Fitch a confirmat ratingul României la "BBB minus", cu perspectivă stabilă

 •  Economie
1796 afişări

Agenția de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat, vineri, ratingurile pentru datoriile pe termen lung în valută și monedă locală ale României la "BBB minus", perspectiva asociată pentru ambele calificative fiind stabilă, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară.

54c794f6-4d2f-452d-a361-d18623cf64f2

Plafonul de țară al României a fost confirmat la "BBB plus", iar calificativul pe termen scurt în valută și monedă locală a fost confirmat la "F3".

"Ratingul de tip investment grade atribuit României este sprijinit de nivelul, încă moderat, al datoriei publice, sectorul bancar stabil și indicatorii privind PIB-ul per capita și guvernanța care sunt în linie cu intervalul 'BBB'. Cu toate acestea, ratingul se confruntă cu riscuri în scădere din cauza unei relaxări fiscale pro-ciclice și a creșterii rapide a salariilor care depășește creșterea productivității, ceea ce reprezintă un risc la adresa stabilității macroeconomice", susține Fitch.

Potrivit analiștilor agenției de evaluare, deficitul guvernamental al României va ajunge la 3,7% din PIB în 2017, peste ținta de 2,9% a Guvernului, din cauza unor noi reduceri de TVA și accize, precum și a creșterii salariilor din sectorul public, pensiilor și altor măsuri.

În opinia Fitch, "există un grad ridicat de incertitudine cu privire la perspectiva de deficit bugetar în 2017-2019, din cauza incompatibilității dintre viitoarele măsuri de expansiune fiscală din programul Guvernului și țintele de deficit bugetar de 2,9% în 2018 și 2,5% în 2019".

În paralel, creșterea economică este impulsionată de stimulentele fiscale. Pentru 2017, Fitch și-a îmbunătățit prognoza de creștere la 5,1%, de la 4,8% anterior, după o evoluție peste așteptări în primul trimestru, însă a adăugat că, în 2018, creșterea ar urma să încetinească la 3,4% pe măsură ce se va reduce magnitudinea stimulentelor fiscale.

"Există riscul supraîncălzirii economiei, chiar dacă inflația și creșterea creditului sunt în prezent ținute sub control. BNR estimează că economia operează deja la 2% peste potențial, iar acest decalaj va continua să urce pe măsură ce ritmul de creștere a PIB va depăși creșterea potențială, care, potrivit majorității instituțiilor independente, este de aproximativ 3,5%. Piața muncii este strânsă, în condițiile în care rata șomajului este la un minim istoric, iar majorările salariului minim și ale salariilor din sectorul public au depășit creșterea productivității. Pe acest fundal, Fitch estimează că deficitul de cont curent se va agrava de la 2,3% din PIB în 2016 la 3,1% din PIB în 2017 și 3,3% din PIB în 2018", se arată în raportul agenției de evaluare.

Perspectiva stabilă asociată ratingului "BBB minus" atribuit României reflectă opinia Fitch potrivit căreia riscurile în creștere și în scădere la adresa ratingului sunt în prezent echilibrate. Principalii factori de risc care, individual sau colectiv, ar putea duce la o acțiune negativă de rating sunt: deficite fiscale mari care să ducă la o creștere a raportului datorie guvernamentală/PIB și o supraîncălzire a economiei, care să prezinte un risc la adresa macrostabilității economice. În sens invers, principalii factori care, individual sau colectiv, ar putea duce la o acțiune negativă de rating sunt: implementarea unei consolidări fiscale care să îmbunătățească traiectoria pe termen lung a raportului datorie guvernamentală/PIB și o îmbunătățire sustenabilă a finanțelor externe.

AGERPRES/(AS — autor: Constantin Balaban, editor: Oana Tilică, editor online: Gabriela Badea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Economie

Cele mai citite din Economie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe