Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 11 aug /Agerpres/ - Reglementatorul trebuie să monitorizeze îndeaproape în momentul în care piaţa face tranziţia către liberalizare, fiind nevoie de o atenţie deosebită în cazul clienţilor vulnerabili, a declarat, pentru AGERPRES, Marc Spieker, directorul financiar al grupului german E.ON SE.

"Pe piaţa energiei electrice, dacă ştiţi, liberalizarea este mult mai avansată. Asta face piaţa mult mai eficientă şi mult mai orientată către consumatori. Totuşi, liberalizarea nu înseamnă că munca reglementatorului va înceta şi acesta nu va mai monitoriza. Procesul de tranziţie trebuie să fie urmărit, cu atenţie, de către reglementator. Din experienţa noastră, trebuie să se acorde o atenţie deosebită clienţilor vulnerabili pentru că liberalizarea nu înseamnă că aceşti clienţi vulnerabili fac parte din tranziţie, ei sunt expuşi la riscuri şi există posibilitatea să nu facă faţă", a spus Spieker.

El este de părere că, odată ce reglementatorul vede că liberalizarea se îndreaptă către o dezvoltare nedorită, acesta trebuie să fie gata să acţioneze.

"Nu spun că preţul va creşte, spun doar că reglementatorul trebuie să monitorizeze îndeaproape când piaţa îşi face tranziţia către liberalizare şi în momentul în care vede că liberalizarea se îndreaptă către o dezvoltare nedorită, acesta trebuie să monitorizeze şi să fie gata să acţioneze", a afirmat oficialul E.ON.

De asemenea, el susţine că progresul înregistrat în cazul liberalizării pieţei de energie electrică este unul bun, iar în ceea ce priveşte gazele singura opţiune este o liberalizarea pe termen lung.

"Vorbim mult cu echipa de management din România, iar din conversaţii reiese că piaţa de energie electrică a avansat foarte mult, este un progres bun şi este pregătită de liberalizare. În ceea ce priveşte piaţa de gaze, sunt mai multe puncte de vedere. Cred că liberalizarea pe termen lung este singura opţiune, iar liberalizarea deplină ar trebui să rămână o ţintă. Totuşi, pregătirile pentru liberalizare, în acest moment, sunt altceva şi atunci vedem că piaţa nu are instrumentele care sunt critice pentru o piaţă funcţională. Dacă pieţele spot, forward, produsele specifice pe partea de angro nu au fost dezvoltate, sunt insuficiente, dar aceste produse sunt vitale pentru a asigura securitatea aprovizionării pe piaţa liberalizată. Deci energia o vedem pe drumul cel bun, dar în ceea ce priveşte piaţa gazelor, tabloul arată altfel", a precizat Spieker.AGERPRES/(AS - autor: Florin Bărbuţă, editor: Nicoleta Gherasi)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.