COD PORTOCALIU: 07-06-2025 ora 10 Intre 7 și 8 iunie, intervalul orar 12-21 se va semnala temperaturi deosebit de ridicate, disconfort termic accentuat, caniculă

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 10 apr /Agerpres/ - Probele prelevate din legume şi fructe provenite din ţările Uniunii Europene pentru depistarea conţinutului de reziduuri de pesticide sunt conforme şi nu prezintă niciun risc pentru sănătatea consumatorilor, a anunţat, luni, directorul general al Autorităţii Naţionale Fitosanitare (ANF), Doina Băiculescu.

"În urma tematicii de control efectuate în luna martie, ANF a prelevat 52 de probe din supermarketuri, toate fiind conforme cu prevederile regulamentelor europene privind conţinutul reziduurilor de pesticide. Nu s-au depistat reziduuri de pesticide peste limita maximă admisă, la 27 de probe lipseau în totalitate, iar la 25 au fost depistate reziduuri, dar sub limita maximă admisă", a precizat Băiculescu.

Au fost recoltate 14 probe la ardei, 15 la tomate, două de brocolli, şapte probe la castraveţi, trei la conopidă, una la dovlecei, două la mere şi opt la salată verde.

Reprezentaţii ANPC au anunţat, de asemenea, că toate cele 46 de probe din sortimente din carne de origine Germania, Spania şi Italia respectau parametrii fizico-chimici declaraţi pe etichetă, precum şi valoarea nutriţională.

"Conform buletinelor de analiză, nu au fost constatate depăşiri semnificative care să ateste o calitate neconformă faţă de ceea ce se declara pe eticheta produselor. Nu au fost nereguli pe conţinutul de grăsime, proteină şi sare declarate pe etichete şi nici în ceea ce priveşte valoarea energetică în cazul cârnaţilor sau crenwurştilor din pui din Germania şi Italia. De asemenea, au fost prelevate 46 de probe pe produse din lapte, lactate proaspete şi brânzeturi, pentru determinarea unor eventuale adaosuri de grăsimi vegetale. Nu s-au constatat, iar parametrii de grăsime şi sare au corespuns informaţiilor de pe etichete. Cele 16 probe din peşte şi produse din peşte nu au prezentat abateri faţă de prevederile legale. Din verificarea modului de etichetare nu s-au constatat abateri de la regulament", a spus un consilier al ANPC, prezent la conferinţa de presă organizată, luni, de Ministerul Agriculturii.

La rândul său, Sorin Borţea, de la ANSVSA, a precizat că probele recoltate au provenit de la produse din întreaga Europa, printre care Franţa, Germania, Spania, Danemarca, Croaţia şi Slovenia.

"A fost verificată trasabilitatea, conform etichetării, aceasta fiind asigurată până la producător, iar din probele recoltate doar la mierea de albine s-a găsit o depăşire a nivelului de HMF, un coeficient enzimatic al mierii. Produsul a fost retras din consum. Procentul de grăsime, umiditate, valori energetice şi determinări de specie fiind corespunzătoare etichetelor producătorilor", a spus Borţea.

În luna martie au avut loc controale mixte cu reprezentaţi din MADR, ANPC şi ANSVSA, care au vizat conformitatea celor înscrise pe etichetă, verificarea compoziţiei din carne, peşte din lapte, verificarea reziduurilor de pesticide din legume şi fructe existente pe piaţa din România şi provenite din afară, verificarea de grăsimi vegetale pe produse din carne şi lapte, utilizarea aditivilor şi a substituenţilor peste limite prevăzute de legislaţie sau a celor menţionate pe eticheta, dar şi elemente care definesc specificitatea produsului finit conform indicaţiilor de pe eticheta.

Membrii echipei de control au avut "libertatea deplină" în selectarea produselor prelevate, precum şi a supermarketurilor unde au fost făcute aceste acţiuni pentru controlul calităţii produselor alimentare provenite din comerţul comunitar, susţin reprezentanţii MADR.

Potrivit MADR, au fost verificate 11 supermarketuri din România, în special din Bucureşti, fiind prelevate 175 de probe din produse alimentare precum carne peşte, lapte şi preparate din acestea, legume, fructe, miere, pastă şi piure de tomate.

Defalcat pe grupe de produse, au fost prelevate 46 de produse din carne (salam, parizer cremwurşti, pate de ficat, cârnaţi), 46 de probe pe produse din lapte (smântână, brânză, unt, lapte, caşcaval), 16 probe din produse din peşte refrigerat, congelat, afumat şi din conserve, 11 probe de miere de albine, patru probe pastă de tomate şi 52 de probe de fructe şi legume (salată verde, conopidă, ardei gras, kapia, broccoli, castraveţi, tomate şi mere).

Toate probele au fost duse la 3 laboratoare acreditate şi autorizate, respectiv Laboratorul pentru controlul reziduurilor de pesticide din plante şi produse vegetale Băneasa aparţinând Autorităţii Naţionale Fitosanitare, Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară şi Laboratorul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor Bucureşti, ambele aparţinând ANSVSA.

Controalele au fost realizate pentru depistarea unui eventual "dublu standard" în privinţa calităţii alimentelor produse în vestul Europei şi comercializate pe pieţele din Europa Centrală şi de Est. AGERPRES/(A - autor: Mariana Nica, editor: Oana Tilică)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.