COD GALBEN: 20-01-2018 ora 19 Intre 19:10 si 22:00 se va semnala Ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Timiș;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 30 aug /Agerpres/ - Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a înaintat în instanţă 46 de acţiuni împotriva instituţiilor de credit, în perioada 2016-2017, în baza Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori, conform unui raport publicat miercuri de ANPC.

Raportul ANPC prezintă o sinteză a verificărilor efectuate la bănci şi IFN, fără a preciza însă numele instituţiilor sancţionate.

Astfel, conform sursei citate, în perioadă 27 noiembrie 2015 - 31 martie 2016, s-a desfăşurat o acţiune tematica de verificare a respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la încheierea contractelor de credit de consum, cu sau fără ipotecă, de către societăţile bancare. În urma acesteia au fost încheiate 249 Procese Verbale de Constatare a Contravenţiei, cu amenzi în valoare totală de 1,743 milioane lei şi au fost restituite consumatorilor sume în valoare de 1,097 milioane lei, 112.161,29 euro, 361.828,78 franci elveţieni şi 361,13 dolari, la nivel naţional fiind instrumentate 10.476 reclamaţii.

Anul acesta, în perioada 8 mai - 16 iunie, ANPC a desfăşurat o acţiune similară privind contractelor de credit, cu sau fără ipotecă, încheiate de către instituţiile financiar nebancare, în intervalul 1 februarie - 5 mai 2017.

În cadrul operaţiunii au fost verificate 40 de instituţii financiare nebancare, pentru abaterile constatate fiind aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 337.000 lei. De asemenea, s-au dispus măsuri de remediere a deficienţelor constatate în termen de 15, respectiv 30 de zile, măsuri de aducere la conformitate cu prevederile legale a contractelor în termen de 15, respectiv 30 de zile, măsuri de încetare a practicilor comerciale incorecte, măsuri de restituire a sumelor încasate fără temei legal în termen de 15 zile, măsuri de corectare a oricăror neconformităţi cu prevederile legale constatate în termen de 15 zile, precum şi măsuri de suspendare a derulării campaniilor publicitare până la intrarea în legalitate.

La nivel naţional au fost instrumentate 6.137 reclamaţii. La nivelul structurii centrale, au fost încheiate 57 Procese Verbale de Constatare a Contravenţiei, cu amenzi în valoare totală de 489.000 lei şi au fost restituite, până în prezent, consumatorilor sume în valoare de 489.155,73 lei, 20.082,93 euro, 13.724,76 franci elveţieni şi 252,23 dolari.

În perioada 2016-2017, au fost emise 9 Ordine în baza prevederilor Legii nr. 363/2007 privind practicile comerciale incorecte, respectiv în baza OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, prin care s-a dispus încetarea practicilor comerciale incorecte, respectiv aducerea la conformitate cu prevederile legale a contractelor.

ANPC precizează, totodată, că începând cu data de 28 august 2017 se desfăşoară, la nivelul întregii ţări, acţiunea tematica ce vizează verificarea respectării legislaţiei privind activităţile de promovare şi publicitate de către instituţiile de credit (website-uri, reclame TV, pliante, etc.). Se estimează încheierea acţiunii la finalul lunii septembrie a.c., în funcţie de complexitatea cazurilor.

Raportul a fost publicat după ce premierul Mihai Tudose a solicitat la începutul şedinţei de Guvern de miercuri ca Ministerul Economiei să facă publică sinteza acţiunilor de control făcute de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) în sistemul bancar.

"Şi o rugăminte mare către Ministerul Economiei, domnul secretar de stat. La mine a ajuns o sinteză a acţiunilor de control făcută de ANPC în sistemul bancar. Dat fiind faptul că ANPC este în coordonarea dumneavoastră, vreau ca acest raport să fie pe site, public", i-a spus premierul Tudose secretarului de stat Petre Iulian Nicolescu.

Şeful Executivului a subliniat că nu este "nimic secret". "De asta l-a făcut, ca să ştim ce e acolo, da? Nu l-am citit, recunosc, dar, dacă e aşa de gros şi frumos, cred că va fi o lectură interesantă pentru toată lumea, că nu-i de uz intern", a punctat Tudose.AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Mariana Nica)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.