul pe urmă, pe pași corecți, deschiși și transparenți", a explicat Grațiela Gavrilescu.

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a participat, joi, la conferința 'Economia circulară în România', un eveniment organizat de ministerul de resort, în calitate de Operator de Program pentru Granturile SEE 2009 — 2014.

Programul RO04 — Reducerea substanțelor periculoase sprijină implementarea obiectivelor Mecanismului Financiar SEE 2009-2014 prin prevenirea efectelor negative ale substanțelor chimice și deșeurilor periculoase asupra mediului. Obiectivul, rezultatele și indicatorii programului reflectă scopurile și prioritățile strategiilor și planurile de acțiuni adoptate recent la nivel european și național. Prin Programul RO04 — Reducerea substanțelor periculoase, România a beneficiat de o finanțare nerambursabilă de 10 milioane de euro, la care se adaugă cofinanțarea din bugetul național de 1.764.706 de euro.

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Badea, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Simona Aruștei)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Economie

Cele mai citite din Economie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe