COD GALBEN: 21-02-2018 ora 10 Intre 10:00 si 16:00 se va semnala intensificări ale vântului care la rafală vor depăși local 60-70 km/h, iar la munte 80-90 km/h in Județul Caraş-Severin;

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 13 sep /Agerpres/ - Din 120 de ţări monitorizate, în care există un sistem de securitate socială dezvoltat, niciuna nu a lăsat plata contribuţiilor sociale exclusiv "în cârca salariatului", aşa cum vor să procedeze autorităţile din România, a susţinut, miercuri, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, într-o conferinţă de presă.

Mai mult, există trei ţări în care sistemul de securitate socială este asigurat în întregime de angajator, respectiv Islanda, Rusia şi Ucraina.

Potrivit lui Dumitru Costin, măsura transferării contribuţiile sociale integral în sarcina angajatului, care se va aplica în România de la 1 ianuarie 2018, încalcă flagrant convenţii internaţionale ratificate de statul român cu privire la sistemele de securitate socială, recomandări ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii sau directive europene.

Totodată, el a atras atenţia asupra faptului că toate riscurile demografice şi de sustenabilitate a sistemului de pensii şi a celui de sănătate vor fi transferate către salariat. În plus, aplicarea acestei măsuri va duce la împovărarea angajatului şi la diminuarea veniturilor sale.

"Rămân fără finanţare asigurările de şomaj, rămân fără finanţare asigurările în caz de accidente de muncă şi boli profesionale. Uitaţi-vă la ce s-a întâmplat ieri, la Orăştie! Acolo au avut şi vor avea în continuare de suferit oameni. Acolo vor apărea costuri, spitalizări, recuperări medicale. Cine va acoperi aceste tipuri de costuri? De asemenea, rămân fără finanţare sistemele de garantare a creanţelor salariale în cazul insolvenţei angajatorului şi totodată asigurările pentru concedii medicale şi indemnizaţii. Această translatare a contribuţiilor doar pe angajat va duce la o măsură care va afecta veniturile nete ale acestora", a avertizat Costin.

Preşedintele BNS a precizat că, la ora actuală, contribuţiile sociale sunt suportate în proporţie de 42% de către angajat şi 58% de către angajator, faţă de anul viitor, când totalul contribuţiilor sociale va trebui să fie plătit exclusiv de angajat.

Dumitru Costin a adăugat că sistemul de securitate socială din România în 2018 va avea două componente majore şi anume bugetul de asigurări sociale, cu fondul public de pensii, în care rămâne un singur contribuabil, respectiv angajatul, care va plăti o contribuţie de 25% din salariul brut, şi fondul naţional unic de asigurări de sănătate, la care, de asemenea, angajatul va contribui cu 10%.

"BNS propune păstrarea actualului sistem de securitate socială, păstrarea mecanismului actual de finanţare şi identificarea, împreună cu partenerii sociali, de către Guvern, împreună cu patronate şi sindicate, a acelui pachet de măsuri care să ducă la creşterea sustenabilităţii sistemului, dar şi a gradului de adecvare a prestaţiilor. De asemenea, o a două teză majoră, asupra căreia atragem atenţia, este nevoia de modificare, în regim de urgenţă, a legii evaziunii fiscale şi a Codului Fiscal, conform deciziei CCR 363/2015, respectiv reintroducerea răspunderii penale pentru reţinerea şi nevirarea impozitelor cu reţinere la sursă şi concomitent completarea Codului Fiscal, prin indicarea, în mod concret, a impozitelor, taxelor, contribuţiilor cu reţinere la sursă", a explicat Costin.

Blocul Naţional Sindical a lansat miercuri campania socială "Nu experimentelor sociale pe români!", care doreşte, pe de o parte, să atragă atenţia asupra felului în care aceştia sunt subiecţi ai unui experiment social, iar pe de altă parte să stopeze situaţia ca România să devină unica ţară din lume în care contribuţiile sociale sunt aruncate doar pe umerii angajaţilor.

Campania se adresează tuturor românilor, actuali sau viitori beneficiari ai sistemului de asigurări sociale, indiferent dacă aceştia sunt sau nu membri de sindicat, indiferent dacă sunt angajaţi, şomeri, elevi, studenţi, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

"Intenţia Guvernului de a transfera contribuţiile sociale exclusiv în sarcina angajatului este una care dovedeşte felul în care actualii guvernanţi ignoră nu doar legislaţia europeană şi internaţională în vigoare, dar şi nevoile şi drepturile cetăţenilor români, obligaţi să fie cobai pentru măsuri şi politici netestate nicăieri în lume", afirmă reprezentanţii BNS. AGERPRES/(A - autor: Cătălin Trandafir, editor: Oana Tilică)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.