COD GALBEN: 21-05-2025 Intre 05:45 si 09:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Maramureş, Județul Cluj, Județul Satu Mare;
Bucureşti, 3 apr /Agerpres/ - Conducerea Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României (CNMR) a agreat luni cu preşedintele Curţii de Conturi a României (CCR) înfiinţarea de secţii specializate în cadrul instanţelor pentru soluţionarea litigiilor ce intră în zona de competenţă a CCR.
Potrivit unui comunicat al CNMR remis AGERPRES, reprezentanţii celor două instituţii au avut luni o întâlnire de lucru, prin care s-a încercat îmbunătăţirea activităţii CCR, dar şi reducerea abuzului de drept comis uneori prin inspectorii curţii, inclusiv pe zona proiectelor finanţate din fonduri europene.
"Consideram inacceptabil ca proiectele din fonduri europene sau naţionale să fie declarate neeligibile post factum în condiţiile validării activităţilor şi cheltuielilor de către Autorităţile de Management şi celelalte instituţii de control. În aceste cazuri am propus preşedintelui CCR, Nicolae Văcăroriu, ca eventuale nereguli post factum să fie reglate între instituţiile statului care au participat la validarea cheltuielilor şi a activităţilor", se precizează în comunicat.
De asemenea, discuţiile între reprezentanţii CNMR şi CCR au vizat şi abuzul de drept al unor inspectori ai CCR în lipsa unui cadru legal explicit şi blocarea astfel a activităţii agenţilor economici şi administraţiei publice prin rea credinţă, instituirea la nivelul CCR a unei structuri de îndrumare şi prevenire care să asigure ante factum asistenţa beneficiarilor în cazurile unde legislaţia este interpretabilă şi asumarea de către CCR a acestor măsuri de îndrumare, excluderea din zona neregulilor a situaţiilor de neplată a TVA de către agenţii economici pentru lucrări contractate de la statul român şi neplătite.
Potrivit sursei citate, plata TVA către stat se impune la momentul încasării plăţilor de la instituţiile publice şi nu înainte.
În acest context, a fost agreată înfiinţarea în cadrul instanţelor a unor secţii specializate în soluţionarea litigiilor ce intră în zona de competenţă a CCR.
"Considerăm Curtea de Conturi a României ca fiind una dintre instituţiile fundamentale ale statului de drept ce se bucură de independenţa financiară, funcţională, organizatorică, iar transparenţa comunicării trebuie să devină un semn de sănătate al unei democraţii. Prin acest demers, CNMR urmăreşte respectarea reglementărilor legale cu caracter economic, financiar, fiscal şi contabil, în vederea identificării eventualelor erori sau neregularităţi în întocmirea situaţiilor financiare, gestionarea şi utilizarea corectă şi performantă a fondurilor publice, dar şi a proiectelor finanţate din fonduri europene, precum şi aplicarea măsurilor de înlăturare a acestora. (...)", precizează CNMR.
De asemenea, reprezentanţii Coaliţiei consideră că atât consolidarea capacităţii instituţionale a Curţii de Conturi a României ca instituţie independentă, profesională şi credibilă de control şi audit extern al fondurilor publice, cât şi crearea premiselor necesare asigurării unei funcţionări convergente a instituţiilor din sistemul public în raport de competenţele acestora va putea asigura pe viitor protejarea intereselor financiare ale statului român şi ale comunităţii europene.AGERPRES/(AS - editor: Mariana Nica)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.