COD PORTOCALIU: 18-01-2018 ora 17 Intre 18 ianuarie, ora 17 – 19 ianuarie, ora 01 se va semnala intensificări susținute ale vântului, zăpadă spulberată COD GALBEN: 18-01-2018 ora 17 Intre 19 ianuarie, ora 0 se va semnala intensificări susținute ale vântului, ninsori în general moderate cantitativ și viscolite

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bruxelles, 8 mar /Agerpres/ - Comisia Europeană a propus marţi ca lucrătorii care sunt angajaţi într-un stat membru UE şi sunt trimişi să lucreze temporar într-un alt stat membru de către angajatorul lor să primească acelaşi salariu ca şi muncitorii din ţara gazdă, în loc de salariul minim din ţara gazdă, informează Reuters.

Potrivit Comisiei, în perioada 2010-2014, numărul detaşărilor a crescut cu aproape 45%. În 2014, aproximativ 1,9 milioane de lucrători europeni au fost detaşaţi în alte state membre.

Potrivit legislaţiei actuale, angajatorul nu este obligat să îi plătească lucrătorului detaşat mai mult decât salariul minim stabilit de ţara gazdă. "Acest fapt poate crea diferenţe salariale între lucrătorii detaşaţi şi lucrătorii locali şi ar putea duce la concurenţă neloială în rândul întreprinderilor. Acest lucru înseamnă că, adeseori, nivelul de salarizare în cazul lucrătorilor detaşaţi este inferior celui aplicabil altor lucrători care ocupă acelaşi loc de muncă", susţine CE.

"De acum înainte, toate normele privind salarizarea care se aplică în general lucrătorilor locali vor trebui să se aplice şi lucrătorilor detaşaţi. Salarizarea nu va include numai salariul minim, ci şi alte elemente, cum ar fi primele sau indemnizaţiile, după caz. Statelor membre li se va solicita să specifice în mod transparent diferitele componente ale salarizării practicate pe teritoriul lor. Normele stabilite prin lege sau prin convenţiile colective de aplicare generală devin obligatorii pentru lucrătorii detaşaţi în toate sectoarele economice. De asemenea, propunerea oferă statelor membre posibilitatea de a le impune subcontractanţilor să acorde lucrătorilor lor acelaşi salariu ca principalul contractant", se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Executivul comunitar susţine că majorarea salariilor tuturor lucrătorilor detaşaţi până la nivelul lucrătorilor locali va duce la eliminarea aşa-numitului dumping social, sau concurenţă incorectă.

Propunerea CE reprezintă o revizuire a directivei europene din 1996 privind lucrătorii detaşaţi care a declanşat controverse în trecut, în condiţiile în care cele 28 de state membre încearcă să reconcilieze mobilitatea forţei de muncă cu diferenţele mari care există în rândul statelor membre cu privire la salarizare şi protecţie socială.

Potrivit datelor Eurostat din anul 2014, costul mediu orar cu mâna de lucru pentru angajator era de 40,30 euro în Danemarca şi 39,10 euro în Belgia dar doar 3,80 euro în Bulgaria şi 4,60 euro în România. De exemplu, o firmă de construcţii din Letonia, unde costul orar cu mâna de lucru este de 6,60 euro, poate oferi salarii mai mari angajaţilor săi care sunt detaşaţi pentru un contract în Suedia, unde costul orar cu mâna de lucru este de 37,40 euro, şi cu toate acestea să rămână competitivă în raport cu firmele suedeze.

Pentru a deveni lege, propunerea Comisiei Europene trebuie să fie sprijinită de guvernele statelor membre UE precum şi de Parlamentul European. AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.