COD PORTOCALIU: 14-10-2021 ora 10 Intre 14 octombrie, ora 13:00 – 16 octombrie, ora 14:00 se va semnala ploi abundente

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 1 feb /Agerpres/ - Consiliul Directorilor Executivi al Băncii Mondiale a aprobat miercuri o finanţare de 60 milioane euro, echivalentul a 66,99 milioane de dolari, care va fi acordată României în cadrul Proiectului de Îmbunătăţire a Serviciilor Judiciare, potrivit unui comunicat al Băncii Mondiale, remis, miercuri, AGERPRES.

Guvernul României va contribui la acest proiect cu 5 milioane euro, astfel că bugetul total va fi de 65 de milioane de euro.
Proiectul va spori eficienţa şi accesibilitatea anumitor instituţii din sectorul judiciar din ţara noastră.

"România a înregistrat progrese importante pe calea reformării sectorului judiciar, de la momentul în care a devenit membră a UE în 2007, iar Banca Mondială a sprijinit toate aceste eforturi prin alocarea a 130 milioane de dolari în ultima decadă. Numărul societăţilor care au sesizat cazuri de corupţie în sistemul judiciar a scăzut de la 14% în 2008 la 1% în anul 2013, iar procentul societăţilor care au declarat că instanţele nu constituie o problemă pentru activitatea lor comercială a crescut şi el de la 28% la 73% în aceeaşi perioadă, conform Studiului Băncii Mondiale privind Mediul de Afaceri şi Performanţa Întreprinderilor (Business Environment and Enterprise Performance Survey - BEEPS). Instituţiile din mediul judiciar au jucat un rol activ în combaterea corupţiei, iar timpul necesar pentru soluţionarea cauzelor de natură civilă şi administrativă este acum mai scurt decât media europeană", se precizează în comunicat.

Oficialii Băncii Mondiale arată că, în ciuda progreselor înregistrate, numeroase instanţe din România sunt afectate de infrastructura judiciară inadecvată şi nu pot îndeplini standardele europene, ceea ce le scade eficienţa şi îngreunează accesul cetăţenilor şi societăţilor comerciale la serviciile judiciare, în special în mediul rural şi în zonele sărace.

Mai mult decât atât, tehnologiile IT&C existente sunt învechite şi limitează capacitatea instituţiilor de a funcţiona în mod adecvat şi de a asigura o interacţiune automatizată, prin internet, cu beneficiarii sistemului şi cu partenerii de lucru.

"Sprijinirea continuităţii şi a implementării eficiente a serviciilor judiciare şi susţinerea eforturilor de combatere a corupţiei sunt nucleul unui demers de conturare a unei Românii care să fie corectă şi responsabilă faţă de cetăţenii săi, atractivă pentru investitori şi angajată pe calea consolidării sectorului public. Banca Mondială are plăcerea de a susţine eforturile pe care le întreprinde România pentru a face ca serviciile sale judiciare, care trebuie să fie moderne, eficiente, participative şi transparente, să funcţioneze pentru toţi românii, indiferent de locul unde se află şi de situaţia lor financiară", a declarat Elisabetta Capannelli, director de ţară al Băncii Mondiale pentru România şi Ungaria, citată în comunicat.

Proiectul de Îmbunătăţire a Serviciilor Judiciare are în vedere obiective precum reabilitarea şi construirea clădirilor pentru instanţe, în special în regiunile sărace şi dezavantajate ale României, şi susţinerea investiţiilor în infrastructura IT&C, pentru îmbunătăţirea interacţiunii cu cetăţenii, cu societăţile comerciale, precum şi între instituţiile din sistemul judiciar.

De asemenea, proiectul va susţine activităţile educaţionale şi de conştientizare pentru consolidarea relaţiei între instanţe şi comunităţi.

Tot prin intermediul acestui program va fi acordată asistenţa către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) în vederea aderării la standardele UE la nivelul serviciilor constând în furnizarea de informaţii despre societăţile comerciale, certificate şi extrase, precum şi desfăşurarea procedurilor de intrare în insolvenţă, precum şi pentru alte procese care survin în ciclul de viaţă al unei societăţi comerciale.

Proiectul va sprijini migraţia arhivelor ONRC pe o platformă electronică, devenind astfel disponibile publicului şi reducându-se timpul necesar accesării datelor societate.

Este vizată şi îmbunătăţirea activităţilor de urmărire şi cercetare, sprijinind activităţile din domeniul IT&C, punând în aplicare diverse îmbunătăţiri audio-video şi din punctul de vedere al securităţii, în conformitate cu standardele UE şi facilitând aderarea la standardele din domeniul drepturilor omului în audierile realizate în cadrul procedurilor de urmărire şi cercetare. În plus, proiectul va mai contribui şi la îmbunătăţirea nivelului de educaţie juridică în rândul grupurilor vulnerabile, în special în zonele cu rate sporite ale infracţionalităţii.

"Vor exista parteneriate cu cetăţenii, cu societăţile comerciale, cu ONG-urile şi cu comunităţile din toată România pentru sporirea impactului şi implicării în activităţile propuse pentru îmbunătăţirea sistemului judiciar. Alinierea la Strategia de Dezvoltare a Sistemului Judiciar şi la Planul de Acţiune (pentru perioada 2015-2020) vine în întâmpinarea eforturilor pe care le face România pe calea consolidării reformelor din sistemul judiciar, concentrându-se pe cinci piloni-cheie: accesibilitate, integritate, eficienţă, transparenţă şi calitate", se mai arată în comunicat.

Banca Mondială şi-a deschis biroul în România în anul 1991. Începând de atunci, Banca a furnizat împrumuturi în valoare de peste 11,1 miliarde de dolari, reprezentând împrumuturi, garanţii şi granturi în sectoare cum ar fi învăţământul, sănătatea, agricultura, mediul, asistenţa socială, justiţia, transportul şi altele.

Portofoliul curent al Băncii include împrumuturi pentru investiţii, activităţi analitice şi asistenţă tehnică pentru sprijinirea priorităţilor de reformă ale României. Societatea Financiară Internaţională (IFC), divizia Băncii Mondiale dedicată activităţilor din sectorul privat, are şi ea un program activ în România, investind până acum peste 2,5 miliarde de dolari de la momentul demarării activităţilor sale în România.

În anul 2014, România a devenit membru contributor al Asociaţiei Internaţionale de Dezvoltare (International Development Association - IDA), prin intermediul căreia Banca oferă finanţare concesională beneficiarilor cu cele mai mici venituri, marcând astfel un punct de reper în rolul crescând al României de contributor la activitatea Băncii Mondiale. În anul 2016, Grupul Băncii Mondiale şi România au sărbătorit 25 de ani de parteneriat continuu pe calea sprijinirii măsurilor de reducere a sărăciei şi de dezvoltare durabilă. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Cernat, editor: Andreea Marinescu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.