Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Paris, 22 dec /Agerpres/ - Multe gospodării din Franţa vor avea în meniul de Crăciun şi foie gras însă există şanse mari ca această delicatesă să vină de undeva din Europa de Est, informează AFP.

Asociate cu mărcile franceze, foie gras-ul din Bulgaria şi Ungaria şi-a găsit o piaţă în Franţa şi acum producătorii est-europeni vor să se impună şi pe pieţele mai îndepărtate şi mai puţin tradiţionale precum Singapore şi Vietnam.

Cea mai mare parte din producţia realizată de firma Volex, unul din cei mai importanţi fabricanţi bulgari de foie gras, va merge spre Franţa, de mult timp cel mai important client al producătorilor din Bulgaria şi Franţa. Angrosişti francezi colaborează de multă vreme cu crescătorii de raţe din cele două ţări din Europa de Est, iar unii producători bulgari şi ungari vând produsele direct sub marca distribuitorilor francezi, chiar dacă originea este întotdeauna menţionată.

Bulgaria este al doilea producător mondial de foie gras de raţă după Franţa. La rândul său, Ungaria deţine cvasi-monopolul pe piaţa de foie gras de gâscă, Franţa renunţând treptat producţia acestui tip de produs din cauza rentabilităţii reduse.

În acest an, Bulgaria şi Ungaria estimează că vânzările pe noile pieţe ar putea înregistra o creştere de aproximativ 15% în condiţiile în care exporturile franceze în afara UE au fost afectate de numeroasele cazuri de gripă aviară.

"Dacă în urmă cu 10 ani exportam 100% din producţia noastră spre Franţa în prezent ponderea este de 80%", a explicat Plamen Chelebiev, unul din patronii firmei bulgare Volex. Potrivit lui Chelebiev, în ultimii patru ani au crescut vânzările către Elveţia şi Japonia, iar recent Volex a intrat pe pieţele din Vietnam şi Thailanda. "Pe aceste pieţe vindem produsele sub propria noastră marcă şi la preţuri mai mari, ceea ce este mai interesant pentru noi", precizează Chelebiev.

Bulgaria şi Ungaria mizează pe o creştere a producţiei lor de 15% respectiv 18%, în timp ce gripa aviară a redus cu 255 exporturile franceze în 2016. Chiar şi producătorii francezi sunt îngrijoraţi de creşterea concurenţei. "O parte din producţia bulgară şi ungară va ajunge în Franţa, dar şi pe pieţele terţe care sunt închise pentru noi. Vom pierde cote de piaţă", a declarat Marie-Pierre Pe, directorul general al organizaţiei producătorilor de francezi de foie gras (Cifog).

Dar cu toate acestea, Bulgaria şi Ungaria nu au capacitatea de a cuceri pieţele tradiţionale franceze. În 2015, Franţa a produs 19.000 de tone de foie gras şi a exportat aproape 5.000 de tone, adică mai mult decât producţia Bulgariei (2.500 tone) şi Ungariei (2.000 tone) reunite. În plus la capitolul exporturi, Bulgaria şi Ungaria au vândut împreună mai puţin de 1.000 de tone de foie gras clienţilor non-francezi.AGERPRES/(AS-autor: Constantin Balaban, editor: Mariana Nica)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.