Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 14 sep /Agerpres/ - Federaţia "Solidaritatea Sanitară din România consideră că declanşarea protestelor este singura soluţie care poate "impulsiona în mod eficient dialogul" cu Guvernul pe marginea actualei forme a Legii nr. 153/2017 a salarizării bugetare şi salută decizia Federaţiei SANITAS care a anunţat acţiuni de protest începând cu data de 2 octombrie, subliniind că acest lucru creşte probabilitatea unei greve generale în sectorul sanitar.

"Federaţia Solidaritatea Sanitară din România salută decizia Federaţiei SANITAS de a se alătura acţiunilor pentru salvarea drepturilor angajaţilor din sănătate! În condiţiile în care de la începutul anului până în prezent Federaţia Solidaritatea Sanitară a fost singura federaţie sindicală din sănătate care s-a opus în mod consecvent actualei forme a Legii nr. 153/2017, apreciem alăturarea altor organizaţii sindicale în această luptă. Am demonstrat public în toată perioada consultărilor efectele negative ale proiectului de lege asupra angajaţilor şi am arătat parlamentarilor, pe parcursul adoptării legii, că ea va conduce la scăderi salariale semnificative asupra marii majorităţi a specialiştilor din sănătate începând cu 1 ianuarie 2018. Suplimentar, pe parcursul negocierilor la contractul colectiv de muncă la nivel de sector ne-am străduit în mod consecvent să salvăm toate drepturile celor pe care-i reprezentăm", spun reprezentanţii Federaţiei "Solidaritatea Sanitară.

Potrivit unui comunicat al federaţiei, remis joi AGERPRES, "calea negocierilor pare să-şi fi epuizat posibilităţile în acest moment, puţine variante de dialog având şanse reale", iar declanşarea protestelor este singura soluţie.

"Declanşarea protestelor este singura soluţie care poate impulsiona în mod eficient dialogul. În condiţiile în care Guvernul va menţine această atitudine de indiferenţă ce are ca rezultat scăderea salariilor angajaţilor din sănătate, este evident că alăturarea Federaţiei SANITAS la acest val de acţiuni creşte probabilitatea unei greve generale în sectorul sanitar. Încă sperăm să putem evita un astfel de protest radical. Este necesar însă ca Guvernul să dorească în egală măsură evitarea lui", se spune în comunicat.

Membrii federaţiei sindicale SANITAS vor picheta în zilele de 2, 4 şi 6 octombrie sediile ministerelor Muncii, Sănătăţii şi Finanţelor, iar pe 19 octombrie vor participa la un miting şi un marş, după care Consiliul Naţional va decide asupra datei la care va fi declanşată greva generală în sistemul sanitar, pe fondul nemulţumirilor legate de problemele cu care se confruntă sănătatea şi asistenţa socială din România.

"Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS din România a decis astăzi, 14 septembrie, programul acţiunilor de protest pentru perioada următoare, ca răspuns la tergiversările practicate de guvernanţi faţă de problemele cu care se confruntă Sănătatea şi Asistenţa socială din România. În perioada 15-30 septembrie, toate organizaţiile membre ale Federaţiei SANITAS vor înainta memorii instituţiilor administraţiei publice centrale şi locale, dar şi a instituţiilor internaţionale, în care vor arăta care sunt principalele probleme ce împiedică funcţionarea normală a sistemului de sănătate şi asistenţă socială din România, precum şi tratamentul inegal, discriminatoriu, pe care l-au instituit actualii guvernanţi în ceea ce priveşte salarizarea personalului din aceste domenii. În acelaşi timp, vom pune la dispoziţia membrilor noştri de sindicat o petiţie online, care să ne ofere o imagine măsurabilă gradului de nemulţumire din sistem", se spune într-un comunicat al SANITAS, remis joi AGERPRES.

Principalele revendicări ale sindicaliştilor sunt: eliminarea plafonului de 30% pentru acordarea sporurilor specifice care, dacă va fi aplicat, va duce la scăderea veniturilor actuale ale angajaţilor; acordarea sporurilor pentru condiţiile de muncă întregului personal din sănătate şi asistenţă socială, inclusiv personalului tehnic şi administrativ; aplicarea integrală a creşterilor salariale pentru toţi angajaţii din sănătate şi asistenţă socială, începând cu 1 martie 2018; renunţarea la transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, câtă vreme aceasta se traduce, în sectorul public, prin anularea creşterii salariale de 25% prevăzută în lege; acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018.

"Aceste solicitări au fost prezentate în repetate rânduri miniştrilor de resort şi altor reprezentanţi ai instituţiilor administraţiei publice centrale, însă fără niciun rezultat. În condiţiile în care, luni de zile, guvernanţii au mimat interesul şi au continuat să acţioneze în defavoarea angajaţilor din sănătate şi asistenţă socială, ultima soluţie rămasă Federaţiei este declanşarea acţiunilor de protest", afirmă sindicaliştii.

Astfel, în zilele de 2, 4 şi 6 octombrie, membrii SANITAS vor picheta ministerele "răspunzătoare de inechităţile, omisiunile şi discriminările Legii-cadru nr. 153/2017 a salarizării bugetare - Ministerul Muncii, al Sănătăţii şi al Finanţelor".

"În 19 octombrie, seria protestelor SANITAS va continua cu organizarea unui miting şi a unui marş, urmând ca, ulterior, Consiliul Naţional să decidă asupra datei la care vom declanşa greva generală în sistemul sanitar", se mai spune în comunicat. AGERPRES/(AS - editor: Oana Tilică)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.