Ministerul Economiei: Numărul mediu de angajați la operatorii economici din industria de apărare va fi în 2016 de maximum 1.368 persoane (proiect)

 •  Economie
1549 afişări

Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA) reglementează la 1.368 numărul mediu maxim de personal pe anul 2016, pentru operatorii economici din industria de apărare care desfășoară activități conform art. 10 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.95/2002 privind industria de apărare, potrivit unui proiect postat pe site-ul instituției.

bba7b701-ad4d-4b50-a100-f3b96b585db4

Proiectul vizează salariații încadrați cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată la operatorii economici din industria de apărare, pe durata în care nu desfășoară activitate de bază din lipsă de comenzi sau contracte, efectuează activități specifice, beneficiind de drepturile salariale prevăzute de lege pentru salarizarea personalului.

Sumele necesare asigurării plăților salariale sunt prevăzute în bugetul de stat pe anul 2016, prin bugetul Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, în cuantum de 40,573 milioane lei pentru un număr mediu maxim de personal de 1.368 salariați propus prin actualul proiect de hotărâre de Guvern.

Conform proiectului, la Compania Națională 'Romarm' SA București vor rămâne 1.018 angajați, la Societatea 'Romaero' SA București și la Societatea 'Avioane Craiova', câte 150 de angajați, la Societatea 'Șantierul Naval Mangalia' și la Societatea 'Uzina Mecanică Orăștie', câte 10, iar la Societatea 'IOR' București, 30 de angajați.

La stabilirea numărului mediu maxim de personal de 1.368 salariați s-a avut în vedere strictul necesar pentru desfășurarea activităților de întreținere, revizii mijloace fixe, reparații, conservare, securizare și administrare a capacităților de producție pentru apărare, indisolubil legate de producția ori comerțul cu armament, muniție și material de război.

Conform MECRMA, prin actualul proiect de Hotărâre de Guvern se asigură protecția personalului și implicit a societăților, în perioadele neacoperite cu comenzi sau contracte a operatorilor economici din industria de apărare. Proiectul de act normativ limitează la minim măsurile de sprijin financiar, oferind operatorilor economici posibilitatea păstrării personalului specializat în realizarea produselor specifice sectorului de apărare, menținerii în stare de funcțiune a capacităților de producție specializate, realizării programelor strategice de înzestrare ale armatei aprobate prin Hotărârile Consiliului Suprem de Apărare a Țării și satisfacerii necesarului de produse și servicii la mobilizare sau război. Totodată, prin menținerea personalului specializat se evită apariția, în zonele cu sectoare pirotehnice, depozite de armament, muniții și materiale explozive, a riscurilor asupra securității și protecției personalului și a mediului.

Conform Notei de fundamentare, proiectul de act normativ prevede menținerea unui număr minim de salariați la fiecare agent economic pentru a putea asigura păstrarea în mediu economic și de afaceri a operatorilor economici care efectuează producție specială și creând prin aceasta posibilitatea relansării operatorilor economici din industria de apărare. MECRMA are în vedere conectarea industriei de apărare din România la Programul de achiziții strategice pe următorii 10 ani al Ministerului Apărării Naționale, urmând ca Programul de restructurare a operatorilor economici din industria de apărare să aibă în vedere satisfacerea sarcinilor la mobilizare, a nevoilor de înzestrare ale Forțelor Sistemului Național de Apărare (FSNA) precum și cerințelor operaționale actuale și de perspectivă ale acestora.

AGERPRES/(AS — autor: Carmen Marinescu, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Adrian Dădârlat)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Economie

Cele mai citite din Economie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe