COD GALBEN: 21-01-2018 ora 11 Intre 22 ianuarie, ora 05 - 22 ianuarie, ora 22 se va semnala intensificări susținute ale vântului, ninsori viscolite

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 10 mar /Agerpres/ - Salamul de Sibiu dobândeşte, de joi, oficial, denumirea de Indicaţie Geografică Protejată, la 20 de zile de la publicarea anunţului de înregistrare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, îi felicită pe membrii Asociaţiei Producătorilor de Salam de Sibiu pentru această realizare şi îi încurajează pe toţi producătorii de produse de calitate să le urmeze exemplul.

"Îmi face o deosebită plăcere să promovez producători şi produse româneşti care au atins excelenţa şi a căror seriozitate, respectiv calitate, au depăşit graniţele ţării şi s-au făcut remarcate pretutindeni în lume! Felicit membrii Asociaţiei Producătorilor de Salam de Sibiu care au aplicat şi au obţinut la data de 19 februarie înregistrarea ca produs de Indicaţie Geografică Protejată (IGP) şi-i asigur, ca şi până acum, de întregul meu sprijin. În egală măsură, încurajez toţi producătorii de produse de calitate să urmeze exemplul Asociaţiei Producătorilor de Salam de Sibiu şi-i asigur de totala deschidere şi implicare a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi a Reprezentanţei Permanente a României la UE în susţinerea acestora!", a scris, joi, pe pagina sa de Facebook, ministrul Agriculturii.

România a reuşit să înregistreze la nivel european Salamul de Sibiu ca produs de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), acesta fiind cel de-al doilea produs după Magiunul de Prune Topoloveni în anul 2011, a declarat, pe 19 februarie, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

"România are deja protejat Salamul de Sibiu la nivel european, dar protecţia intră oficial în vigoare la 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, aşa cum prevede regulamentul european. Este pe ultima linie şi Telemeaua de Ibăneşti, care ar fi putut fi protejată mai repede pentru că, din punct de vedere cronologic, s-a depus documentaţia înaintea Salamului de Sibiu, dar a fost o contestaţie a Greciei ca să nu afecteze telemeaua lor. Am clarificat situaţia şi cred că într-o lună cel mult vom primi şi pentru acesta. Urmează Novacul afumat", preciza ministrul.

În data de 17 noiembrie 2014, a fost înaintată Comisiei Europene cererea de înregistrare pentru dobândirea protecţiei denumirii Salamul de Sibiu - Indicaţie Geografică Protejată de către grupul aplicant - Asociaţia Producătorilor de Salam de Sibiu format din cinci producători români de mezeluri, care realizează 90% din producţia de salam de Sibiu din România, respectiv Agricola Bacău, Aldis, H&E Reinert, Salsi şi Scandia România, la care ulterior a aderat şi CrisTim.

Potrivit datelor MADR, la nivel mondial sunt garantate 1.427 de produse tradiţionale, din care UE deţine 1.404. Cele mai multe produse protejate le deţine Italia (296), Franţa (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) şi Germania (96). AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Gherasi, editor: Oana Tilică)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.