Guvernul a decis reactivarea depozitului de lignit Roșia de la Rovinari până la 30 aprilie 2018

 •  Economie
342 afişări

Depozitul de lignit Roșia din cadrul Exploatării Miniere Rovinari va fi activat și utilizat parțial, din 15 septembrie 2017 și până la data de 30 aprilie 2018, potrivit unei Hotărâri de Guvern adoptate în ședința de miercuri.

0a9668b6-e175-40c4-b690-814bf2320a9d

Acest lucru va permite realizarea stocurilor de cărbune și funcționarea termocentralelor Rovinari, Turceni, Ișalnița și Craiova II pentru trecerea vârfului de iarnă 2017-2018, se arată într-un comunicat al Executivului.

Utilizarea depozitului Roșia se va supune interesului strategic de asigurare a siguranței Sistemului Electroenergetic Național, cu adoptarea tuturor măsurilor posibile de protecție a mediului, necesare pentru activarea și utilizarea parțială a depozitului în perioada menționată, inclusiv prin aplicarea unui program de funcționare care să evite crearea unui disconfort ambiental în zona adiacentă.

Complexul Energetic Oltenia este unul dintre principalii producători de energie electrică din România, asigurând funcționarea Sistemului Energetic Național în situații extreme, cum a fost și iarnă 2016-2017, în care cota de piață a acestei societăți a depășit, în anumite intervale, 30% din totalul producției de energie electrică.

Funcționarea depozitului de cărbune Roșia a încetat începând cu 1 ianuarie 2016 deoarece cu aceeași dată trebuia pus în funcțiune un nou depozit. Nerealizarea noului depozit la termenul stabilit, respectiv 31 decembrie 2015, s-a datorat dificultăților în achiziția suprafețelor de teren pe care urmă să fie amplasat noul depozit, precum și identificării unui nou amplasament. În prezent este în derulare amenajarea noului depozit de cărbune Roșia, pentru care se preconizează că termen de finalizare trimestrul I din 2019.

În aceste condiții nu există posibilitatea constituirii stocurilor de cărbune necesare funcționarii în siguranță a termocentralei Rovinari și nici asigurarea transportului pe calea ferată pentru termocentralele Turceni, Ișalnița și Craiova II.

Perioada premergătoare sezonului rece este folosită pentru realizarea stocurilor de siguranță necesare trecerii vârfului de iarnă. În perioadele foarte reci, cu temperaturi mai mici de minus 10 grade C, nu se mai pot exploata straturile de cărbune din carieră, nu se mai poate asigura funcționarea sigură a benzilor, întrucât cauciucul devine casant ducând la ruperea benzilor transportoare, au explicat reprezentanții Guvernului.

De asemenea, nu se pot asigura fluxurile de transport pe calea ferată către sucursalele Turceni, Isalnita, Craiova ÎI, cărbunele îngheață în vagoane, iar descărcarea lui durează foarte mult, din cauza perioadei necesare pentru dezghețare, până la 6 ore pentru o naveta, reducând fluxul de aprovizionare până la jumătate și apar probleme la căile ferate uzinale interioare din termocentrale.

AGERPRES/(AS — autor: Florentina Cernat, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Ada Vîlceanu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Economie

Cele mai citite din Economie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe