COD PORTOCALIU: 24-05-2025 ora 10 Intre 24 mai, ora 15 – 25 mai, ora 10 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități însemnate de apă COD ROSU: 24-05-2025 ora 18 Intre 18:46 si 19:45 se va semnala Grindină de medii și posibil mari dimensiuni, vânt cu aspect tornadic, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, in Județul Vaslui;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 20 sep /Agerpres/ - Conducerea Hidroelectrica şi cea a companiei Elektropriveda Srbije, care gestionează în comun amenajarea Porţile de Fier de pe Dunăre, doresc să rezolve pe cale amiabilă diferendul legat de exploatarea hidrocentralei, pentru a nu ajunge în instanţă, potrivit unui comunicat al Hidroelectrica, remis, joi, AGERPRES.

"Miercuri, 20 septembrie a.c., o delegaţie Hidroelectrica condusă de domnul Bogdan Badea, preşedintele Directoratului, s-a deplasat la centrala hidroelectrică Porţile de Fier I pentru a se întâlni cu delegaţia Elektropriveda Srbije (societate căreia îi aparţine Djerdap I, partea sârbă a centralei Porţile de Fier), condusă de domnul Milorad Grcici, directorul general al companiei sârbe. Şedinţa de lucru face parte din efortul comun româno-sârb, în sensul rezolvării diferendului cu privire la îndeplinirea obligaţiilor de efectuare de lucrări de reparaţii şi înlocuiri de echipamente în contrapartidă cu livrarea de energie. Pe ordinea de zi au fost incluse, de asemenea, probleme tehnice vizând activităţi curente şi proiecte comune ale celor două companii energetice care gestionează amenajarea de la Porţile de Fier", se arată în comunicat.

Oficialii Hidroelectrica precizează că discuţiile de miercuri au avut loc ca urmare a întâlnirii din data de 19 august 2017 dintre ministrul român al energiei, Toma Petcu, şi Aleksander Antici, omologul său sârb, ocazie cu care a fost subliniată necesitatea identificării tuturor soluţiilor pentru restabilirea condiţiilor de colaborare fireşti, precum şi direcţia negocierilor.

"Vrem ca această întâlnire între cele două companii să fie una tehnică. Aşa cum au stabilit cei doi miniştri, vom identifica etapele care să ne permită să intrăm în normalitate. Noi, întotdeauna când ne referim la sârbi, vorbim despre 'partenerii sârbi'. Îmi doresc o discuţie între ingineri şi nu una între avocaţi. Sunt convins că vom obţine rezultate foarte bune", a declarat Bogdan Badea, preşedintele Directoratului Hidroelectrica în deschiderea întâlnirii de lucru.

La rândul său, Milorad Grcici, directorul general al Elektropriveda Srbbije, a dat asigurări că partea sârbă este deschisă dialogului, manifestându-şi interesul pentru identificarea de soluţii.

"Discuţiile, purtate într-o atmosferă destinsă, s-au concentrat pe colaborarea dintre părţi. Au fost examinate soluţiile tehnice de efectuare a unor lucrări la Porţile de Fier şi modalităţilor de realizare efectivă a acestora. Astfel, printre temele principale dezbătute de specialişti s-au aflat pregătirile comune pentru iarna 2017-2018, precum şi necesitatea efectuării de lucrări în parteneriat la disipatorul de energie, componentă a cărei funcţie este aceea de a micşora ritmul de uzură al bazei barajului. Cu această ocazie a fost stabilită şi componenţa echipelor mixte româno-sârbe care să identifice soluţiile optime şi s-au dat termene clare de îndeplinire a sarcinilor din proiect", se mai arată în comunicat.

În ceea ce priveşte chestiunile referitoare la acordul de schimb paritar româno-sârb de energie-lucrări, la Porţile de Fier I - Djerdap, reprezentanţii companiilor au căzut de acord în ceea ce priveşte necesitatea unei noi întâlniri. Aceasta ar urma să aibă loc în termen de maximum o lună, după colectarea de date şi documente care să permită o abordare constructivă. Ambii partenerii de dialog au apreciat că lucrurile merg în direcţia corectă şi există premisele rezolvării cât mai rapide a divergenţelor, mai spun oficialii Hidroelectrica. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Cernat, editor: Oana Tilică)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.