Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 11 aug /Agerpres/ - Inspecţia Muncii a sancţionat cu 10.500 de lei firma de îmbrăcăminte din Prahova, unde un director a fost filmat când înjura şi umilea personalul, potrivit unui comunicat al instituţiei, remis vineri AGERPRES.

"În conformitate cu dispoziţiile domnului Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat, o echipă de control de la Inspecţia Muncii, împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de muncă Prahova, au efectuat un control la SC Unique Clothing SRL din Prahova, unde un director a fost filmat când înjura şi umilea personalul. Au fost constatate nereguli în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi al relaţiilor de muncă, pentru care s-au aplicat avertismente, amenzi în cuantum de 10.500 de lei şi măsuri ferme cu termene concrete de realizare. Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova va monitoriza permanent modul în care acestea sunt realizate", conform comunicatului.

De asemenea se mai menţionează în document că în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă societatea a fost amendată cu 8.000 de lei, dar au fost aplicate şi avertismente scrise, precum şi verbale.

"Inspectorii de muncă au dispus următoarele măsuri de remediere a neregulilor: autorizarea internă a lucrătorilor care utilizează lisa mecanică în activitatea de încărcare-descărcare; marcarea şi întreţinerea căilor de acces şi de circulaţie; păstrarea în stare liberă a acestora; înlăturarea materiilor prime depozitate necorespunzător; asigurarea de vestiare corespunzătoare separate lucrătorilor, pentru femei şi bărbaţi; dotarea cu manometre care să indice presiunea minimă şi maximă a instalaţiei de încălzire aferentă camerei cazanelor; dotarea cu dispozitive de detectare a pierderilor de gaze, semnalizarea riscurilor de cădere, împiedicare, alunecare a lucrătorilor corespunzător diferenţei de nivel; asigurarea unui climat corespunzător în spaţiul destinat maşinilor de călcat şi al altor spaţii de lucru, asigurarea unei activităţi corespunzătoare în poziţii ortostatice - aşezat şi în picioare pentru muncitori, conform principiilor ergonomice aplicabile la activităţile desfăşurate la maşinile de cusut, respectiv la bancurile de lucru din zona intermediară fluxului de asamblare produse finite; instruirea lucrătorilor cu prevederile din fişele de securitate; asigurarea rafturilor împotriva răsturnării", potrivit textului citat.

Totodată, în domeniul relaţiilor de muncă, societatea a fost amendată cu 2.500 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la repausul săptămânal.

De asemenea, s-a constatat că angajatorul nu a evidenţiat munca suplimentară prestată de salariaţi, fiind dispusă măsura obligatorie de remediere a neconformităţii dispuse. Angajatorul nu a făcut dovada achitării drepturilor salariale pentru o parte dintre salariaţi, faptă pentru care s-a dispus măsură de remediere.

'Unul din principalele obiective ale Inspecţiei Muncii este menţinerea unui echilibru între angajaţi şi angajator şi toleranţă zero pentru abateri de la conduita corectă bazată pe respect şi legalitate în relaţiile de muncă. Întotdeauna Inspecţia Muncii a militat pentru un mediu concurenţial corect, adaptat nevoilor pieţei muncii, care, prin mecanisme şi instrumente specifice să contracareze şi autoregleze disfuncţionalităţile apărute. De exemplu, munca nedeclarată e un fenomen care afectează întreaga societate, pe angajatori şi angajaţi deopotrivă. Trebuie să avem în vedere o reglementare mai riguroasă a ceea ce înseamnă riscurile psihosociale la locul de muncă (stres, hărţuire psihică,etc), fenomen sesizat la Inspecţia Muncii din ce în ce mai des, aspect pe care îl vom trata cu prioritate în următoarea perioadă', a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

Potrivit unor informaţii apărute în presa centrală şi locală, în luna iunie, zeci de angajaţi ai unei firme de confecţii din comuna Păuleşti, sat Găgeni, au fost umiliţi şi înjuraţi de unul dintre directorii firmei, pe motiv că au avut "pretenţia" să-şi ceară banii la timp. Bărbatul, cel mai probabil de naţionalitate cipriotă, se adresează zecilor de muncitori în limba engleză, iar o femeie este translator. AGERPRES/(AS - autor: Cătălin Trandafir, editor: Oana Tilică)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.