Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 11 apr /Agerpres/ - Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES au lansat marţi InvestingRomania.com, prima platformă informaţională care pune în legătură companiile cu investitorii şi analiştii.

"Proiectul InvestingRomania face parte din strategia Bursei de Valori Bucureşti de a construi o piaţă competitivă în Europa Centrală şi de Est, de a îmbunătăţi gradul de transparenţă al companiilor listate şi de a atrage noi investitori pe piaţa locală de capital. (...) Companiile care ar putea fi invitate la platformă trebuie să îndeplinească condiţiile cu privire la guvernanţa corporativă, la calitatea relaţiilor cu investitorii. Avem 23 de analişti care lucrează la 10 instituţii ale pieţei de capital. Prezenţa analiştilor este un semn că InvestingRomania, chiar dacă este alimentat de companiile listate, reprezintă ceva pentru investitori. Fără AGERPRES nu ar fi posibilă această platformă. Cooperarea cu AGERPRES a fost şi va fi una de excepţie', a declarat, marţi, Ludwik Sobolewski, CEO al BVB, cu ocazia lansării platformei.

La rândul său, directorul general al AGERPRES, Alexandru Giboi, a precizat că InvestingRomania.com nu este un site de ştiri, ci unul care furnizează informaţii.

'Este foarte important atât pentru Bursa de Valori, cred, cât şi pentru AGERPRES, să evoluăm continuu, nu doar să fim, nu doar să ştim. Important este să căutăm moduri din ce în ce mai variate şi cât mai inventive de a ajunge la punctul nostru. InvestingRomania.com nu este un site de ştiri, ci unul care furnizează informaţii. Agenţia a evoluat în ultimii ani. Este o recunoaştere, cred, a seriozităţii şi a profesionalismului de care colegii mei au dat dovadă şi sper să continuăm la fel. În momentul în care BVB îţi cere să fii partener nu poţi să zici decât 'da'. Ai o singură variantă de răspuns', a subliniat directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă.

Acesta a mai spus că parteneriatul dintre AGERPRES şi BVB reprezintă "o evoluţie naturală a relaţiei dintre cele două instituţii".

Conform BVB, InvestingRomania.com include conţinut relevant pentru piaţa de capital românească folosind patru surse de informare, respectiv ştiri AGERPRES, analize şi estimări ale analiştilor financiari, raportări curente şi periodice transmise bursei, prezentări şi noutăţi venite de la companiile listate.

În context, Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a spus că legislaţia românească din piaţa de capital va fi racordată la cea europeană, din 2019, fiind liberalizate, totodată, fluxurile de capital transfrontaliere şi eliminate barierele.

'În 2019, prima piaţă unică europeană europeană va fi piaţa de capital, prin liberalizarea fluxurilor de capital transfrontaliere, prin eliminarea tuturor barierelor şi printr-o racordare a întregii legislaţii româneşti la cea europeană. Practic din 2019 nu vom mai avea legislaţii naţionale originale în piaţa de capital, ci o legislaţie unică europeană. Piaţa de capital românească astăzi este din punct de vedere al randamentelor dintre cele mai profitabile', a spus Ursache.

Referindu-se la proiectul InvestingRomania, vicepreşedintele ASF a precizat că actorii din piaţa de capital au nevoie de informaţie corectă, curată şi nepărtinitoare.

'În piaţa de capital astăzi ca să investeşti ai nevoie de informaţia corectă, de informaţia curată, nepărtinitoare şi care să nu conducă la a te dirija, ci dimpotrivă, să explice, dar actul decizional al investiţiei să-ţi aparţină ţie. Cred că informaţia asta curată arată că în piaţa de capital astăzi fundamental este principiul transparenţei şi mai ales al egalităţii de tratament. AGERPRES a pus la dispoziţie marca seriozităţii, dar ce punem în această platformă este creaţia analiştilor de specialitate', a adăugat oficialul ASF.

Ludwik Sobolewski, Alexandru Giboi şi Mircea Ursache au deschis şedinţa de tranzacţionare de marţi sunând clopoţelul.

Potrivit BVB, pentru ca o companie să fie selectată în proiect, BVB a luat în considerare o serie de criterii cum ar fi raportarea prin noul sistem IRIS atât în limba română, cât şi în limba engleză, o bună guvernanţă corporativă şi acoperirea de către minimum doi analişti financiari. Cele 13 companii din avangarda pieţei de capital care au aderat la InvestingRomania.com sunt Banca Transilvania (TLV), BRD - Groupe Societe Generale (BRD), Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Electrica (EL), Nuclearelectrica (SNN), OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), SIF Banat-Crişana (SIF1), SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3), SIF Oltenia (SIF5), Transelectrica (TEL) Transgaz (TGN).

Informaţiile incluse în portal oferă actualilor şi potenţialilor investitori o imagine de ansamblu asupra acestor companii şi un comparator care permite selecţia acţiunilor din portofoliu pe baza a două tipuri de indicatori: de tranzacţionare şi financiari.

'Rubrica denumită 'Comentariul săptămânii' vine să ofere o perspectivă inedită asupra evenimentelor recente sau de importanţă deosebită. Utilizatorii care îşi deschid un cont pe noua platformă au opţiunea să-şi salveze setările în funcţie de preferinţe şi să primească newsletter-ul săptămânal. Analiştii unor prestigioase companii internaţionale de brokeraj fac parte din proiectul InvestingRomania.com. 23 de analişti de la 10 instituţii publică rapoarte şi analize pe site', mai arată BVB.

Informaţiile publicate pe portalul InvestingRomania nu reprezintă o recomandare de investiţie. Utilizatorii platformei trebuie să-şi exercite propria abilitate şi judecată înainte de a se baza pe acestea în deciziile lor investiţionale.

Concomitent cu InvestingRomania.com, BVB a lansat noua versiune a portalului bursei, m.bvb.ro, optimizată pentru smartphone-uri şi tablete pentru a veni în întâmpinarea cerinţelor investitorilor, având în vedere că una din trei vizite pe site-ul www.bvb.ro se face de pe dispozitive mobile.

BVB organizează şi administrează pieţele reglementate de instrumente financiare la standarde europene. Aceasta a devenit societate pe acţiuni în 2005 şi s-a listat pe propria piaţă în iunie 2010.

BVB este una dintre companiile incluse în indicele BET, cel mai important indice al pieţei. Compania este inclusă şi în alţi indici locali, dar şi în indici care urmăresc evoluţia burselor de valori listate, precum FTSE/Mondo Visione Exchanges sau Dow Jones Global Exchanges.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, prima agenţie de presă din România, s-a numit, de-a lungul vremii, Agenţia Telegrafică a României sau Agenţia Română, Agenţia Telegrafică Română "Orient-Radio" - RADOR, Agenţia Română de Presă - AGERPRES, Agenţia Naţională de Presă ROMPRES şi, din 2008, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES.

AGERPRES este afiliată la Alianţa Europeană a Agenţiilor de Presă (EANA) şi este membru al Asociaţiei Agenţiilor de Presă din Balcani (ABNA-SE) (din 1995), iar din 9 decembrie 2013 a deţinut, pentru un an, preşedinţia ABNA-SE. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bărbuţă, editor: Mariana Nica)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.