COD GALBEN: 18-01-2018 ora 17 Intre 19 ianuarie, ora 0 se va semnala intensificări susținute ale vântului, ninsori în general moderate cantitativ și viscolite COD GALBEN: 19-01-2018 Intre 08:30 si 14:00 se va semnala intensificări ale vântului care vor atinge la rafală 80...90 km/h in Județul Buzău;

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 29 sep /Agerpres/ - Studiul privind elaborarea unui mecanism transparent, bazat pe criterii obiective, de stabilire a salariului minim a fost finalizat în mai 2017, a declarat, pentru AGERPRES, Eva Militaru, cercetător ştiinţific la Institutul Naţional de Cercetare.

"Mecanismul presupune existenţa unui grup de experţi care ar trebui să explice care ar fi impactul ajustării salariului minim în cazul evoluţiei unor indicatori sociali şi economici relevanţi: creşterea economică, productivitatea muncii, rata sărăciei sau inflaţia. De asemenea, ar trebui să propună scenarii alternative cu privire la ajustarea salariului minim şi să informeze asupra efectelor în cazul fiecărui scenariu. Pe baza informaţiilor, guvernul şi partenerii sociali urmează să agreeze un nivel al salariului minim pentru anul următor", a spus Eva Militaru, prezentă la dezbaterea organizată de Institutul European din România "Salariul minim în România - între deziderate şi restricţii. O abordare socio-economică".

Potrivit acesteia, din grup urmează să facă parte 5-10 experţi.

Studiul a fost finanţat de Comisia Europeană şi predat acesteia, urmând să fie publicat online în perioada următoare.

De asemenea, anul trecut, în perioada octombrie - decembrie, a mai fost realizat un studiu referitor la evaluarea efectelor economice şi sociale ale salariului minim al cărui beneficiar a fost Ministerul Muncii.

Nicoleta Voicu, manager de proiect la Institutul European din România, a declarat că, în ianuarie 2017, membrii Comisiei pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale din Parlamentul European au adus în discuţie necesitatea introducerii de către toate statele membre ale UE a unei legi naţionale pentru stabilirea salariului minim.

Raportul Eurofound cu privire la salariile minime legale la nivelul Uniunii Europene în 2017 - Statuatory minimum wages in the EU 2017 - arată că de la 1 ianuarie 2017 nivelul cel mai scăzut al salariului minim este în Bulgaria, 235 euro, urmată de România (1.450 lei, adică 322 euro).

În ceea ce priveşte evoluţia creşterii salariului minim, în 2016 - 2017, la nivelul statelor care au o lege care stabileşte salariul minim, respectiv 22 de state, 15 au avut o creştere semnificativă a salariului minim. România, Ungaria şi Republica Cehia au avut creşteri ale salariului minim de 38%, 15% şi 11%. La nivelul Statelor Membre, în perioada 2010 - 2017, România a beneficiat de cea mai mare creştere, de 142%, urmată de Bulgaria, cu 92%, Ungaria, cu 73%, şi Estonia, cu 69%. AGERPRES/(A - autor: George Bănciulea, editor: Oana Tilică)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.