COD GALBEN: 20-01-2018 ora 19 Intre 19:10 si 22:00 se va semnala Ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Timiș;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 30 aug /Agerpres/ - Introducerea contului defalcat/split TVA va lovi contribuabilii corecţi şi va aduce o scădere a gradului de conformare la declararea TVA, în timp ce cooperarea dintre mediul de afaceri şi reprezentanţii statului se va deteriora drastic şi pe termen lung, consideră Andreea Paul, preşedinte al INACO - Iniţiativa pentru Competitivitate.

"Contribuabilii corecţi vor fi primii loviţi - pierderea de productivitate şi blocajul financiar îi va termina pe micii producători şi vânzători. Pe marii evazionişti de TVA îi doare la bască! Ei lucrează în conivenţă cu butoanele oficiale şi în paralel cu economia oficială. Marile tunuri de evaziune la TVA sunt date de cei protejaţi politic sau de servicii din "interes naţional". Până nu se rup aceste legături ale economiei paralele va fi mereu la fel", spune Andreea Paul într-un comunicat remis miercuri AGERPRES.

În opinia acesteia, gradul de conformare la declararea TVA va scădea, iar calculele din birou vor fi surprinse de realitatea economică. Nu s-au prezentat analize ample şi nici simulări reale, nici pe domenii restrânse de activitate sau zonale. Va fi bulversată toată economia în bloc. În scurt timp se va renunţa la experimentul aberant al contului defalcat de TVA. La fel ca în cazul renumitului eşec al impozitului pe bacşiş. "Atunci a durat vreo trei luni nebunia guvernamentală", susţine Andreea Paul.

Preşedintele INACO este de părere că prin introducerea contului defalcat/split TV se va păstra "haosul aferent în fiscalitate şi în economie".

"Este incredibil că la ora actuală, niciun manager sau antreprenor nu ştie cum va fi fiscalizat peste o lună sau două, căci iată apare o nouă ordonanţă "de urgenţă". În aceste condiţii cum să avem economie, afaceri, dezvoltare, cercetare sau transfer de invenţii în economia reală?", spune Paul.

Nu în ultimul rând, se va deteriora drastic şi pe termen lung cooperarea dintre mediul de afaceri şi reprezentanţii statului, iar suspiciunile vor guverna relaţiile dintre mediul de afaceri şi guverne, indiferent de culoarea lor politică.

Andreea Paul, preşedinte al INACO - Iniţiativa pentru Competitivitate, menţionează că nicăieri în Europa nu se aplică acest mecanism de colectare a TVA asupra întregii economii. Ea dă exemplul vecinilor bulgari, care au TVA mai mic decât în România şi colectează TVA cu peste 8 procente mai mult din PIB, fără să aibă "un sistem atât de complicat, de birocrat şi de haotic, precum îl propune guvernul actual".

"Pe scurt, split TVA nu funcţionează bine nici măcar acolo unde autoritatea fiscală e digitalizată şi eficientă, necoruptă şi înalt profesionalizată. Problema structurală pe TVA la noi vine şi din faptul că o bună parte a populaţiei care trăieşte în mediul rural consumă marfa nefiscalizată, prin autoconsum. Nu s-a rezolvat problema marilor dosare de preţuri de transfer, deşi am creat la ANAF un departament dedicat opririi exportului ilegal de profit încă din 2010. Azi lucrează efectiv vreo şase oameni. E ridicol! Nu se discută cu bulgarii cum reuşesc ei să colecteze mai bine TVA decât noi. Nu e joacă! Ceea ce credeam a fi doar un show de incompetenţă, se transformă acum în legislaţie. Azi am primit cel mai puternic semnal că acest guvern urăşte economia privată şi libera iniţiativă, afacerile mici şi mijlocii româneşti. Sub presiunea deficitului care riscă să sară de 3% şi a programelor populiste, absolut fantasmagorice, puterea actuală dezechilibrează profund România pe termen scurt, mediu şi lung. Socotelile actualului guvern sunt greşite!", subliniază preşedinte al INACO - Iniţiativa pentru Competitivitatea.

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că pentru plata defalcată a TVA s-a stabilit ca termen obligatoriu de implementare 1 ianuarie 2018, fiind şi un termen opţional - 1 octombrie.

"Plata defalcată a TVA este un mecanism care este introdus pentru a creşte gradul de colectare a TVA la buget, pentru a crea un echilibru în piaţă între agenţii economici, pentru că astăzi există o diferenţă mare între cei care nu plătesc TVA şi-l folosesc în alte scopuri şi cei care sunt de bună credinţă şi fac aceste plăţi. Pentru acest mecanism s-a stabilit un termen de 1 ianuarie 2018, termen obligatoriu de implementare, cu un termen opţional de 1 octombrie", a afirmat Mişa.

El a spus că cei care optează pentru data de 1 octombrie vor beneficia de facilităţi fiscale.

"Cei care optează începând cu data de 1 octombrie vor avea nişte facilităţi fiscale, pentru că am avut mai multe discuţii cu mediul de afaceri şi cu reprezentanţi ai partenerilor sociali care au ridicat problemele legate de termen şi acesta este motivul pentru care am înţeles şi am extins termenul, astfel încât să fie o perioadă suficientă pentru a implementa această metodă. De asemenea, au fost ridicate probleme legate de costuri şi de aceea vom oferi facilităţi fiscale pentru cei care optează pentru acest sistem de split până la data 1 ianuarie 2018, vor beneficia de o reducere a impozitului pe profit cu 5 procente pentru a-şi acoperi cheltuielile necesare cu modificarea. Pentru cei care nu au obligaţiile fiscale la zi, dacă achită obligaţiile fiscale reprezentând TVA declarat la zi, beneficiază de scutirea de penalităţi", a explicat Ionuţ Mişa.AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Nicoleta Gherasi)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.