Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 25 apr /Agerpres/ - Programul de închidere pentru minele Lupeni şi Lonea urmează să fie prelungit de la limita anului 2024 pentru sfârşitul anului 2027, pe fondul condiţiilor tehnice, de mediu şi sociale ale celor două exploatări, potrivit unei Convenţii privind continuitatea activităţii Complexului Energetic Hunedoara încheiate luni între reprezentanţii Ministerului Energiei, cei ai Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian şi Sindicatului Muntele.

Documentul prevede că Ministerul Energiei va face demersuri pentru notificarea de închidere a minei Lupeni în decembrie 2018, faţă de septembrie 2017 cum era prevăzut iniţial.

"Prin actul de separare a activităţii miniere de cea energetică să se impună cu clauze ferme un Contract privind perioada de preluare a cantităţii de cărbune (până la sfârşitul anului 2027) şi preţul de achiziţie al acestuia", se precizează în comunicatul Confederaţiei Meridian.

Complexul Energetic Hunedoara (CEH) se confruntă cu probleme financiare majore, având datorii totale de 1,5 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde de lei către Ministerul Finanţelor Publice.

Conducerea CEH a solicitat intrarea companiei în insolvenţă în mai multe rânduri, argumentând că această procedură este singura soluţie pentru evitarea falimentului societăţii.

Producătorul de energie intrase în insolvenţă la începutul anului 2016, însă instanţa a decis câteva luni mai târziu ieşirea companiei din reorganizare judiciară, în urma unor contestaţii.

Pe 7 februarie 2017, Tribunalul Hunedoara a respins o nouă cerere de intrare în insolvenţă înaintată instanţei de administraţia CEH şi de mai mulţi creditori.

În cadrul CEH lucrează peste 5.300 de angajaţi, la termocentralele Mintia şi Paroşeni, dar şi la minele de huilă Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan.

Planul Ministerului Energiei pentru această companie include păstrarea a două mine, Livezeni şi Vulcan, alături de câte un grup din centralele Paroşeni şi Mintia, care să totalizeze 400 de MW. Celelalte două mine, Lonea şi Lupeni, vor fi închise, fiind considerate neviabile. AGERPRES /(AS - autor: Andreea Marinescu, editor: Mariana Nica)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.