Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 11 aug /Agerpres/ - Deficitul balanţei comerciale cu produse agroalimentare s-a adâncit la 426,3 milioane de euro, de 3,8 ori mai mare faţă de soldul negativ înregistrat în acelaşi interval din 2015, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) la solicitarea AGERPRES.

În perioada menţionată, România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 1,557 miliarde de euro, în scădere cu 7,3% faţă de perioada corespunzătoare din 2015, în timp ce importurile au urcat până la 1,983 miliarde de euro, reprezentând o majorare cu 10,6%.

"Comparativ cu primele patru luni din 2015, au crescut încasările la exportul de grâu (+60,3 milioane de euro), ţigarete (+21,5 milioane de euro), seminţe de floarea-soarelui (+16,2 milioane de euro), preparate alimentare (+10,5 milioane de euro), produse de brutărie, patiserie, biscuiţi (+6,5 milioane de euro), ciocolată (+3,9 milioane de euro) şi carne de porc (+2,4 milioane euro). Exportul de animale vii s-a majorat cu 5,1 milioane de euro la specia ovine/caprine şi cu 3,2 milioane euro la bovine", se arată în datele MADR.

Cu toate acestea, scăderea exporturilor la o serie de produse precum porumb (-176,4 milioane de euro), orz (-27,4 milioane euro), ulei de floarea-soarelui (-24,7 milioane de euro), şroturi de soia (-18,4 milioane euro), boabe de soia (-4,6 milioane euro) şi carne de pasăre (-4,1 milioane euro) a determinat reculul pe ansamblu al exportului de produse agroalimentare.

La importuri, cele mai puternice creşteri faţă de aceeaşi perioadă din 2015 au fost la produse de brutărie, patiserie şi biscuiţi (+19,6 milioane euro), alte tutunuri (+15,2 milioane euro), brânzeturi (+14,6 milioane euro), ciocolată (+14,6 milioane euro), ţigarete (+13,5 milioane euro), banane (+12,7 milioane euro), preparate alimentare (+12,3 milioane euro), tomate (+11,6 milioane euro), citrice (+11,0 milioane de euro) şi cafea (+10 milioane euro). Potrivit datelor MADR, în perioada menţionată au scăzut importurile de porumb, turte din extragerea grăsimilor vegetale, tutun brut, zahăr şi seminţe de floarea-soarelui.

Pe primele locuri în structura importurilor s-au situat produsele de brutărie, patiserie şi biscuiţi, carnea de porc şi ciocolata, iar la export ţigaretele, grâul şi porumbul.

Uniunea Europeană a fost principalul partener în schimburile de produse agroalimentare: livrările către statele membre au avut o pondere valorică de 59,9% din total exporturi, iar achiziţiile intracomunitare au reprezentat 82,7% din total importuri.
(date operative MADR). AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.